Dit wil ik ookSign up now

Stories

Terug naar het overzicht
Interviews

Even voorstellen … Luuk Teurlinx (FIT)

Even voorstellen … Luuk Teurlinx (FIT)

 

Luuk! Stel je even voor.. Wie is Luuk Teurlinx?
Hoi ik ben Luuk Teurlinx en woon nu ongeveer 15 jaar met mijn ouders, broertje en zusje in Helvoirt, op de laatste 4 maanden na want toen heb ik op kamers gewoond in Eindhoven. Dit had te maken met mijn studie Werktuigbouwkunde aan de TU Eindhoven, waar ik nu mijn 2e jaar heb afgerond. Het afgelopen seizoen heb ik gespeeld voor SV TEC uit Tiel en kwamen we uit in de Tweede Divisie.

 

 

Jeetje wat een transfer zeg… Van TEC Tiel naar Florida Institute of Technology. Je kan het slechter treffen! Kan je ons meenemen in het verloop van je voetbalcarrière?
Dat is een heel lang verhaal, ik ben op 6-jarige leeftijd begonnen in de F-jes van VV Helvoirt, de plaatselijke club, hier heb ik tot mijn 11e gespeeld totdat ik gescout werd door RKC Waalwijk. Voor RKC heb ik helaas maar één seizoen mogen spelen, ik werd het slachtoffer van de fusie tussen de jeugd van RKC en Willem II. Daarna heb ik de ‘gevoelige’ keuze gemaakt om niet terug te keren bij VV Helvoirt, maar in plaats daarvan een dorp verderop te gaan spelen in Haaren, bij Nemelaer, omdat de D1 destijds hoger speelde.

Na een paar wedstrijden bij Nemelaer werd ik opgepikt door scouts van de KNVB en werd ik uitgenodigd voor activiteiten van de regioselectie. Uiteindelijk heb ik alle selecties doorstaan en heb ik verschillende wedstrijden tegen BVO’s gespeeld, waaronder een wedstrijd tegen FC Den Bosch. Na deze wedstrijd kreeg ik al snel een uitnodiging voor een stageperiode bij FC Den Bosch alleen was het te laat in het seizoen om me toen nog over te schrijven dus moest ik het nog een jaar bij de amateurs doen. Het seizoen erop heb ik dus wel de stap gemaakt naar FC Den Bosch, waar ik in de C1 terecht kwam.

Na 3 seizoenen werd de jeugdopleiding samengevoegd met RKC Waalwijk, dat Brabant United ging heten. Ditmaal kwam ik door de selectie en kwam ik terecht in de  A1, waarmee we in de Eredivisie voor A-junioren gingen spelen. Dit seizoen begon ik als 2e keeper maar na hard werken werd ik het seizoen erna zelfs vervroegd doorgeschoven naar Jong Brabant United, het beloftenelftal van RKC Waalwijk en FC Den Bosch.

Echter had dit als nadeel dat er bijna wekelijks een keeper van FC Den Bosch of RKC meedeed waardoor ik niet aan spelen toekwam, ondanks dat ik de 2e seizoenshelft veel meer wedstrijden heb gespeeld besloot ik om te vertrekken. Dit had te maken met het feit dat topsport en studeren op hoog niveau (universiteit), in Nederland, heel slecht te combineren is, maar ook met gemaakte beloften die niet werden nagekomen van hun kant.

Toen ik via mijn handschoenen-sponsor, Aviata, aangaf dat ik weg wilde kreeg ik binnen enkele dagen een belletje van de keeperstrainer van TEC met de vraag of ik interesse had. Na 2 keer meegetraind te hebben gaven ze aan dat ze mee heel graag wilden hebben en ben ik naar TEC overgestapt. Hier heb ik een heel leerzaam en leuk seizoen gehad! Alleen speelde ik te weinig omdat mijn concurrent simpelweg te goed was en nooit geblesseerd of geschorst was. Toen ze aangaven dat ze heel graag met me wilden verlengen besloot ik dat niet te doen omdat het beter voor mijn ontwikkeling is als ik meer wedstrijden speel en dat kon TEC mij niet garanderen. Daarom leek een avontuur in Amerika me ideaal omdat ik hier mijn studie met sport kan combineren en ik me ontzettend goed kan ontwikkelen doordat ik elke dag train en veel wedstrijden ga spelen.

 

 

Wanneer wordt je verwacht in Florida?
Ik word rond 7/8 augustus in Florida verwacht, we beginnen de 11e met alles maar dit geeft wat tijd om aan het klimaat te wennen en de jetlag te verwerken.

