Dit wil ik ookSign up now

Stories

Terug naar het overzicht
Parents

Interview vader Dagmar Voerman deel 1

Interview vader Dagmar Voerman deel 1

Hee Fokke,
Afgelopen jaar hebben we Dagmar mogen helpen met haar transfer naar Amerika. Ze koos voor Austin Peay State University. Inmiddels zitten de eerste maanden erop.

 

Hoe was uw eerste reactie toen Dagmar aangaf in Amerika te willen gaan studeren en voetballen?Dagmar had al eerder aangegeven dat ze met KingsTalent in contact was gekomen doordat ze voetballen op niveau en haar studie (VWO tweetalig) aan het Isendoorn College te Warnsveld combineerde. Op een dag kwam ze terug van school en vertelde dat ze met haar docent Nederlands had gesproken over haar (nabije) toekomst. Hierna was het Dagmar duidelijk dat het tijd was om haar sportieve ambities op de voorgrond te zetten in een omgeving waar ook alle studiefaciliteiten daarop afgestemd zijn.

Als ouders konden we dat na zes jaar VWO goed begrijpen, zeker omdat Dagmar op dertienjarige leeftijd de mogelijkheid om bij PEC Zwolle te voetballen en te studeren (CSE Zwolle) had afgeslagen en dat geen gemakkelijke keuze vond.

Hoe kijkt u terug op de afgelopen maanden waarin uw dochter in het “verre” Amerika woont, studeert en sport?
Als een levensfase met veel nieuwe ontwikkelingen waarin we voor ons gevoel aan beide kanten van de Atlantische Oceaan leven als we contact hebben met Dagmar of haar volgen. Door het tijdsverschil (zeven uur vroeger in Clarksville) hebben we in Nederland, of ’s ochtends vroeg contact met Dagmar, of ’s avonds laat. Het volgen van wedstrijden via livestreams betekende dat we een aantal malen rond 01.00 uur ’s nachts een wedstrijd gingen kijken of we de wekker daarvoor zetten. Door de verhalen krijgen we een direct inkijkje hoe Amerikanen sport beleven, waardering hebben voor student-athletes en het belang dat gehecht wordt aan het hebben van een atletenbeurs.

Daarnaast is het boeiend te horen hoe belangrijk het is dat je bij de wedstrijdselectie hoort zodat je mee kunt naar de verre uitwedstrijden. Een eye-opener was dat in women’s soccer vrijwel onbeperkt doorgewisseld kan worden. Één moment van verslapping en er staat al een andere speelster klaar om in te vallen. Een ander voorbeeld is dat elke wedstrijd die eindigt met een gelijk spel verlengd wordt met zonodig twee maal extra speeltijd van tien minuten totdat de “golden goal” valt of de eerdere gelijke stand de eindstand wordt.

Het leven en recreëren op de campus en met een teamgenoot op de “dorms” dag en nacht een kamer delen, zijn ervaringen die niet alleen uniek maar ook leerzaam zijn. Het was voor Dagmar een groot voordeel dat ze het VWO tweetalig in Nederland had gevolgd. De communicatie met haar medespeelsters en de staf verliep hierdoor vanaf het begin soepel. Het scheelde dat haar school in Nederland haar getraind had in het schrijven van essays. De academische prestaties van het soccerteam van Dagmar hebben er mede voor gezorgd dat de atletenteams van APSU de hoogste GPA in de historie van de universiteit hebben gescoord. Je leert dat Amerikanen daar, naast de sportieve prestaties, ook erg trots op zijn.

 

Dagmar tekende afgelopen zomer een contract bij Austin Peay State, een grote DI school met een sterke academische achtergrond en sportief sterke selecties. Welke elementen waren voor jullie belangrijk gedurende het traject waarin Dagmar met diverse scholen in contact is geweest?
Vanaf het bezoek van de informatieavond van KingsTalent en het gesprek met Paul de Koning begin je langzamerhand in twee werelden te leven (Nederland en Amerika) en met de nodige tijdsverschillen. Na de selectie van Dagmar door tien Amerikaanse universiteiten heeft ze met de (assistant)coaches kennisgemaakt en was facetimen, appen en mailen aan de orde van de dag.

