Dit wil ik ookSign up now

Stories

Terug naar het overzicht
Interviews

Laura Janssen heeft haar oog al op volgend seizoen

Laura Janssen is een van onze talenten die deze zomer de overstap maakt naar een Amerikaanse Universiteit. Wij zijn benieuwd naar hoe Laura zich voorbereid op het leven in Amerika en of ze bijvoorbeeld al contact heeft gehad met toekomstig teamgenoten. Dit en nog veel meer lees je hier in het interview met Laura Janssen! 

Hallo Laura, je bent een van onze talenten die de stap gaat zetten naar de VS aankomende zomer. Kun je jezelf even voorstellen? Wie ben je, waar kom je vandaan wat doe je voor sport en waar heb je gespeeld?

Mijn naam is Laura Janssen en ik ben 17 jaar oud. Ik kom uit Nijmegen en ik speel hockey. Vroeger speelde ik bij HCQZ, een club in Nijmegen, maar ik heb in 2014 de overstap gemaakt naar hockeyclub Den Bosch. Ik speel in de MA1 en dit is mijn vijfde seizoen bij hockeyclub Den Bosch.

Hockeyen in Amerika is net wat anders dan in Nederland, zo is het allemaal wat meer fysiek en minder tactisch. Bereid je je hier al op voor en zo ja wat doe je dan?

Toen het duidelijk werd dat ik naar Amerika zou gaan volgend jaar, heb ik samen met mijn moeder een trainingsschema gemaakt waar ik mee ga starten na mijn examens. Dit houdt in dat ik naast mijn 4 hockeytrainingen per week en wedstrijd ook krachttrainingen zal gaan volgen en extra conditietrainingen.

Jij speelt nu bij HC Den Bosch in de MA1 waarmee je op het hoogste niveau van Nederland speelt. Wat verwacht je van het niveau in Amerika en heb je hier al met andere over gesproken?

Je hoort gedurende het process dat je ingaat om naar Amerika te gaan verschillende verhalen van meiden die afgelopen seizoen er al gespeeld hebben. Ik zelf vind dat het niveau in Amerika lastig te vergelijken is met het niveau in Nederland. Toen ik zelf in Amerika langs ging, mocht ik bij een training kijken. Deze waren een stuk intensiever, maar bestonden ook uit andere oefeningen dan ik gewend ben in Nederland. Hierdoor kon ik niet goed vergelijken met de trainingen die ik in Nederland heb. Ik heb ook met Amber, volgend jaar tweedejaars bij Virginia, gesproken over het niveau. Zij gaf aan dat dit niet veel afwijkt van het landelijke niveau van meisjes A in Nederland. Ik heb dus geen specifieke verwachtingen van het niveau en laat het gewoon op mij afkomen.

Laura naar welke universiteit maak je de stap en heb je al contact met toekomstig teamgenoten? Zo ja wat heb je al van je teamgenoten te horen gekregen?

Ik heb het eigenlijk al een beetje verklapt, maar ik zal volgend jaar gaan hockeyen bij the University of Virginia. Ik heb nog geen intensief contact met mijn toekomstige teamgenoten, maar heb ze al wel ontmoet toen ik op bezoek was bij de universiteit. Afgelopen jaar heb ik wel contact gehad met Amber en zo nu en dan spreek ik een ander toekomstig teamgenoot uit Nederland. Amber heeft mij veel geholpen door het delen van haar ervaringen en ook omdat zij in Nederland op hetzelfde niveau heeft gespeeld, landelijk, kon zij de vergelijking tussen Amerika en Nederland goed maken.

Het is best wel veel werk om uiteindelijk de stap te maken naar de VS. Wat heb je allemaal moeten doen om deze stap te realiseren?

Toen ik aan het process begon had ik niet verwacht dat het zoveel werk zou zijn. In Amerika is alles veel gecompliceerder, maar ook vaak op een andere manier geregeld dan hier in Nederland. Naast het contact met veel coaches in het begin, komt er ook veel papierwerk op je af. Gelukkig nam het wel steeds minder tijd in beslag, omdat je steeds minder coaches spreekt via Skype. Ook ben ik onderhand aangenomen op de universiteit, dus dat houdt in dat het papierwerk ook minder aan het worden is.

Wat zijn je plannen tot augustus wanneer je daadwerkelijk in het vliegtuig stapt richting Amerika?

Mijn plannen zijn nu vooral om te focussen op mijn eindexamens die er al snel aankomen. Na mijn eindexamens ga ik met vriendinnen een weekje naar Valencia om te vieren dat we klaar zijn. Daarnaast zijn we met MA1 nog in de race voor de play-offs, de halve finales van het Nederlands Kampioenschap. Ik ben vooral van plan om te genieten van mijn laatste seizoen bij Den Bosch en ook veel plezier te hebben met de meiden met wie ik al vele jaren in het team speel. Daarnaast natuurlijk ook veel tijd met mijn familie door te brengen en vriendinnen van school.

Laura voor elke wedstrijd wordt er het Amerikaans volkslied gespeeld, wat vind je hiervan en ben je de tekst al aan het oefenen?

Als ik eerlijk ben, heb ik me hier nog totaal niet in verdiept. Ik wist niet dat dit ook echt bij elke wedstrijd gebeurde. Vind het wel grappig dat dit zo verschillend is met Nederland. Toen ik de overstap maakte van HCQZ naar Den Bosch kwam daar natuurlijk ook carnaval bij kijken. Ik heb toen met mijn moeder elke keer dat we naar de club reden bekende carnavals liedjes opgezet, zodat ik deze alvast had gehoord. Ik verwacht van het Amerikaanse volkslied niet anders. Voordat ik straks op het veld sta, zorg ik dat ik het goed kan meezingen.

Er gaat natuurlijk in korte tijd veel veranderen, wat ga je het meest missen aan Nederland en waar kijk je het meest naar uit in de VS?

De Amerikaanse cultuur is heel anders dan de Nederlandse cultuur en ik ben toch wel een echte Nederlander. Daarom denk ik dat ik veel dingen zal gaan missen. Natuurlijk ga ik vooral mijn familie en vrienden missen, maar ook een lekker kaasplankje of hagelslag op een normale boterham zijn dingetjes die ik zeker zal gaan missen. Ik vind het ook wel jammer om na vijf jaar afscheid te moeten nemen van een hele mooie club en alle vriendinnen die ik daar heb leren kennen. Ik kijk het meeste ernaar uit om heel veel nieuwe mensen te gaan leren kennen en te ervaren hoe het is om daadwerkelijk op campus te wonen bij een Amerikaanse universiteit.

Laura ik wil je hartelijk bedanken voor je tijd en ik wil afsluiten met deze vraag. Hoe reageerde je omgeving toen duidelijk werd dat je volgend jaar in Amerika gaat leven?

Iedereen was super enthousiast. Natuurlijk zullen zal ik hun gaan missen en zij mij, maar iedereen vond het super leuk. Het is een kans die je niet vaker zult gaan krijgen en daarom is iedereen blij voor mij.

Wil jij net als Laura en onze andere talenten de stap maken naar Amerika en je studie combineren met topsport? Schrijf je dan nu HIER in!

 

1
Whatsapp-Kingstalent
Kingstalent
Kan ik je ergens mee helpen? Stuur ons een berichtje. Momenteel zijn we gesloten, maar laat gerust een berichtje achter.