Dit wil ik ookSign up now

Stories

Terug naar het overzicht
Interviews

Transfers en Succes met Geert Bijl

Transfers en Succes met Geert Bijl

Geert Bijl heeft er zijn tweede seizoen alweer opzitten en is zich alweer aan het voorbereiden op seizoen drie. We kijken samen terug naar de voorgaande seizoenen en zijn transfer binnen de VS van Missouri Valley College naar Point Park University en hoe deze scholen verschillen.

 

Hallo Geert, je hebt je tweede seizoen er alweer opzitten en het succes lijkt niet op te kunnen. Dit is natuurlijk geweldig maar hoe is het met je?
Het gaat harstikke goed met mij. Ik kijk terug op een individueel goed seizoen bij PPU, helaas kwam het seizoen vroeg ten einde doordat we in de eerste ronde van de play-offs een onnodige nederlaag hadden geleden door met 1-2 te verliezen van Bescia University. Dat kwam als een grote klap en ik was hier een lange tijd goed ziek van. Momenteel ben ik erg druk met colleges volgen en daarnaast zijn wij ook weer begonnen met trainen. Wij trainen nu drie keer per week op het veld en hebben nog twee gym sessies per week.

Vorig jaar maakte je al een goed seizoen mee bij Missouri Valley College waardoor Point Park University op de deur klopte. Hoe is het om zo’n stap te maken in de VS en wat verwachte je van je nieuwe uitdaging?
Ik heb een hele mooie tijd en een erg succesvol seizoen gehad bij MVC. We hadden bijna alles gewonnen wat er te winnen viel. De Conference, het play off tournament en zijn tweede geworden op de Nationals. Ik heb daar erg bijzondere vriendschappen opgebouwd met mensen uit verschillende landen. De tijd die ik daar heb gehad is onbetaalbaar. Toen Point Park op de deur klopte was dit een erg leuke verassing. Met de universiteit gelegen in hartje Pittsburgh en een prachtig stadion leek mij dit een erg mooie kans en leuke uitdaging. Er kwam wel veel bij kijken om te transferen van universiteit. Toen ik kenbaar maakte bij mijn coach dat ik wilde transferen mocht ik niet meer meedoen met teamactiviteiten en trainingen, dit was een enorme domper. Ik moest een letter of release aanvragen dat mij toestemming gaf om met andere coaches te praten. Toen alles rond was en ik getekend had bij Point Park moest ik kijken of ik al mijn vakken mee kon nemen vanuit Missouri, dit kon gelukkig dus ik liep hierdoor geen studievertraging op. Hierna moest ik al mijn verzekeringen omzetten en DUO moest geïnformeerd worden dat ik van universiteit zou gaan switchen.
Ik verwachte heel veel van mijn nieuwe uitdaging. Pittsburgh is een prachtige stad met veel mogelijkheden. Ik zorgde ervoor dat ik in de vakantie goed zou doortrainen zodat ik fit aan pre-season zou beginnen in augustus. Dit is ook goed gelukt!

 

Ook bij Point Park University liep het goed en verdiende je een All-Conference award. Had je verwacht dat je meteen zou spelen en het verschil kon maken bij Point Park University?
Je weet natuurlijk nooit of je gaat spelen, je hoopt het natuurlijk altijd. Ik heb gezorgd dat ik super fit aankwam in Pittsburgh zodat ik er gelijk zou staan. Dit leidde ertoe dat de trainer gelijk zag dat ik er vol voor wilde gaan en serieus bezig was geweest, hierdoor gaf hij mij het vertrouwen door mij op de nummer 10 positie neer te zetten. Hier heb ik ook het hele seizoen gespeeld. Ik had niet verwacht dat ik in het All-Conference First team zou komen, dit was natuurlijk een prachtige beloning na een seizoen keihard werken. Ik hoop deze lijn natuurlijk door te zetten en volgend seizoen weer goed te presteren.

