Stories

Terug naar het overzicht
Updates

Weekly Update – Week 43 2017

Zoals elke week kijken we op maandag weer terug naar de gebeurtenissen op de Amerikaanse velden. Het einde van regular season nadert met rasse schreden en dus werden er een hoop cruciale wedstrijden afgewerkt. Julia van Dorsten was 2 maal aangeefster en Koen Vos was goed voor een doelpunt en assist. We starten de week op dinsdag, maandag was zoals vaker een rustdag in het drukke leven van de student-athletes.

Bryan Simons en Stijn van der Slot trappen de week af met de Chicago derby. Met de DePaul Blue Demons gingen ze op bezoek bij buurman en rivaal Loyola. Bryan en Stijn startten als sterkhouders vanzelfsprekend weer in de basis. Het werd een bloedstollend spannende wedstrijd waarin DePaul het best uit de startblokken kwam. In de eerste 5 minuten creëerde het al 3 grote kansen maar wist het die nog niet te verzilveren. Na de vliegende start van DePaul kwam Loyola wat beter in de wedstrijd, na 11 minuten spelen was de eerste kans voor Loyola direct raak, 1-0. Het restant van de eerste helft bood kansen voor beide teams, toch gingen de heren met 1-0 aan de thee. In de tweede helft moesten de Blue Demons opzoek naar de aansluitingstreffer en die kwam er ook, na een uur spelen was het raak. Een kwartier voor tijd was het Stijn van der Slot die de bal langs de keeper schoof voor een 1-2 voorsprong. Lange tijd leek DePaul de overwinning uit het vuur te slepen maar kort voor tijd was het toch Loyola dat de gelijkmaker binnen wist te schieten. In overtime werd er niet meer gescoord en dus moesten beide ploegen de punten delen.

1000 kilometer verderop ontvingen de Point Skyhawks, met Koen Vos in de basis, Concordia College Alabama. De Skyhawks begonnen voortvarend en stonden na 6 minuten voetballen al op een 1-0 voorsprong, dit kon de ploeg echter niet doortrekken waardoor Concordia in de wedstrijd kon komen. Een gelijke strijd volgde met kansen voor beide doelen. Vlak na rust wist Concordia 2 keer kort achter elkaar te scoren, 1-2. 25 minuten voor tijd bracht Koen zijn ploeg terug in de wedstrijd waardoor beide ploegen overtime ingingen. In een spannende overtime werd de beslissende treffer in de 110e minuut op aangeven van Koen binnen geschoten. Voor middenvelder Koen Vos alweer zijn 4e doelpunt en 3e assist van dit seizoen.

In New York hadden de Bobcats van Robin Didderiens een eenvoudige middag, er werd met 8-0 gewonnen van stadgenoot SUNY-Delhi. Robin was aangever van het laatste doelpunt van de middag. Dit was de 10e en laatste wedstrijd van regular season voor de Bobcats, alle wedstrijden werden winnend afgesloten met een uiteindelijk doelsaldo van maar liefst 48 voor en slechts 2 tegen!

Op woensdag ontving Luuk Teurlinx Lynn University, voorafgaand aan de wedstrijd de koploper uit zijn Conference en nummer 2 van Amerika. Een pittige tegenstander en dus moest Florida Tech aan de bak. In de eerste helft overrompelde Florida Tech de bezoekers, toch ging de ploeg met een magere 1-0 voorsprong de rust in. Direct na rust verdubbelde de Panthers de marge voor een comfortabele 2-0 voorsprong. Ondanks grote druk van de kant van Lynn wisten de Panthers stand te houden. In de laatste minuut van de wedstrijd wist Lynn toch nog aansluiting te vinden maar de 2-1 kwam te laat. Met deze overwinning schuift Florida Tech op naar plek 2 in de Conference.

Anoucke Baas speelde met het vrouwenvoetbalteam van Delta State een uitwedstrijd tegen Millsaps College. Met Anoucke in de basis speelde Delta State een eenvoudige wedstrijd, bij rust stonden de dames al met 3-0 voor. In de tweede helft wist het nog 1 keer te scoren waardoor de wedstrijd eindigde in een 4-0 overwinning.

Donderdag was een mooie dag voor Shant Bedrosian. Met zijn team reisde hij naar Seattle, Washington. Hij stond voor het eerst na zijn blessure weer in de basis bij Montana State Billings. Met het resultaat van de wedstrijd tegen Concordia zal Shant minder blij zijn geweest. In een eerste helft waarin de beste kansen voor Montana State waren was het Concordia dat het enige doelpunt wist te maken. In de tweede helft waren beide ploegen aan elkaar gewaagd. Direct na de rust wist Montana State langszij te komen, uit een corner werd de 1-1 binnen gekopt. Een kwartier voor tijd kwam Montana zelfs op 2-1 voorsprong, lang kon het echter niet van de voorsprong genieten want 64 seconden later stond de 2-2 alweer op het scorebord. Het leek er lang op dat de ploegen overtime in zouden gaan maar vlak voor tijd was het Concordia dat de winnende 3-2 binnen schoot. Zo bleven Shant en zijn teamgenoten met lege handen achter.

