Dit wil ik ookSign up now

Stories

Terug naar het overzicht
Interviews

”Ik ben druk bezig om een professioneel contract te tekenen voor na mijn college avontuur.” – Interview Lucas Jacobs

”Ik ben druk bezig om een professioneel contract te tekenen voor na mijn college avontuur.” – Interview Lucas Jacobs

Voetballer Lucas Jacobs verruilde in 2018 zijn leven in Nederland in voor een nieuw avontuur in Amerika. In 2020 verliet Lucas Baker University voor Keiser University om zo zijn ‘American Dream’ te vervolgen. Wij vroegen hem naar zijn ervaringen in Amerika.

Je zit nu al in je derde jaar bij Keiser University. Hoe kwam je op het idee om in Amerika te gaan studeren? En hoe ging je het proces in, wat verwachtte je ervan en hoe heb je het ervaren?

In Nederland stond ik eigenlijk voor de keuze om tussen voetbal en school te kiezen. Sporten op hoog niveau en een studie volgen is heel lastig om te combineren in Nederland. Toen werd ik benaderd door KingsTalent, waardoor het Amerika avontuur eigenlijk pas onder mijn aandacht kwam. Nadat ik me een beetje had verdiept in de mogelijkheden om student-athlete te worden, was dit eigenlijk de perfecte volgende stap voor mij, waar ik voetbal en studie goed kon combineren.

Ik ging eigenlijk met weinig verwachtingen naar Amerika, het was allemaal heel nieuw voor me. Niemand in mijn omgeving kon mij vertellen wat ik precies kon verwachten, dus ik ging er eigenlijk met een open en enthousiast gevoel in. Ik kan nu wel zeggen dat ik geen seconde spijt heb gehad van mijn beslissing. Heel veel mooie momenten later zit ik nu in mijn senior year en ga ik mijn college avontuur hier in Amerika bijna afronden.

In 2019/2020 heb je de keuze gemaakt om naar een andere universiteit te gaan. Waarom heb je deze keuze gemaakt?

Eigenlijk was ik op zoek naar een nieuwe uitdaging, maar ik wilde ook nog een paar jaar ergens anders in Amerika wonen. Mijn eerste 2 jaar bij Baker University heb ik het heel erg goed gedaan op persoonlijk vlak en toen wilde ik een stapje hogerop naar een top D1 school. Ik kwam in contact met de beste scholen in het land, maar tegen de tijd dat ik wilde gaan tekenen werd ik niet speelgerechtigd verklaard door de bond. Dat was een enorme teleurstelling, waardoor ik eigenlijk niet de stap kon maken die ik in gedachte had.

Hierdoor moest ik binnen mijn eigen bond kijken naar universiteiten, waardoor de opties kleiner werden. Het niveau binnen mijn bond is ook goed bij de top 25 universiteiten van het land, met een goede ¨starting 11¨, maar in de breedte zijn er helaas veel spelers van minder niveau. Toen ben ik eigenlijk gaan kijken naar top teams binnen mijn bond, op een leukere locatie dan Kansas. Ik had geluk dat ik al naam had gemaakt binnen mijn bond, want ik was heel laat in verband met het niet speelgerechtigd worden verklaard. Door mijn eerste 2 succesvolle jaren kwam er al snel reacties op mijn mails, waardoor ik uitkwam bij Keiser University. Een school die steeds beter is geworden in voetbal en het was op een prachtige plek in Florida!

Welke dingen heb je buiten je studie en voetbal om gedaan? Welke plekken heb je bezocht?

Inmiddels heb ik zo ongeveer de helft van de staten gezien denk ik. Veel plekken heb ik kunnen zien door voetbal, waar we met het team wedstrijden speelden. Zoals mijn eerste 2 jaar, toen we de Nationals speelden in California. Verder heb ik inmiddels veel van Florida gezien, ik ben naar New York City geweest, ik heb de staten Minneapolis en Wisconsin goed kunnen zien gedurende mijn zomer in 2018, waar ik Summer League speelde. Verder heb ik een roadtrip gedaan vanaf Kansas naar het zuidelijkste puntje van Texas, waar ik bijvoorbeeld Houston heb kunnen bezoeken.

Omdat ik nu in Florida woon, heb ik ervoor gekozen om vorige kerst een trip te maken naar Mexico. Daar heb ik een vriend van mij opgezocht in Mexico City, waar ik toen een week met hem heb doorgebracht. Daarna kwam mijn vader mij opzoeken in Mexico, waarna we zijn gaan rondreizen in Mexico voor 3 weken.

In mijn laatste jaar hoop ik nog een aantal plekken te bezoeken in Amerika als ik de kans krijg!

Je wist afgelopen seizoen maar liefst 7 goals te scoren en 6 assists te geven. Ook heeft jullie team het afgelopen seizoen erg goed gepresteerd. Heb je voor dit seizoen nog verwachtingen? Wil je deze scores nog overtreffen?

