Dit wil ik ookSign up now

Stories

Terug naar het overzicht
Interviews Parents

Haitske, moeder van Marit: “Ik hoop vooral dat ze vriendschappen voor het leven zal sluiten.”

Haitske, moeder van Marit: “Ik hoop vooral dat ze vriendschappen voor het leven zal sluiten.”

Komende Zomer gaat De zestienjarige Marit Schelstraete het middenveld van Western Nebraska Community College versterken. Dit is natuurlijk een hele stap voor Marit zelf, maar zeker ook voor haar familie in Nederland. We spraken met Haitske (moeder van Marit) over haar ervaring met Kingstalent en hoe zie het grote avontuur van haar dochter voor zich ziet.

Marit zal eind Juli 2024 naar Amerika gaan vertrekken om op 1 augustus te starten aan het pre-season op het Wester Nebraska Community College. Van jongs af aan was het al een droom van Marit om te studeren in Amerika vertelt Haitske: “Marit had op de basisschool al een fascinatie voor Amerika en vroeg zich vaak af hoe het zou zijn als je op een Amerikaanse school zou zitten en hoe zij dit zou ervaren. Elk jaar op de middelbare school kwam wel een of meerdere keren naar voren dat ze heel graag in Amerika zou willen studeren, maar dit is natuurlijk heel duur, dus bleef dit idee meer sluimeren dan dat het concreet werd.”

Nadat Marit onderzoek had gedaan voor zichzelf of er toch een mogelijkheid was om naar Amerika te gaan kwam ze met het in haar ogen perfecte scenario bij KingsTalent. Hier was de mogelijkheid om een scholarship te krijgen en daarnaast ook nog te voetballen: “Ik heb gelijk gezegd, toen ze met de website van KingsTalent aan kwam dat ze zeker contact mocht opnemen en kijken wat de mogelijkheden zijn. Ze heeft dit helemaal zelf geregeld en kreeg een bericht van Raoul, een consultant van KingsTalent en is het eerste gesprek met hem zelf gehouden.” Na dit gesprek hebben ze thuis een gesprek gehad en alle plus- en minpunten tegenover elkaar gezet. Na de afweging gemaakt te hebben was uiteindelijk de wil van Marit doorslaggevend. De motivatie en drive die ze heeft om naar Amerika te gaan is zo groot dat je het amper kunt tegenhouden.

Toch kan het voor ouders heel lastig zijn dat hun kind de overstap wil maken naar Amerika, Maar Haitske kijkt er positief naar: “Ik vind het ontzettend leuk dat Marit naar Amerika gaat en daar het echte leven leert kennen. Op vakantie gaan is altijd mooi om een land te ontdekken, maar op deze manier krijg je zoveel meer mee van de ins en outs van de mensen die er wonen en leven. Tegelijkertijd zal ik Marit ontzettend missen als ze daar is. Je komt niet zomaar even terug naar Nederland voor een verjaardag of een weekendje, haar leven zal zich daar echt gaan afspelen en dit is een kwestie van loslaten, maar wel loslaten in vertrouwen!”

Tijdens het traject bij KingsTalent heef Marit contact gehad met Raoul. De manier waarop dit gegaan is kan Haitske alleen maar tevreden over zijn: “Marit heeft vanaf het begin fijn contact gehad met Raoul, die ons heeft uitgelegd wat het traject inhoudt en wat we kunnen verwachten. Duidelijk elke stap met ons doorgenomen en soms nog extra informatie gegeven als dat nodig was.” Om in contact te komen met coaches is het ook belangrijk om beeldmateriaal aan te leveren van jezelf tijdens een voetbalwedstrijd. Met dit beeldmateriaal kan er opgemaakt worden over welke kwaliteiten je beschikt, maar deze beelden bij elkaar krijgen is soms nog een opgave: “Het filmen van materiaal voor de promotiefilm van Marit heeft heel wat uurtjes aan het veld opgeleverd, in kou, regen en soms zon. Echt goed materiaal heeft Marit zelf geselecteerd en doorgestuurd naar KingsTalent. Hier ging veel tijd in zitten.”

Uiteindelijk is de keuze gemaakt om naar Western Nebraska Community College te gaan. Het eerste contactmoment met de coach van deze school was al in December. “Tijdens de showcasemiddag in december heeft Marit zich in de kijker gespeeld bij de coach van Western Nebraska Community College. De coach kon helaas niet blijven voor een gesprek. In de kerstvakantie hebben we wel een heel lang online gesprek gehad met de coach en later nog met zijn assistent. Wat mij heel erg aansprak was de zorg voor de speelsters die beide coaches overbrachten.”

Toch is het niet zo dat Marit al sinds dat ze een klein meisje was op het voetbalveld te vinden was. Dit komt omdat ze eerst nog een andere sport beoefende. “Tot haar 12e was ze een goede hockeykeepster wat ze met veel plezier deed. Het heeft haar 3 jaar gekost om het besluit te nemen met hockey te stoppen en over te stappen naar voetbal. Het winnen van het schoolvoetbaltoernooi van Koudekerke heeft haar wel een extra boost gegeven voor voetbal.” Het is niet gek dat Marit al veel met sporten bezig is geweest. Ze komt namelijk ook uit een sportief gezien waarin haar vader korfbalt, haar broer hockey speelt en Haitske zelf erg veel wandelt en dit dan het liefste in de bergen!

Marit haar droom is altijd al geweest om de top van iets te bereiken. Bij de vraag wat de verwachting is waarin Marit gaat groeien wordt er naar haar academische, sportieve en persoonlijke kant gekeken door Haitske. “Ik denk dat ze heel zelfstandig wordt. Dit zal natuurlijk niet zonder slag of stoot gaan, en ik ga ervan uit dat we nog wel wat belletjes zullen hebben over diverse onderwerpen. We hopen dat de vakken die ze in Amerika gaat volgen haar richting zullen geven in wat ze uiteindelijk in Nederland wil gaan studeren. Ook lijkt het me gaaf om te zien hoe Marit zal groeien met voetbal en alles wat hierom heen zit (reizen, trainen, verzorging).”

Na twee jaar zal Marit terugkeren naar Nederland met een heel stuk meer levenservaring wat ze op zal gaan doen in Amerika. “Ik hoop dat ze terugkomt met een rugzak vol geweldige ervaringen. Het feit dat je alleen in een ander land woont waar een compleet andere cultuur is, waar je te maken krijgt met uitdagingen en onverwachte situaties. Ik hoop dat Marit hier hele mooie levenslessen van leert, niet alles zal leuk zijn, heimwee, tijdsverschil etc. zal hopelijk maken dat ze heel zelfstandig wordt. Ik hoop vooral dat ze vriendschappen voor het leven zal sluiten, zich heel erg part of the team voelt met haar teamgenoten en coach, dat ze zich opgenomen voelt in haar “nieuwe familie” in Amerika.”

 

Sign up now
1
Whatsapp-Kingstalent
Kingstalent
Kan ik je ergens mee helpen? Stuur ons een berichtje. Momenteel zijn we gesloten, maar laat gerust een berichtje achter.