Dit wil ik ookSign up now

Stories

Terug naar het overzicht
Interviews

Mensen die je nooit hebt gezien komen je feliciteren! | Interview met Jesper Schut

Vandaag spreken we Jesper Schut die volleyballen combineert met zijn studie aan de Concordia University Irvine in de Verenigde Staten. Hij speelt in grote stadions tegen de grootste scholen van Amerika. We spreken hem over de verschillen tussen Nederland en de VS en zijn ervaring van het avontuur dat hij een tijdje terug is aangegaan. 

 1. Hoe kwam je op het idee om naar Amerika te gaan?

In Nederland was ik op zoek om op een hoger niveau te gaan spelen en de Amerikaanse sportcultuur stond mij erg aan. Ik had de gedachte dat het sowieso geen kwaad kon om te kijken wat voor aanbiedingen ik zou kunnen krijgen.

 1. Hoe ben je met KingsTalent in contact gekomen en hoe heb je de service ervaren?

Ik had contact opgenomen met KingsTalent en een ander bedrijf. Al heel snel had ik voor KingsTalent gekozen door het vriendelijke gesprek die wij hadden gevoerd. Ik had direct het gevoel dat KingsTalent om mij gaf en het alle beste voor mij wou.

 1. Wat waren belangrijke factoren in het beslissingsproces? Waarom heb je gekozen voor Concordia University Irvine?

Het was een erg lastige keuze, uiteindelijk hebben de gesprekken met mijn hoofdcoach hier mij toch laten kiezen voor Concordia. Ik had een goed gevoel bij deze coach en wij spelen hier in de MPSF tegen top 10 teams, dus dat leek mij ook een heel bijzondere ervaring.

 1. Wat is het grootste verschil tussen sporten voor een school in Amerika en sporten in verengingsverband zoals je deed in Nederland?

In Nederland speelde ik bij Dio Bedum, deze vereniging was super hecht waardoor wij veel publiek hadden en iedereen van de vereniging wou dat iedereen won en het was altijd super gezellig. Hier in Amerika heeft iedereen op de universiteit het gevoel dat iedereen onderdeel is van elk team, dit is erg bijzonder. Mensen die je nooit hebt gezien komen je feliciteren met je winst.

 1. Hoe bereid je voor op wedstrijden tegen de grootste universiteiten van de wereld? Ben je extra gespannen? Hoe is de sfeer?

De sfeer in het team is erg goed voor een wedstrijd. Iedereen is gebrand om te winnen tegen elke tegenstander. Zelf ben ik voor de wedstrijd niet extra gespannen, het voelt als een normale wedstrijd omdat ik elke wedstrijd wil winnen. Toen we bij UCLA in het stadion kwamen heb je natuurlijk wel een gevoel van, wow dit is echt een groot stadion, maar zodra ik me klaar ga maken voor de wedstrijd ben ik gefocust en voelt het als een normale wedstrijd.

 1. Wat is het grootste verschil tussen Amerika en Nederland? Zowel privé als tijdens je studie en wat mis je het meest uit Nederland?

Er zijn veel grote verschillen. De mensen zijn anders, het eten is erg anders, veel grote natuurparken hier in Amerika. Ik mis het meeste mijn familie en vriendin uit Nederland. Het is erg wennen om opeens op een campus te wonen met je teamgenoten.


 1. Zitten er veel buitenlandse studenten op de school?

Er zitten wel aardig wat buitenlandse studenten op de school, maar op dit moment zie ik dat niet echt. Alleen de sportteams zijn op campus vanwege de trainingen. De andere studenten zitten thuis om de online lessen te volgen.

 1. Hoe ziet je woonsituatie eruit? Met wie, waar en hoe groot is het?

Ik zit momenteel op een kamer alleen. In het begin had ik een kamergenoot, maar die is gestopt vanwege persoonlijke redenen. De kamer heeft een bed, twee kasten een bureau en alle andere benodigdheden.

 1. Wat doe je meestal in je vrije tijd?

In mijn vrije tijd probeer ik toch wel zoveel mogelijk contact te houden door middel van Facetime met mijn familie en vriendin. Ook ga ik veel dingen doen met mijn teamgenoten hier, we zijn bijvoorbeeld de stad Los Angeles in gegaan, wezen kamperen op Big Bear Mountain, met zijn allen video kijken van tegenstanders en ook gezellig uiteten.

 1. Hoe en hoe vaak spreek je je ouders? Zijn zij al eens op visite geweest? Zo niet, staat dit op de planning voor de toekomst?

Ik spreek ze een paar keer per week op de rustigere dagen vanwege het grote tijdsverschil tussen Groningen en Los Angeles. Ze zijn helaas niet op visite geweest omdat het op dit moment niet toegestaan is door de Amerikaanse regering om hierheen te komen zonder bijzondere reden.

 1. Hoelang was je vooraf van plan om te blijven en is dit nog steeds zo of denk je er intussen anders over?

Omdat ik in Nederland al een HBO studie heb afgerond mag ik maar één jaar volleybal spelen hier. Dit is nog steeds het plan. Na dit seizoen ga ik weer terug naar Nederland.

 1. Heb je nog een boodschap of tip voor de mensen die overwegen om hetzelfde avontuur als jij aan te gaan?

Het is een bijzondere ervaring, een once in a lifetime. Als het je echt leuk lijkt en van de sportcultuur houdt moet je het doen.

Mogen we je heel hartelijk danken voor je tijd en we wensen je nog heel veel plezier en succes in Amerika!

Sign up now
1
Whatsapp-Kingstalent
Kingstalent
Kan ik je ergens mee helpen? Stuur ons een berichtje. Momenteel zijn we gesloten, maar laat gerust een berichtje achter.