Dit wil ik ookSign up now

Stories

Terug naar het overzicht
Interviews

“I was born ready” Interview met Emiel Deconinck

“I was born ready” Interview met Emiel Deconinck

Het belgische talent Emiel Deconinck heeft de stap gemaakt naar California Baptist University in Riverside, California. De middenvelder heeft enkele weken geleden het vliegtuig gepakt en is zo begonnen aan zijn nieuwe avontuur in the States. Wij hebben Emiel gesproken over zijn ervaringen. Hieronder vind je het verhaal van Emiel!

Naar welke school ga je? Weet je al iets over deze school?

 

Na vele kennismakingen en onderhandelingen met verschillende universiteiten, heb ik uiteindelijk gekozen voor de California Baptist University in Riverside. De universiteit telt zo’n 11 000 studenten en beschikt over een fabelachtige campus met fantastische faciliteiten. Voorlopig kan ik enkel zeggen dat de universiteit heel uitdrukkelijk vertrekt vanuit de Bijbel en het Christendom om de studenten bij te staan bij hun persoonlijke ontwikkeling. Op CBU worden de mensen “the Lancers” genoemd wat ook het ruiterstandbeeld voor het Events Center verklaart. (zie bijlage voor foto)

 

Vanaf welk moment wist je dat je voor deze school zou kiezen?

 

Eind 2020 waren er nog 3 universiteiten in de running. Om het nieuwe jaar mooi te starten maakte ik op 31 december de beslissing om mijn academische en sportieve carrière verder te zetten bij CBU. De gesprekken en onderhandelingen liepen al maanden door dus ik was opgelucht eenmaal de knoop was doorgehakt.

 

Waar kijk je het meest naar uit?

 

Voorlopig kijk ik het meest uit naar de start van de competitie. Door enkele positieve coronagevallen kende ons team geen al te gemakkelijke voorbereiding en moesten we onze vriendschappelijke wedstrijden annuleren. Ook onze eerste competitiewedstrijd moesten we noodgedwongen verplaatsen. De trainingen zijn al veelbelovend, maar ik ben toch ontzettend benieuwd hoe we het zullen doen in de competitie. Bij uitwedstrijden moeten we geregeld ver reizen. Het lijkt me fantastisch om op die manier meerdere delen van de VS te zien.

 

Waarom heb je besloten om dit avontuur in Amerika aan te gaan?

 

Eerlijk gezegd had ik zelf nooit concreet plannen om naar de VS te gaan om er te studeren en te voetballen. Pas toen KingsTalent mij informeerde over de mogelijkheden ben ik een avontuur in Amerika gaan overwegen. Na een heldere uitleg van Paul was ik vrijwel meteen overtuigd van mijn volgende stap. In België heb ik het gevoel dat je als voetballer zo vroeg mogelijk klaar moet zijn om de stap naar een eerste ploeg te zetten. Ben je niet klaar, dan wordt vaak de tijd niet meer gegeven om te ontwikkelen en wordt je sneller afgeschreven. Bovendien sta je vaak voor de keuze tussen studies op hoog niveau of sport op hoog niveau. Beide zijn nauwelijks afgestemd op elkaar. In Amerika is dat anders. Je studeert aan de universiteit en tegelijkertijd representeer je de universiteit op het veld binnen het voetbalteam van de universiteit. Dit maakt een succesvolle combinatie veel realistischer. Verder kan de competitie gezien worden als een U23 competitie waardoor we meer tijd krijgen om beter te worden en de stap naar professioneel voetbal te zetten. Voor mij persoonlijk is het om deze redenen de ideale beslissing geweest op het meest ideale moment.

 

Hoe reageerde je omgeving op jouw aanstaand avontuur in Amerika?

 

Vrijwel iedereen die ik op de hoogte gebracht heb van mijn avontuur was laaiend enthousiast. Velen gaven terecht aan dat het een kans is die ik niet mocht laten liggen. Natuurlijk ligt het voor mijn familie en vrienden nogal dubbel. Ook zij beseffen dat het een unieke kans is om er de tijd van mijn leven te beleven, maar het afscheid en het gemis valt wel zwaar. Doordat ik mijn omgeving ruim op voorhand op de hoogte kon stellen van mijn plannen, konden we ons allemaal deftig voorbereiden op een tijdelijk afscheid. Ik ben ontzettend dankbaar voor het feit dat mijn ouders mij deze opportuniteit gunnen. Hoewel sommige mensen het allesbehalve gemakkelijk hebben met mijn vertrek, is het onnoemelijk fijn om te merken dat vooral een gevoel van trots en steun overheerst.

