Dit wil ik ookSign up now

Stories

Terug naar het overzicht
Interviews

Even voorstellen … Bryan Simons (DePaul University)

Even voorstellen … Bryan Simons (DePaul University)

 

KingsTalent houdt de ontwikkelingen en ervaringen van Talenten in de Verenigde Staten van dichtbij in de gaten. Met enige regelmaat plaatsen we blogs, interviews en andere nieuwswaardigheden. Recent zette Bryan Simons een handtekening onder zijn contract bij DePaul University uit Chicago. Medio augustus pakt hij het vliegtuig naar Amerika. Maar wie is Bryan, waar komt hij vandaan en wat wil hij bereiken in Amerika? We kijken met hem vooruit op zijn American Dream.

 

Bryan, stel je even voor! Wie ben je, waar kom je vandaan?
Ik kom uit het pittoreske Roosteren, dat in het smalste stukje van Nederland ligt. Ik ben 22 jaar oud. Ik heb een prachtige vriendin. Ik heb een zusje en ik woon nog thuis bij mijn ouders. Ik volg Rechtsgeleerdheid aan Maastricht University en ik ben mijn bachelor aan het afronden. Nog drie vakken en een bacheloressay te gaan! Verder ben ik regelmatig in de sportschool te vinden om optimaal fit te worden (zeker met Amerika in het vooruitzicht).

 

Waar speel je op dit moment?
Ik speel sinds mijn 18e bij het eerste elftal van EVV Echt, uit (uiteraard) Echt. Tot het seizoen 2015/2016 hebben we Topklasse gespeeld. Door het nieuwe systeem spelen we nu Derde Divisie. Voorheen speelde ik in de jeugd van MVV Maastricht. Daar heb ik ruim 4 jaar gespeeld. Op mijn 18e ben ik daar dus weggegaan, omdat ik ging studeren. EVV is uiteindelijk een hele mooie stap gebleken. Ik ben een verdedigende middenvelder met de drang om aan te vallen. Box-to-box spelen heeft mijn voorkeur. In mijn eerdere jeugd heb ik nog in regionale en district elftallen gespeeld.

 

Hoe ben je erbij gekomen om in Amerika te gaan voetballen? En wat is er de afgelopen maanden allemaal in gang gezet?
Vorig jaar (begin 2016) heeft KingsTalent contact met mij gezocht. Of ik geïnteresseerd was in studeren en voetballen in Amerika. Ik heb meteen aangegeven dat dat me wel interessant leek. In februari/maart 2016 ben ik naar een informatiebijeenkomst geweest. Vanaf dat moment wist ik dat ik zeker in Amerika wilde gaan studeren. Toen heb ik me aangemeld bij KingsTalent en is het traject begonnen. In augustus 2016 meldde DePaul University zich al. De eerste 2 à 3 maanden, waren maanden van kennismaking en het opbouwen van een vertrouwensband. De interesse werd steeds concreter. In November hebben ze me uitgenodigd om naar Amerika te komen. Daar heb ik tijdens een ‘Official Visit’ de universiteit gezien, kennisgemaakt met de spelers, de stad verkend, het Amerikaanse eten ontdekt en alle faciliteiten gezien. En dat alles op hun kosten. Hele mooie ervaring en een blijk van vertrouwen vanuit DePaul University. Eind december heeft DePaul mij een aanbod gedaan dat ik heb geaccepteerd. In januari zijn ze nog overgevlogen om mij te zien voetballen op de KingsTalent showcase en daarna is de deal beklonken.

 

 

 

Hoe reageerde je omgeving toen duidelijk werd dat je volgend jaar in Amerika woont?
Mijn familie heeft het opgevat als een grote kans voor mij als persoon en als voetballer. Natuurlijk gaat er heimwee bij komen kijken en gaan er dingen veranderen. Maar het is simpelweg een uitgelezen kans om levenservaring op te doen. Ze gunnen het me allemaal en dat geeft mij veel vertrouwen. De rest van mijn omgeving reageerde eigenlijk hetzelfde. “Een prachtige kans die ik niet mag laten schieten!”. Zeker toen L1 het verhaal oppikte kreeg ik veel aandacht en berichten van iedereen. Niemand die negatief reageerde.

