Dit wil ik ookSign up now

Stories

Terug naar het overzicht
Interviews

Captain, All Conference, Diploma… Julia’s jaar om nooit te vergeten!

Captain, All Conference, Diploma… Julia’s jaar om nooit te vergeten!

Januari 2017 vertrok Julia van Dorsten naar de VS om aan te sluiten bij Old Dominion University field hockey team. Ruim een jaar later kunnen we terugkijken op een waanzinnige ervaring. Julia kwam binnen in januari, werd gekozen tot aanvoerster van het team, vloog naar diverse locaties in Amerika om wedstrijden te spelen, bemachtigde de All Conference Award, behoorde hierbij tot de beste speelsters van de competitie én behaalde haar master diploma in één jaar in plaats van twee. Wat een held! Check hier haar verhaal. 

 

Julia, je bent alweer een ruim een half jaar terug in Nederland! Hoe bevalt het om weer terug te zijn en hier je leventje op te pakken?
Het bevalt heel erg goed om weer terug te zijn, al m’n vrienden en familie weer lekker dichtbij om me heen te hebben! Je rolt zo makkelijk terug het leven in dat je eventjes achter je laat. Ik ben nu aan een nieuwe master begonnen op de TU, en hockey weer bij mijn oude club!

Wat is het grootste verschil tussen sporten en studeren in Amerika en in Nederland?
In Amerika draait het leven echt om de sport, alles wordt er omheen gepland en alles wordt voor je geregeld. Mede zodat jij zo goed mogelijk kunt presteren als student-athlete. Fysio, liften, rennen, en universitaire begeleiding, alles is tot in de puntjes geregeld.  Hier, in Nederland, is hockey ook belangrijk maar meer als een bijkomende hobby en word je minder op handen gedragen.

 

Je hebt in een korte periode intensief geleefd als topsporter en student… Kun je ons meenemen wat je allemaal hebt beleefd in de VS?
Op het gebied van topsport ging er een wereld voor me open. In Amerika ben je echt een team met alles er op en er aan, eigen fysio, eigen agility coaches, al het verzorgde materiaal, en als je nog wat extra’s nodig had hoefde je het maar te vragen. Ook als athlete op de universiteit word je een beetje op handen gedragen. Tijdens het seizoen reis je dusdanig ver dat je af en toe ook met het vliegtuig mag. Ook reisden wij met luxe spelersbussen, tv’s en royale stoelen waar je lekker achterover in kon liggen. Je ging ook niet zomaar voor een wedstrijd op en neer. Dit werd meestal een weekend; dag van tevoren reizen, trainen op die dag zodat we konden wennen aan het veld, en de dag erna wedstrijd.

 

Daarnaast zijn alle sporten in Amerika groots, alles wordt groots gevierd op een manier die wij hier niet kennen. Mascottes, cheerleaders, commentatoren, het volkslied, noem het maar op, het hoorde er allemaal bij!

 

Naast het sportieve aspect ben je ook een knappe kop in de klas. Je hebt je opleiding versneld afgerond. Kun je ons hier wat meer over vertellen? En ook hoe je dit hebt gecombineerd als aanvoerdster van het ODU field hockey team?
Mijn master heb ik inderdaad in één in plaats van twee jaar afgerond. Dit was mogelijk doordat ik makkelijk drie vakken per semester kon volgen in plaats van twee (wat het doorsnee aantal vakken voor een master was per semester) en doordat ik vier vakken in de zomer kon volgen. Dit is niet erg gebruikelijk omdat vier vakken relatief veel is gezien het kortere tijdsbestek, dus maakte dat mijn zomer wat drukker, maar het is me wel gelukt. De werklast van mijn studie ervoer ik over het algemeen als relatief licht. Ik had het meest moeite met de hoeveelheid huiswerk, wat ik niet gewend was vanuit de Nederlandse universiteit.