 

 

Ben je al eens in Florida geweest? Het moet er bijzonder mooi zijn. Je woont ook nog op steenworp afstand van het strand. Te gek man! In januari ben je bij ons op kantoor gekomen. Kan je ons meenemen wat er de afgelopen maanden op je af is gekomen?
Na de afspraak op het kantoor van KingsTalent ben ik meteen begonnen met het aanleveren van wedstrijdbeelden, cijferlijsten en andere benodigde informatie. Aan de hand hiervan is door KingsTalent een profiel opgesteld van mij, dit profiel is naar coaches in de VS gestuurd. Binnen een dag kreeg ik al de nodige mailtjes met interesse dus toen was het veel mailen, bellen, skypen en appen met alle coaches. Daarnaast heb ik natuurlijk heel internet afgezocht om alles te weten te komen over de universiteiten, in dit alles is ontzettend veel tijd in gaan zitten. Na veel contact met verschillende coaches te hebben gehad en extra wedstrijdbeelden op te hebben gestuurd had ik op een moment 4 aanbiedingen liggen, alleen klopte het totaalplaatje niet voor mij. Soms was de aanbieding financieel niet goed genoeg, kon ik mijn eigen opleiding niet vervolgen of was de universiteit op een plek waar ik niet wil wonen. Dus besloot ik om deze aanbiedingen af te wijzen en te hopen dat er iets kwam wat me wel aantrok. Het nadeel was dat het ondertussen al april/mei was en de tijd begon te dringen, desondanks heb ik nog heel veel interesse gehad van alleen maar gavere universiteiten. Het grootste struikelblok was echter of mijn schoolgemiddelde wel goed genoeg zou zijn, waardoor een aantal gave universiteiten afhaakte.

Uiteindelijk had ik 3 nieuwe aanbiedingen liggen en na veel contact te hebben gehad met de scholen heb ik besloten voor Florida Tech te kiezen. Ze gaven mij het gevoel dat ze me echt heel graag wilden hebben en de leefomstandigheden in Florida zijn natuurlijk ook niet verkeerd, al ben ik er nog nooit geweest. Daarnaast kan ik hier mijn opleiding afmaken en speelt het team elk jaar mee voor de Nationals.

 

 

Je studeert nu Mechanical Engineering op de TU in Eindhoven. Wat houdt deze opleiding precies in? En wat ga je in Amerika studeren?
Op dit moment studeer ik Werktuigbouwkunde, Mechanical Engineering, aan de TU Eindhoven, dit is een van de breedste technische opleidingen op de TU. Ik kan letterlijk alle kanten nog op in de techniek, maar ook gaan werken in andere functies. Het is een opleiding waar je leert om door middel van gestructureerde vergaderingen en strakke deadlines projecten/problemen op te lossen en waar je daarnaast nog veel moeilijke theoretische vakken krijgt. Ik kan in Amerika deze opleiding vervolgen, in Nederland zou ik nog 2 jaar nodig hebben om het af te ronden, in Amerika zal dit 2-2,5 jaar zijn. Dit is afhankelijk van hoeveel studiepunten ik mee kan nemen, want heel veel vakken komen overeen maar niet allemaal.

 

 

Hoe bereid je je voor op de transfer naar de VS?
Ik ben sinds februari begonnen met Crossfit, bij Crossfit Youact in Eindhoven, naar mijn idee de beste aanvulling op voetbal omdat je hier zowel kracht, conditie als mentaal uithoudingsvermogen mee traint. De trainers daar hebben beide ook een jarenlange topsportcarrière gehad dus ik vond dat zij mij het beste konden helpen.  Ik heb dit altijd 2 keer per week gedaan, naast mijn 3 trainingen en 1 wedstrijd bij TEC. Nu het seizoen was afgelopen doe ik bijna dagelijks wel aan Crossfit, soms thuis en soms bij een Crossfitbox. Daarnaast ga ik af en toe met wat vrienden die op niveau voetballen trainen om het gevoel te behouden. Ik heb geen specifiek schema meegekregen van de coach maar dankzij Crossfit zal ik fit genoeg zijn voor het nieuwe seizoen, ook probeer ik in de laatste week voor vertrek nog bij een voetbalclub te gaan trainen om optimaal voorbereid te zijn.

 

 

Heb je al veel contact met je (toekomstige) teamgenoten?
Nee, ik heb nog geen contact gehad met mijn nieuwe teamgenoten,  maar de coach gaf aan dat hij volgende week een groepsapp gaat aanmaken zodat iedereen alvast een beetje kennis kan maken.

 

Welke doelman is je grote voorbeeld?
Ik heb niet specifiek 1 doelman als grote voorbeeld, ik kan genieten van keepers als Manuel Neuer en de rust die hij uitstraalt terwijl hij de gekste en meest risicovolle acties inzet. Maar ook van de passie en kwaliteit van Gianluigi Buffon. Vroeger had ik Edwin van der Sar als grote voorbeeld, hij liet keepen heel makkelijk lijken en straalde ontzettend veel rust uit.

 

Oliver Kahn | Peter Schmeichel – Beide zijn ontzettende beesten en gek in hun hoofd, net als ik, alleen van Kahn heb ik nog het meest meegekregen en hij heeft bijna alles gewonnen wat er te winnen valt.
Penalty stoppen | assist geven  – De kick die je krijgt wanneer je een belangrijke penalty stopt is ongelooflijk.
Dropkick | Uitgooien – Mijn uitworp is een van mijn sterke punten, hierdoor kan ik het spel heel snel en nauwkeurig hervatten.
Keeperstraining | terrasje – Ik ben een echt trainingsbeest dus zeker training voor terras.
Blessure | Schorsing – Ik heb nog nooit een schorsing gehad, kleine blessures komen zo nu en dan wel voor.
Florida | New York – New York wil ik zeker nog bezoeken maar ik kies voor Florida natuurlijk, het lekkere weer, de mooie stranden, wat wil je nog meer?

 

 

1
Whatsapp-Kingstalent
Kingstalent
Kan ik je ergens mee helpen? Stuur ons een berichtje. Momenteel zijn we gesloten, maar laat gerust een berichtje achter.