Deze persoonlijke contacten leverden Dagmar veel informatie op en bevestigden of ontkrachtten juist haar gevoel dat ze bij een universiteit had. In die gesprekken komt er het moment dat er gevraagd moet worden naar het aanbod (athletenbeurs) dat de coach kan doen. Dagmar heeft die gesprekken zelf gevoerd en een heel groot deel van de onderhandelingen zelf gedaan met constante terugkoppeling en overleg met KingsTalent en ons als ouders. Het was fijn om te merken dat Dagmar samen met KingsTalent op die manier alle “ins and outs” van een aanbod in beeld kreeg. Een voor Dagmar heel leerzaam proces dat maakte dat de keuze voor een universiteit echt háár keuze zou zijn.

Uiteindelijk bleef er een shortlist over van enkele universiteiten die qua sportief en academisch niveau, voorzieningen, atletenbeurs en klimaat het beste uit de bus leken te komen. Toen Dagmar samen met ons in het voorjaar van 2019 een facetimegesprek had met Naomi Kolarova (hoofdcoach) en Hayden Coffman (assistent-coach) van Austin Peay State University (APSU) was het duidelijk voor haar dat ze in Clarksville (Tennessee, nabij Nashville) zou gaan spelen en studeren. Dagmar en wij wisten toen vanzelfsprekend nog niet dat Money Magazine in september 2019 Clarksville op nummer 1 plaatste voor “Best Places To Live” in Amerika.

Wat vindt u het moeilijkst aan dat Dagmar zover weg woont/studeert?
We missen niet alleen gezelligheid en het even iets drinken of shoppen in de stad maar vooral het niet even langs het veld kunnen staan of het geven van een knuffel als dat nodig is. Facetimen maakt echter heel veel goed en het over en weer delen van leuke foto’s van activiteiten maakt altijd blij.

Wel was het lastig dat Dagmar na het eind van de reguliere competitie in de Ohio Valley Conference (OVC) aan een cyste in haar knie geopereerd diende te worden. Gelukkig heeft ze de hele competitie kunnen spelen en is ze medio november geholpen in een aan de universiteit gelieerde kliniek. Hierdoor was ze ook op tijd hersteld voordat haar eindtoetsen van het eerste semester, begin december, gingen starten. De fysiotherapeute van haar soccerteam heeft haar heel goed begeleid en we voelden dat ze in zeer vertrouwde handen was. Tegelijkertijd was dit voor Dagmar een mentale uitdaging om zichzelf, wel met hulp van teamgenoten, weer te redden met lopen en de aansluitende revalidatie.

Op 29 december 2019 liep Dagmar, terug in Nederland voor haar kerstreces, alweer de traditionele oudejaarsloop in onze woonplaats Vorden als snelste Vordense op de vijf kilometer! We waren blij dat ze voor vijf weken terug was om de kerstdagen en oud en nieuw met familie en vrienden te vieren. Ook in die periode werd de sportschool bezocht en regelmatig met oud-ploeggenoten gevoetbald omdat het leuk is en het haar conditie op peil hield.

 

Momenteel bezoeken jullie Dagmar in Clarksville, Tennessee. Hebben jullie al een indruk gekregen van de school, faciliteiten, coaching staff en omgeving?
a. We zijn door Dagmar over de campus van APSU rondgeleid op de eerste zondag van ons verblijf in Clarksville. Het American footballteam speelde in het Fortera Stadion een thuiswedstrijd en dat ging met de nodige muziek en vuurwerk gepaard. Wat een beleving bij spelers en publiek! Vanuit deze drukte loop je zo naar de universiteitsgebouwen met vele prachtige bomen die schaduw geven en waar eekhoorntjes bijna in elke boom te zien zijn.