Het is lastig om de teamprestatie te overtreffen dit jaar, omdat we eigenlijk het hoogst haalbare hebben gehaald. We zijn namelijk ‘National Champions’ geworden! Voor mij persoonlijk had ik eigenlijk qua statistieken niet mijn eigen verwachtingen gehaald, maar dit kwam ook doordat ik op het middenveld speelde. Ik had een andere rol dan normaal gesproken, waar ik eigenlijk wel veel plezier uit haalde. Ik was meer in het spel betrokken, wat toch een heel andere rol is dan heel de wedstrijd wachten op die ene kans als spits.

Dit seizoen sta ik in de spits, waardoor ik toch meer in de positie kom om te scoren. Ik verwacht wel van mezelf dat ik mijn statistieken ga overtreffen, maar om eerlijk te zijn ben ik meer gefocust om plezier te hebben, dit is tenslotte mijn laatste jaar, en ik wil er zo veel mogelijk van genieten. De rest komt dan vanzelf.

Als je iets vanuit Amerika mee naar Nederland zou mogen nemen, wat zou het dan zijn? 

Ik heb toevallig een aantal tubes Chick Fil A saus meegenomen vanuit Amerika, die vielen erg in de smaak bij mijn broers en vrienden. Verder heb ik eigenlijk weinig dingen die ik mee terug zou willen nemen. Wat wel lekker zou zijn, is het tropische klimaat hier vanuit Florida meenemen naar Nederland. En verder zou ik graag mijn vrienden mee terug nemen, maar dat gaat een beetje lastig.

Hoe kijken ze thuis mee naar jouw avontuur? Houd je veel contact met de mensen thuis?

Ze volgen mijn verrichtingen op de voet! Bij wedstrijden kijken mijn familie en vrienden vaak mee, wat een heel leuk idee is, je kan het dan toch ook een beetje voor hun doen. Qua contact is het soms wel lastig door het tijdsverschil, maar ook omdat iedereen toch bezig is met zijn eigen leventje. Met mijn familie heb ik wel wekelijks contact, wat ik heel belangrijk vind. Met vrienden heb ik eens in de zoveel tijd een belletje waar we dan weer even goed bijpraten, dit is dan wel heel fijn om even te horen hoe het er thuis allemaal aan toe gaat.

Wat is echt het gaafste wat je tot nu toe hebt meegemaakt? Iets wat je nooit meer gaat vergeten (dit mogen natuurlijk ook meerdere dingen zijn).

Ik heb iets heel speciaals mogen meemaken, namelijk dat ik in Kansas City er bij was toen de Chiefs de Super Bowl wonnen. Met wat vrienden was ik toen in downtown Kansas City, op de hotspot om deze wedstrijd te kijken. We hoopten natuurlijk dat de Chiefs zouden winnen, wat dus ook het geval was. De stad ontplofte toen de Chiefs de Super Bowl binnen sleepten, dit was wel echt het gaafste moment wat ik mee heb gemaakt.

Ik moet ook nog wel even benoemen dat we de national championship hebben gewonnen, wat natuurlijk ook een heel speciaal gevoel was. Dit was eigenlijk het einddoel sinds mijn 1e jaar in Amerika, wat nu bereikt is!

Hoe zie jij jouw toekomst voor je? Heb je al plannen voor na je Amerikaanse avontuur?

Mijn toekomst moet nog duidelijk gaan worden in de aankomende maanden. Eigenlijk ben ik druk bezig om een professioneel contract te tekenen voor na mijn college avontuur. Ik denk dat ik mijn plafond nog niet heb aangeraakt, waardoor ik daar erg benieuwd naar ben. Alle jaren hier in Amerika ben ik tot de beste spelers van het land benoemd, waardoor ik toch wat naam heb gemaakt hier. Maar mijn voorkeur gaat uit naar een club in Nederland, die hopelijk binnenkort op mijn pad komt. Ik ben met agents in gesprek om te zien wat er mogelijk is voor me. Daar heb ik op dit moment eigenlijk mijn pijlen op gericht.

Als dit niet gaat lukken, zal ik mijn maatschappelijke carrière gaan starten. Ik heb straks mijn bachelor International Business afgerond, waar ik dan een aansluiting op wil vinden. Ik weet niet nog niet precies hoe en wat op dat vlak, maar zoals ik al zei richt ik me eerst op mijn voetbalcarrière.

Dit is alweer de laatste vraag. Wat zou je willen meegeven aan jongens of meiden die een Amerikaans avontuur overwegen?

Ik zou het zeker aanraden. Het zijn jaren die je nooit meer zal vergeten en het is echt een unieke ervaring waar je je sport perfect kan combineren met studie waardoor je je op beide vlakken kan blijven ontwikkelen. Je zal jezelf enorm gaan ontwikkelen omdat je echt op jezelf bent aangewezen. Zelf vind ik het heel leuk om met mensen in contact te komen vanuit heel de wereld, waar je hechte banden mee creëert. Het is natuurlijk een grote stap, maar ik zal het altijd aanraden. Al is het maar voor een jaar!

 

1
Whatsapp-Kingstalent
Kingstalent
Kan ik je ergens mee helpen? Stuur ons een berichtje. Momenteel zijn we gesloten, maar laat gerust een berichtje achter.