De captains in ons hockeyteam werden gekozen op basis van stemmen door de meiden uit het team. Ik ben natuurlijk in januari in het team gekomen, waardoor ik de meiden al een half jaar heb leren kennen. Wij waren met 4 seniors, die alle vier beschouwd werden als captain, maar waar er twee de band van mochten dragen. Hier mocht ik er een van zijn.

 

Je kwam nieuw in het team, maar toch heb je al gauw een stempel weten te drukken op het team. Je werd voor het seizoen uitgeroepen tot aanvoerdster van het team en uiteindelijk sleep je een “All Conference” award in de wacht. Super prestatie natuurlijk! Had je dit voorafverwacht?
Haha, nee dat had ik niet verwacht. Je hoopt er misschien stiekem wel op, en je werkt er natuurlijk hard voor. Dan is verkozen worden tot aanvoerster al een hele eer, en de “all Conference” award maakt het helemaal af.

 

Er leuk was het natuurlijk om oud-teamgenoot en vriendin Moniek van Aarle te treffen aan de andere kant van de oceaan. Jullie speelden een aantal keer tegen elkaar. Hoe heb je dit ervaren?
Dat vond ik vooral erg vreemd. Iemand die je van thuis goed kent, daar tegen te komen.

Even terug naar je periode voordat je naar de VS vertrok. Hoe heb je het proces met KingsTalent ervaren?
Heel positief, KingsTalent heeft mij in mijn ogen uitstekend begeleid en geholpen. Ze zaten bovenop het proces, maar lieten mij ook mijn gang gaan. Daarnaast vond ik het erg fijn dat Paul zelf mee kan praten over topsport ervaring in Amerika, wat de begeleiding oprechter maakt. En mochten er dingen geregeld moeten worden die ikzelf niet prettig vond, qua formaliteit of financieel naar de universiteit toe, dan werd dit altijd door hen opgepakt.

 

Nu, weer terug in Nederland, ben je weer je alweer hard aan de studie. Het studentenleven bevalt je goed? Kun je iets meer vertellen over je ambities en de opleiding die je nu op dit moment volgt?
Het studentenleven bevalt me voorlopig nog goed inderdaad. Dat is ook mede een reden dat ik nog niet ben gaan werken, maar graag nog een Nederlandse master wilde behalen. Tijdens het afronden van mijn bachelor eind project, voordat ik naar Amerika ging, had ik al in gedachten dat ik Operations Management and Logistics aan de Technische Universiteit Eindhoven wilde gaan volgen. Dit heb ik dan ook waargemaakt, en daarbij ook nog een master in Amerika afgerond. Waar ik mezelf over vijf jaar zie weet ik nog niet precies. Ik zou het liefst in een (groot) bedrijf werken, en de schakel zijn tussen proces en mens.

Voor jou zit het Amerikaanse avontuur er alweer op. Het is ongetwijfeld snel gegaan. Als je zou moeten kiezen; ‘Cry because it’s over’ of ‘Smile because it happened’.
Haha, dit is een makkelijke: SMILE BECAUSE IT HAPPENED. Als ik nu voor dezelfde keuze zou staan om weer naar het Amerika te mogen om te sporten en studeren zou ik het zeker nog eens kiezen! Ik heb echt de tijd van m’n leven gehad, vrienden voor het leven gemaakt, en heel veel mooie momenten beleefd!!

 

Er staan veel studenten in de startblokken om over enkele maanden naar de VS te vertrekken. Wil je hen nog iets meegeven? Tips, do’s & don’ts.
Laat alles over je heen komen, ben niet bang, blijf vooral jezelf en GENIET!! En als je nog vragen hebt, schroom je niet me te contacten! Kies voor een plaats waar jij het gevoel hebt dat er een klik is vanaf het begin, en niet voor een plaats op basis van prestatie of prestige.

1
Whatsapp-Kingstalent
Kingstalent
Kan ik je ergens mee helpen? Stuur ons een berichtje. Momenteel zijn we gesloten, maar laat gerust een berichtje achter.