 

Artikel & video Limburg1 – klik hier

 

Wat lijkt je zo leuk om te studeren en voetballen in Amerika?
De cultuurshock. De manier waarop Amerikanen tegen sport en studie aankijken is heel anders dan hier. De Amerikaanse topsportmentaliteit spreekt mij heel erg aan. En hun geloof in de ‘American Dream’. Alles is mogelijk, als je er maar hard genoeg voor werkt. Ik wil heel graag de wereld zien en ontdekken. En het voetballen in Amerika brengt bepaalde reisafstanden met zich. Dat gaat dus een hele belevenis worden.

 

 

 

Kan je iets vertellen over de school, opleiding, campus en stad waar je terecht gaat komen?
Ik ga dus naar DePaul University. Dat is een grote universiteit (met meer dan 24.000 studenten) in de stad Chicago. Dit is een van de grootste steden van Amerika met miljoenen inwoners. Dat is nogal een verschil met de 1600 inwoners van het dorp waar ik nu woon. Mijn studie staat nog niet volledig vast. Daar ga ik komende week definitief een keuze in maken. De campus is anders dan ik gedacht had. Ik had een hekwerk verwacht, waarbinnen allemaal universiteitsgebouwen zouden liggen. Maar DePaul huurt een aantal blokken in de stad, waardoor het echt onderdeel uitmaakt van de stad. Het is dus anders dan gedacht, maar zeker niet minder leuk.

 

 

 

Wat hoop je te bereiken? Heb je jezelf enkele doelen opgelegd?
Ik ga er in eerste instantie heen om levenservaring op te doen. Zoals ik al zei wordt een hele omslag met wat ik gewend ben. Iets waar ik helemaal open voor sta en waar ik erg naar uitkijk. Ik ga er voornamelijk naartoe om me te focussen op het voetbal. Ik wil mezelf laten zien en een belangrijke speler zijn vanaf mijn aankomst. Wie weet wat er dan nog kan gebeuren. Dat spookt ook nog door mijn achterhoofd. Het is immers het niveau waaruit de MLS talenten ‘draft’. Dat is toch een mooi vooruitzicht en ik zal er alles aan doen om daar het onderste uit de kan te halen. En wat dat betekent zal de toekomst uitwijzen. Verder heb ik de coaches heel duidelijk gemaakt dat ik de nationale kampioenschappen wil halen. DePaul is een mooie universiteit met een sterk team. Ze zitten echter in een hele sterke ‘Conference’, waardoor het behalen van die nationale kampioenschappen heel lastig is en de afgelopen jaren ook niet gelukt. Maar ik heb ze gezegd dat we komend jaar die nationale kampioenschappen gaan halen. En daar zal ik dus ook alles aan doen.

 

 

 

Weet je al wanneer je exact naar Amerika vertrekt?
De voorbereiding begint 7 of 8 augustus. Dan moet ik daar zijn. En dan mag ik ook pas daar zijn in verband met het visum dat ik krijg.

 

 

 

Het is nog ongeveer 6 maanden tot je overgang. Hoe bereid je je nu voor op deze overgang?
Het zijn nog inderdaad maar een aantal maanden. Er moet nog veel geregeld worden. Ik moet mijn bachelor afronden, TOEFL test halen, visum regelen, inschrijven op de universiteit en tickets boeken. Maar met de hulp van KingsTalent komt dat allemaal goed. Sportief gezien wil ik het seizoen bij EVV mooi afsluiten en zorgen dat ik fit blijf. Ik heb zelf het aantal krachttrainingen opgeschroefd en meer voetbal specifiek ingericht. Ook ga ik nu één à twee trainingen extra het veld op, om te werken aan wendbaarheid, sprongkracht en conditie. Ik ben ook niet van plan om na het seizoen lang rust te nemen, maar juist mijn conditie op peil te houden en te verbeteren. Ik hoop in juli nog even wat weken mee te kunnen doen bij de voorbereiding van EVV. Dat zou fijn zijn voor het balgevoel. En dan wil ik er direct staan als ik in Amerika aankom.

 

1
Whatsapp-Kingstalent
Kingstalent
Kan ik je ergens mee helpen? Stuur ons een berichtje. Momenteel zijn we gesloten, maar laat gerust een berichtje achter.