Op vrijdag werd er ook weer gehockeyd, Julia van Dorsten ging met Old Dominion University op bezoek bij Villanova. ODU kon zo in een directe confrontatie verder afstand nemen van de achtervolgers. In een gelijk opgaande eerste helft met kansen voor beide ploegen wisten de teams het net nog niet te vinden. De tweede helft werd nog spectaculairder, ODU vloog uit de startblokken en overrompelde de tegenstander. Ondanks de vele kansen voor de bezoekers waren het de gastvrouwen die op voorsprong kwamen, 1-0. ODU liet het er niet bij zitten en ging direct op jacht naar de gelijkmaker. Halverwege de tweede helft was het raak, op aangeven van Julia werd de 1-1 binnen geschoven. 5 minuten voor tijd kreeg Villanova de tweede kans in de tweede helft en opnieuw was het raak, 2-1. Hiermee leken de punten gestolen te gaan worden maar in de laatste minuut officiële speeltijd was het toch nog raak. Julia was met haar 2e assist van de wedstrijd verantwoordelijk voor de 2-2 die overtime betekende. ODU bleef domineren en 10 minuten voor het einde van de overtime was het toch raak waardoor de punten alsnog mee naar huis gingen. Een dik verdiende overwinning die wat moeilijk tot stand kwam.

Karlijn Roijakkers ontving met de Pacific Tigers niet zomaar een tegenstander, het grote Stanford kwam op bezoek. Een directe confrontatie tussen de nummer 2 en 3 van de America East Conference. De Pacific Tigers beleefden een vliegende start, al na 28 seconde werd de bal tegen de touwen geschoven. Vlak voor de rust werd de marge zelfs verdubbelt. In de tweede helft was het vooral verdedigen voor de Tigers, met succes want pas in de laatste seconde van de wedstrijd wist Stanford de 2-1 binnen te schieten. Met deze overwinning passeren de Tigers Stanford in de Conference en staat het nu op plaats 2.

Onder toeziend oog van zijn familie speelde Floris Blom met de Lewis Flyers een thuiswedstrijd tegen Quincy. Het deed Floris zichtbaar goed want binnen 10 minuten was hij al aangever voor de 1-0. Doordat Lewis beter met de kansen omging stond het bij rust comfortabel op 3-1 voorsprong. In de tweede helft werd er een stuk minder gescoord. Een kwartier voor tijd wist Quincy de aansluitingstreffer binnen te schieten maar verder dan 3-2 kwam het niet.

Tiuri Schieving en Simon van Rheeden namen het met Auburn University op tegen Delta State. Al na een half uur spelen moest de ploeg met 10 man verder waardoor het een onmogelijke opgave bleek. Ondanks een doelpunt van Tiuri ging Auburn hard onderuit, 1-4. Met deze nederlaag lijkt er voor Auburn definitief niets meer haalbaar dit seizoen.

Zaterdag was het zoals elke week druk op de voetbalvelden. Christoph Willemsen nam het met Lincoln Memorial University op tegen Anderson. In South Carolina was het Anderson dat de eerste helft het meeste aanspraak maakte op de openingstreffer. Er werden vele kansen verprutst en zo bleef LMU in de wedstrijd en kreeg het zelfs kansen om op voorsprong te komen. Ondanks de vele kansen stond het bij rust 0-0. In de tweede helft waren beide ploegen meer aan elkaar gewaagd en golfde het spel op en neer. Christoph en zijn verdediging stonden als een huis en dus was het aan de aanvallers van LMU om aan de andere kant het net te laten bollen. Het bleef lange tijd spannend tot 1 minuut voor het einde van de eerste helft overtime. Van grote afstand werd de bal op de pantoffel genomen, het schot bleek de keeper te machtig wat de golden goal voor LMU betekende. Met deze knappe overwinning passeert het Anderson op de ranglijst en staat het nu op plek 5.

Sjoerd Schobbers ging met de Salem Tigers op bezoek bij Charleston, de nummer 1 van Amerika. De Tigers speelden een ijzersterke wedstrijd en zorgden voor een verassend gelijk opgaande strijd. Na een uur spelen was het toch Charleston dat op 1-0 voorsprong kwam. Salem gaf zich echter niet gewonnen en ging direct op zoek naar de gelijkmaker. Een kwartier voor tijd kwamen de Tigers langszij, 1-1. Een spannend slot volgde waarin geen van beide ploegen tot scoren kwam. Al snel in overtime kwam Salem met een man minder te staan waarna de druk van Charleston steeds groter werd. Na 10 minuten in overtime kreeg Charleston een penalty, dit betekende 2-1 en einde wedstrijd. Ondanks de nederlaag kan Salem trots zijn, Charleston heeft nu alle 15 wedstrijden die het dit seizoen speelde gewonnen.

Geert Bijl en Maurits Gersen gingen met Missouri Valley op bezoek bij Mount Mercy University. Het werd een eenvoudige middag voor de Missouri Vikings. Hoewel het bij rust slechts 1-0 voor stond liep het in de tweede helft verder uit. Een kwartier voor tijd gooide Geert Bijl de wedstrijd in het slot met een fantastische knal van afstand, in de bovenhoek! Na 90 minuten voetbal stond er een 4-0 eindstand op het scorebord. De Vikings lijken dus klaar voor de Nationals. ’s-Avonds werd de overwinning nog eens goed gevierd.

Zondags kwam Karlijn Roijakkers met de Pacific Tigers in actie, UC Davis kwam op bezoek. Mensen die iets later aanschoven hadden al 2 doelpunten gemist want na 3 minuten spelen stond het al 1-1. Na de rommelige openingsfase werd het klasse verschil duidelijk en liepen de Tigers overtuigend uit naar 5-1. In de tweede helft werd er niet meer gescoorde en dus hielden Karlijn en haar team de punten in eigen huis.

Ook de UIW Cardinals van Steven Moerkens en Kas van Eekelen wisten hun wedstrijd te winnen. In de thuiswedstrijd tegen CSU Bakersfield had het echter wel 98 minuten nodig. Ondanks dat UIW de betere ploeg was bleven doelpunten uit. Kansen waren schaars en de kansen die er waren werden gekeerd door de keeper van CSU Bakersfield. In overtime was het toch nog raak waardoor de ploeg uit Texas een belangrijke overwinning wist te boeken.

Bekijk hier de belevenissen van onze talenten in de voorgaande weken.