Het Dunncenter is een mega sportcomplex waar ook het vrouwen soccerteam haar eigen kleedkamer heeft met voor elke speelster een kledingkast met een ingebouwde stoel en naambordje. Menige profclub zal jaloers zijn op deze voorzieningen. Voor alle kleding, sportschoenen, voetbalschoenen, inloopshirtjes en –broekjes etc. wordt gezorgd en er wordt zelfs tussen twee trainingen door gewassen! De staf bestaat uit een hoofdcoach, een teammanager, een assistent-coach die tevens keeperstrainer is en assistent-coach die met name de krachttrainingen verzorgt en een toegevoegde fysiotherapeut. De gyms zijn bovengemiddeld en er wordt veel voorlichting gegeven over goede voeding en vochtopname , ook in relatie tot de hoge temperaturen die zich de gehele zomer voordoen in het subtropisch landklimaat van Clarksville.

b. Aan elke wedstrijd wordt op diverse (sociale) media aandacht besteed en overal zijn fotografen die input leveren voor de website van de universiteit. Amerikanen zijn gek op “statistics” en in feite kun je elke wedstrijd “schriftelijk terugkijken”. Voorbeschouwingen van de hoofdcoach worden vaak voorzien van fraaie foto’s die van de speelsters zijn gemaakt tijdens een fotoshoot in de aanloop naar het seizoen of voorzien van fraaie archieffoto’s en –filmpjes die geschoten zijn tijdens een wedstrijd. In de pre-seasonperiode (augustus/september) wordt er kei- en keihard getraind. Te beginnen met krachttraining in de vroege – en vooral koude – ochtend rond 06.30 uur. Daarna met het team ontbijten, gevolgd door een veldtraining van circa 1,5 uur. Aan het eind van de middag/begin van de avond weer een veldtraining van 1,5 uur. Niet verwonderlijk dat in die periode tussen de trainingen door de “dorms” worden opgezocht om even rust te pakken. De hoofdcoach (Naomi Kolarova) van het team van Dagmar moest dit jaar maar liefst elf nieuwe speelsters inpassen waaronder zes freshmen. De freshmen waren afkomstig uit Ierland, Engeland, Nieuw-Zeeland, Canada en Nederland (Dagmar) en de USA zelf. Dagmar was dus niet de enige freshman en ook niet de enige met een niet-Amerikaanse herkomst.

c. Naomi Kolarova heeft in de pre-season periode onder meer aandacht geschonken aan teambuilding. Zo heeft het womens soccer team door diepe en nauwe grotten in de omgeving van Nashville gekropen, voorzien van mijnlampen en waarbij niemand er zonder modderstrepen op kleding en gezicht vanaf kwam. Omdat de hoofdcoach had bemerkt dat het vorige seizoen de wedstrijdscherpte soms minder was na een lange reis, had ze ervoor gekozen om een aantal oefenduels op grote afstand van Clarksville te spelen, zoals in Cincinnati en zelfs in Colorado in de Rocky Mountains (± 1800 kilometer afstand).

Het bezoek aan Colorado, waar twee oefenwedstrijden (tegen University of Colorado en tegen University of Northern Colorado) werden gespeeld, was zeer bijzonder en strekte zich uit over vijf dagen. Het team vertrok ’s woensdags om te vliegen naar Colorado. Tussen de wedstrijden door op donderdag en zondag werden de Rocky Mountains bezocht door het gehele team met coaching staff. Het was prachtig weer en de uitzichten waren adembenemend.

d. Zelf hebben we Clarksville (met een prachtig “down town”) regelmatig bezocht naast uitjes naar bijvoorbeeld Nashville, Memphis en Land Between the Lakes. Door de licht glooiende en groene omgeving van Clarksville, ook op de campus, kregen we, mede door de interesse van veel Amerikanen voor ons als “Europeans”, snel een thuisgevoel. De ook in oktober soms licht broeierige temperatuur en de weelderige flora en fauna maakten dat we ons op de veranda van ons vakantiehuisje soms even in “Burgers Bush” in Arnhem waanden. In ons vakantiehuisje, gelegen op een afstand van circa twee kilometer van de campus van “APSU”, zagen we herten, wasbeertjes en zelfs twee coyotes en het aantal eekhoorntjes was ontelbaar!

Dit was deel 1 van het interview met Fokke Voerman, deel 2 zal volgende week te zien zijn op onze website en socials. Volg ons zeker op instagram (@kingstalentnl) en blijf op de hoogte!

1
Whatsapp-Kingstalent
Kingstalent
Kan ik je ergens mee helpen? Stuur ons een berichtje. Momenteel zijn we gesloten, maar laat gerust een berichtje achter.