Geert het seizoen was voor jullie redelijk vroeg ten einde, maar hoe bereiden jij en je team zich voor op het nieuwe seizoen wat nog relatief ver weg is? En is dit anders dan vorig seizoen?
Klopt, helaas kwam het seizoen te vroeg ten einde voor ons, er had veel meer in gezeten. Wij zijn vanaf januari alweer keihard aan het trainen. Wij hopen volgend jaar verder te komen dan we dit seizoen zijn gekomen in het play-off tournament. Het seizoen is nog erg ver weg helaas en dit vind ik erg vervelend aan het Amerikaanse college sport systeem. Eind juli gaan wij weer beginnen met de voorbereidingen op seizoen 2019/2020. Met een aantal goede versterkingen hopen wij een goed seizoen te draaien.

Doordat je al een jaar bij een andere school hebt gestudeerd en gesport is niet alles geheel nieuw, maar hoe ben je opgevangen door je nieuwe team en hoe heeft dit jou geholpen?
Ik ben erg goed opgevangen door mijn teamgenoten. Met spelers uit alle delen van de wereld zijn wij een grote familie. Buiten het veld zijn we vaak met elkaar en in de zomermaanden organiseerden wij vaak etentjes of barbecues met z’n allen. Dit was allemaal erg goed voor de teambonding. Dit zag je ook terug in het veld. Niemand schold op elkaar en iedereen was bereid om door het vuur te gaan voor elkaar. Ook de wissels waren fanatiek en steunde de spelers in het veld. Kosten was kost om te winnen.

 

Doordat je van Missouri Valley College naar Point Park University bent getransfereerd ben je meer dan 1100 km naar het oosten verhuisd. Is er een groot verschil tussen je oude en je nieuwe school en het leven op de twee plekken?
Ja het verschil is enorm groot. De campus van MVC was gelegen in een klein dorpje in de middle of nowhere in Missouri. Je had dus eigenlijk alleen de campus met een paar huizen en dat was het. Dit was niet altijd even leuk omdat ik toch veel van het land wilde zien en daar was niet erg veel te doen. In Pittsburgh is dat heel anders. Er is hier erg veel te doen. Wij hebben hier bijvoorbeeld de Pittsburgh Steelers, de Pittsburgh Pirates en de Pittsburgh Penguins. Ook zijn er in Downtown heel veel leuke barretjes en restaurantjes en musea om te bezoeken. New York ligt op 6 uur afstand en andere grote steden zijn goed bereikbaar.

Nu waarschijnlijk de lastigste vraag. Waar heb je het meer naar je zin op Point Park University of eerst bij Missouri Valley College?
Dat is lastig inderdaad. Ik heb het op beide plekken erg naar mijn zijn gehad. Ik kies toch voor Point Park omdat dit veel meer mogelijkheden biedt. De stad is prachtig, de campus is mooi en de faciliteiten zijn top. In Missouri was het voetbalniveau ietsjes hoger maar dat scheelt niet heel erg veel. Point Park heeft ook erg veel mooie stagemogelijkheden heeft erg veel partnerships met universiteiten en bedrijven over de hele wereld.

 

Geert ik wil je bedanken voor je tijd en tot slot wil ik je vragen waarom jij de keuze hebt gemaakt om naar de VS te gaan en waarom de toekomstig student-athlete’s die nog twijfelen dat niet moeten doen?
Ik had een lastige keuze twee jaar geleden. Of ik kon gaan studeren aan de hogere hotelschool in Maastricht waar ik destijds aangenomen was of studeren en sporten in Amerika. Ik heb hier erg lang over getwijfeld. Ik heb uiteindelijk gekozen voor Amerika omdat dit een kans is die je niet kan laten liggen. Je bouwt contacten op met mensen over de hele wereld, je combineert studie met voetbal op hoog niveau wat in Nederland lastig is omdat de studie los staat van de sport. Hier in Amerika is het aan elkaar verbonden en dit heeft veel voordelen. Ze begrijpen je drukke periode en komen je vaak te gemoed als je in problemen zit met deadlines. Dit is een ervaring waar je je leven lang profijt van zult hebben en daarnaast zijn de feesten beter dan in de films.

Wil jij net als Geert ook de kans om sport te gaan combineren met je studie in Amerika en de feestjes in het echt meemaken? Sign up now!

1
Whatsapp-Kingstalent
Kingstalent
Kan ik je ergens mee helpen? Stuur ons een berichtje. Momenteel zijn we gesloten, maar laat gerust een berichtje achter.