 

Wie of wat ga je het meest missen vanuit thuis?

 

In de eerste plaats vooral mijn gezin en mijn familie. Binnen ons gezin wordt er normaal gezien heel wat geknuffeld. Gelukkig heb ik een voorraad kunnen opslaan! Ik heb ook een ontzettend nauwe band met mijn zus en ik kan je verzekeren dat ik ze enorm mis. Verder mis ik uiteraard de familiebezoekjes en mijn vrienden, maar tegenwoordig laat de technologie het toe om tijdelijk op een andere manier contact te houden met hen. Voor de rest is er weinig in België dat ik echt echt mis. Het weer is hier alleszins pakken beter!!

 

Wat denk je dat het grootste verschil gaat zijn in je leven in België en in Amerika?

 

Uiteraard vraagt mijn avontuur in Amerika om meer zelfstandigheid dus op dat vlak zal ik veel meer afhankelijk zijn van mezelf en minder van anderen. Het grootste verschil zit hem in het feit dat ik hier verplicht ben om uit mijn comfortzone te kruipen en daar houd ik wel van. Verder voel je dat de afstanden hier veel groter zijn. Waar ik in België makkelijk de fiets kon gebruiken om boodschappen te doen, wordt hier in Amerika veel meer overgeschakeld op delivery en dergelijke. Momenteel is het ook nog even aanpassen aan het eten hier. In die zin dat ik in België sowieso kon rekenen op gezonde kost van mijn ouders, terwijl het hier nog even zoeken is naar hoe ik zelf zo goedkoop en zo gezond mogelijk kan koken voor mezelf en mijn roommates.

 

Wat zijn je verwachtingen qua sportbeleving in Amerika?

 

Ons team heeft naar aanloop van de start van de competitie al meerdere malen duidelijke gemaakt dat we dit seizoen onze conference willen winnen. Het zou fantastisch zijn om deel uit te maken van die ervaring. Op persoonlijk vlak zal ik hier enorme stappen zetten. Je voelt aan alles dat de coaches veel meer openstaan voor de persoonlijke ontwikkeling van een speler en dat atleten veel meer inzetten op sportieve groei. Het klopt dat er veel gefocust wordt op het collectieve en de groepscohesie, maar tegelijkertijd beseffen ze hier dat de progressie van een individu alleen maar ten goede kan komen aan het succes van het team. De komende twee jaar wil ik op alle vlakken zodanig veel verbeteren dat ik op het einde met veel vertrouwen de stap kan zetten naar een eerste ploeg op professioneel niveau. Tijdens de training valt het al op dat het tempo lekker hoog ligt. Mijn technische en tactische vaardigheden zullen daar alleen maar baat aan hebben en ook op fysiek vlak zal ik flink wat stappen zetten. Aan de vele uitstekende faciliteiten kan je zien dat sport hier duidelijk een belangrijke en centrale rol krijgt. Volgens mij spreekt het voor zich dat een gemotiveerde en ambitieuze atleet hier absoluut op zijn plaats zit.

 

Welke plekken wil je gaan ontdekken in Amerika?

 

Waarschijnlijk maak ik mij op dit moment niet zo populair bij mijn vrienden, maar om eerlijk te zijn ben ik op dit moment niet zo geïnteresseerd in het ontdekken van bepaalde plekken in Amerika. Mijn focus ligt nu vooral op het aankomende seizoen en het naderende academiejaar. Uiteraard is het mooi meegenomen om op verschillende plekken terecht te komen tijdens uitwedstrijden en ik zal mijn ogen ook zeker de kost geven, maar nu zet ik graag 100% in op mijn persoonlijke ontwikkeling. En ik moet eerlijk bekennen dat er slechtere plekken bestaan dan Zuid-Californië om aan jezelf te werken. Met Los Angeles en de nabijgelegen stranden op een goed uur rijden zal ik zeker mooie plekken tegenkomen. Verder spelen we ook een wedstrijd in Chicago en eventueel reis ik zelf nog even rond buiten het seizoen en het academiejaar.

 

Ben je klaar voor jouw American Dream?

 

I was born ready

1
Whatsapp-Kingstalent
Kingstalent
Kan ik je ergens mee helpen? Stuur ons een berichtje. Momenteel zijn we gesloten, maar laat gerust een berichtje achter.