Dit wil ik ookSign up now

Stories

Terug naar het overzicht
Interviews

Interview met Anoucke Baas

Anoucke Baas was een van de eerste talenten die naar Amerika vertrok en die door KingsTalent begeleid werd. Inmiddels zijn we 3,5 jaar verder en studeert Anoucke bijna af bij haar school Delta State. Delta State ligt in Cleveland in de staat Mississippi. De nummer ’14’ van het damesvoetbalteam vertelt ons in een interview waarom ze naar Amerika is gegaan en wat ze bijvoorbeeld allemaal gaat missen uit Amerika. 

Het is inmiddels al even geleden dat je de beslissing hebt genomen, maar wat gaf voor jou de doorslag om in Amerika te gaan sporten en studeren?
De doorslag was toch wel de hele sportervaring, denk ik. In Amerika wordt er heel erg voor sport geleefd en dat wilde ik graag mee maken. Ook is vrouwenvoetbal natuurlijk heel groot en het was een droom van mij om hier op het veld te staan. Natuurlijk duurde het wel even voordat ik de beslissing had gemaakt, want het is niet zomaar een beslissing, maar uiteindelijk als je de kans krijgt om zoiets te doen, wilde ik het niet voorbij laten gaan en er later spijt van krijgen. Daarnaast is het natuurlijk ook mooi dat je tegelijkertijd kan studeren en een diploma kan halen en het universiteitsleven hier kan beleven.

Hoe is je keuze gevallen op je huidige school en wat heb je meegenomen in je keuzeproces?
Ik heb voor Delta State gekozen vooral gebaseerd op niveau van voetbal en daarbij ook het goede gevoel bij mijn trainer. Na mijn eerste Skypegesprek met mijn huidige coach Luke was het gevoel gelijk al heel goed en vertrouwd. Ik heb ook een aantal andere Skypegesprekken gehad, maar die verliepen wat minder comfortabel voor mijn gevoel dan het gesprek met Luke. Het eerste jaar voor mij was ook zijn eerste jaar als trainer, en hij wilde Delta State’s vrouwenvoetbal op de kaart brengen. Achteraf ben ik heel blij met mijn beslissing. Ik heb hier echt heel veel geleerd qua voetbal, maar ik heb ook een hele hechte band met mijn teamgenoten gekregen en vrienden voor het leven gemaakt.

Wat studeer je momenteel en wat wil je gaan doen als je klaar bent met je studie?
Ik studeer Exercise Science, letterlijk vertaald Bewegingswetenschappen. Ik vertrek as December voorgoed naar Nederland en ga vanaf januari hier mijn eindstage volgen. In mei 2020 studeer ik dan af met mijn bachelorsdiploma. Hierna wil ik doorstuderen en beginnen aan Fysiotherapie. Misschien dat ik uiteindelijk met mijn fysiotherapie diploma in Amerika ga werken maar dat zie ik dan wel. Ik ga eerst genieten van het feit dat ik komende jaren sowieso lekker Nederland ben.

Wat denk je dat je het meest gaat missen aan Amerika als je terug bent in Nederland?
Ik ga sowieso mijn teamgenoten het meest missen. We zien elkaar elke dag tijdens de training en we zijn soms hele weekenden 24/7 bij elkaar. Dus om niet elke dag te trainen en ze te zien ga ik wel missen. Ook wat typisch Amerikaans eten zoals Chick-fil-a, Taco Bell, Hot Cheetos, Sour Patch Kids, en Mexicaanse restaurants ga ik wel missen haha. Maar is misschien wel beter anders kom ik iets teveel kilo’s aan.

En andersom, wat heb je meest gemist aan Nederland gedurende je jaren in Amerika? (Ook buiten familie en vrienden om)
Buiten familie en vrienden om heb ik toch wel wat typisch Nederlandse dingen gemist. Nederlandse afstanden bijvoorbeeld dat je niet altijd de auto moet pakken naar de supermarkt of het winkelcentrum maar gewoon kan lopen of fietsen. Ook sommige eten zoals Nederlands brood (!!!!!), kaas, koekjes enz. En soms ook wel het weer, hoe raar dat ook klinkt, maar in de zomer kan het hier zomaar 3 maanden lang boven de 35 graden zijn en dan ben ik daar na een tijdje ook wel klaar mee. Ook Nederlandse TV mis ik wel, maar dat kan ik op zich allemaal terugkijken op m’n laptop.

Wat is je persoonlijke sportieve hoogtepunt tijdens je verblijf in Amerika?
Mijn persoonlijke sportieve hoogtepunt is denk ik het scoren van het winnende doelpunt in Alabama vorig jaar in de extra tijd. Het was toen voor het eerst sinds 2008 dat we het seizoen opende met een winst. Daarnaast ben ik ook trots dat ik tijdens m’n tijd hier nu 2e sta voor meeste assists aller tijden voor Delta State.

Wat is het sportieve hoogtepunt van je team?
Ik hoop het sportieve hoogtepunt van mijn team dit jaar nog te bereiken door het eindtoernooi te behalen. Om het ‘GSC-conference tournament’ te bereiken moet je in de top 8 (van de 14) eindigen, en dat is nog nooit gelukt. Vorig jaar eindigde we 9e en wonnen we de meeste GSC-wedstrijden ooit met 5 overwinningen. We staan nu 8e met nog 2 wedstrijden te gaan. Het gaat dus afhangen van de komende 2 – en laatste 2 – wedstrijden of we ons doel kunnen bereiken. We spelen a.s. donderdag en zaterdag uit in Florida en Alabama.

Wat wil je nog zien/bereiken/meemaken in de periode dat je nog in Amerika zit?
Ik ga dus komende December alweer terug naar Nederland, dus zolang heb ik niet meer om nog dingen mee te maken. Maar ik wil wel gewoon heel graag dat eindtoernooi spelen. Vanaf mijn eerste jaar proberen we dat al en het zou mooi zijn als dit in mijn laatste jaar eindelijk kan lukken.

Inmiddels zijn we al een paar weken verder en mag Anoucke trots terugkijken op de laatste wedstrijd van het Regular Season, want die werd gewonnen met 2-0 waardoor Delta State zich plaatste voor het Gulf South Conference Tournament. In de eerste ronde werd helaas verloren van Mississippi College.

Anoucke, bedankt voor je tijd en geniet nog van je laatste weken in Amerika!

Ben je benieuwd wie wel de Conference Tournaments hebben gewonnen? Er staat een artikel online waarin de winnaars worden benoemd!

Op de hoogte blijven van andere dagelijkse updates? Bekijk eens onze Instagram! @kingstalentnl

1
Whatsapp-Kingstalent
Kingstalent
Kan ik je ergens mee helpen? Stuur ons een berichtje. Momenteel zijn we gesloten, maar laat gerust een berichtje achter.