Dit wil ik ookSign up now

Stories

Terug naar het overzicht
Interviews

Even voorstellen … Freek Schoones (King University)

Even voorstellen … Freek Schoones (King University)

KingsTalent houdt de ontwikkelingen en ervaringen van Talenten in de Verenigde Staten van dichtbij in de gaten. Met enige regelmaat plaatsen we blogs, interviews en andere nieuwswaardigheden. Recent zette Freek Schoones een handtekening onder zijn contract bij King University uit Bristol Tennessee. Medio augustus pakt hij het vliegtuig naar Amerika. Maar wie is Freek Schoones, waar komt hij vandaan en wat wil hij bereiken in Amerika? We kijken met hem vooruit op zijn American Dream.


Freek, stel je even voor! Wie ben je, waar kom je vandaan?

Mijn naam is Freek Schoones, ik ben 20 jaar oud en ik kom uit Beek en Donk. Ik studeer Bedrijfseconomie aan Tilburg University. Op dit moment ben ik bezig met het derde en laatste jaar van mijn bachelor. In tegenstelling tot mijn broer en zus, die op kamers zitten, woon ik nog gewoon thuis.

 

 

Waar speel je op dit moment?
Ik speel bij Sparta’25 in Beek en Donk, uitkomend in de Tweede Klasse. Bij deze club voetbal ik al heel mijn leven. Ik ben er begonnen toen ik 5 jaar was en heb alle standaardteams doorlopen. Op 17-jarige leeftijd maakte ik mijn debuut in het eerste, destijds nog spelend in de 1e klasse. Momenteel zit ik in mijn eerste seizoen bij de senioren. Aanvankelijk was het even wennen, de overstap vanuit de jeugd is een grote, maar ik heb al veel minuten gemaakt en ik leer nog altijd heel veel.

 

 

Hoe ben je erbij gekomen om in Amerika te gaan voetballen? En wat is er de afgelopen maanden allemaal in gang gezet?
Ik hoorde voor het eerst over de mogelijkheid om in Amerika studie en voetbal te combineren toen ik in de krant een artikel over KingsTalent las. Het leek mij een geweldige ervaring en ik heb toen besloten er vol voor te gaan. Ik ben via KingsTalent in contact gekomen met drie universiteiten. Na een lang Skype-gesprek met de hoofdcoach van King University wist ik zeker dat ik voor zijn team wilde gaan spelen. Vervolgens ben ik door de ‘Graduate enrollment counselor’ van de school benaderd om mijn aanmelding te regelen. Allerlei documenten moesten worden aangeleverd, waaronder recommandaties van academici, een motivatie, CV, testresultaten en behaalde diploma’s. Gedurende het traject ben ik heel goed begeleid door zowel de school als de mannen van KingsTalent. Naast de aanmelding bij de universiteit moest ook de inschrijving bij de sportbond, de NCAA, geregeld worden. Ook zij vroegen allerlei informatie van me, ook hierin ben ik uitstekend begeleid.

 

Hoe reageerde je omgeving toen duidelijk werd dat je volgend jaar in Amerika woont?
Ik heb enorm veel positieve reacties gehad. Mijn ouders stonden vanaf het eerste moment al achter mijn keuze. Ze hebben me enorm geholpen en zien het als een geweldige kans. Van vrienden en familie heb ik ook alleen maar leuke reacties ontvangen. Super om te horen!

 

 

 

Wat lijkt je zo leuk om te studeren en voetballen in Amerika?
Allereerst lijkt het me geweldig om zo intensief bezig te zijn met voetbal. Iedere dag trainen en wekelijks verschillende wedstrijden spelen is het liefste wat je als voetballer doet. Bovendien lijkt het me heel leuk om met jongens uit verschillende landen een team te bouwen en naar een doel toe te werken. Daarnaast ben ik heel benieuwd naar het studeren in de VS, hoe het er daar aan toegaat en in hoeverre het beeld dat we hier hebben daadwerkelijk klopt.

 

Kan je iets vertellen over de school, opleiding, campus en stad waar je terecht gaat komen?
King University ligt in Bristol, in het oosten van Amerika. De stad ligt op de grens van de staten Tennessee en Virginia. King University ligt ten zuiden van deze grens en dus in Bristol, Tennessee. De campus ligt net buiten het centrum van de stad in een groene omgeving. De school heeft een breed aanbod aan studies. Ik ga de Master in Business Administration volgen, welke een jaar duurt. Deze studie sluit perfect aan op de bachelor Bedrijfseconomie die ik momenteel volg.

 

 

 

Wat hoop je te bereiken? Heb je jezelf enkele doelen opgelegd?
Natuurlijk hoop ik mijn studie succesvol af te ronden. Verder heb ik geen concrete doelen gesteld. Ik wil uiteraard zoveel mogelijk van waarde zijn voor het team. Zij hebben mij gehaald met bepaalde verwachtingen en ik ga er alles aan doen om die verwachtingen waar te maken.

 

Weet je al wanneer je exact naar Amerika vertrekt?
Begin augustus start de voorbereiding op het voetbalseizoen. Welke datum ik er precies moet zijn krijg ik te horen zodra deze vaststaat.

 

Het is nog ongeveer 4,5 maand tot je overgang. Hoe bereid je je nu voor op deze overgang?
Op dit moment focus ik me vooral op mijn studie hier. Ik moet mijn bachelor diploma halen dus dat heeft nu de prioriteit. Daarnaast zitten we met Sparta’25 in een belangrijke fase van de competitie. Om me voor te bereiden op volgend seizoen krijg ik vanuit King University een programma om in de zomer door te trainen. Naarmate de overgang dichter bij komt moeten er nog wel een aantal dingen geregeld worden, maar daar word ik uitstekend in begeleid door zowel KingsTalent als King University.

 

1
Whatsapp-Kingstalent
Kingstalent
Kan ik je ergens mee helpen? Stuur ons een berichtje. Momenteel zijn we gesloten, maar laat gerust een berichtje achter.