Dit wil ik ookSign up now

Stories

Terug naar het overzicht
Interviews #Fromtheboardroom

“Amerika en hockey combineren in één baan is voor mij eigenlijk perfect” | Interview met Tim Swaen

“Amerika en hockey combineren in één baan is voor mij eigenlijk perfect” | Interview met Tim Swaen

Inmiddels weet iedereen wel wie KingsTalent is, waar KingsTalent voor staat en wat KingsTalent doet. Maar wie zijn nou eigenlijk degenen die verantwoordelijk zijn voor de begeleiding van al deze talenten naar de Verenigde Staten? Vandaag interviewden we Tim Swaen, Nederlands en Europees kampioen met HC Bloemendaal en één van de sportconsultants binnen het team van KingsTalent. Tim deelt zijn eigen ervaringen in Amerika, de combinatie tussen topsport en zijn baan bij KingsTalent en nog veel meer…

Zou je je even willen voorstellen, zodat de lezer een goed beeld krijgt van jou?

 

Ik ben Tim Swaen, 29 jaar en woon op dit moment in Eindhoven. Bij KingsTalent ben ik werkzaam als sportconsultant en begeleid ik studenten/talenten op het gebied van hockey richting de Verenigde Staten. Hier ben ik terecht gekomen nadat ik een open sollicitatie had gestuurd. De reden van mijn sollicitatie was dat ik van Amsterdam naar Eindhoven was verhuist en een baan zocht dichter bij huis. Ik had al enige ervaring met Amerika, want ik heb namelijk in Amerika gestudeerd en ben er vaker op vakantie

geweest met mijn gezin. Naast werk, hockey ik zelf ook. Ik hockey zelf bij HC Bloemendaal. Amerika en hockey in één baan combineren is voor mij eigenlijk perfect.

 

Op dit moment combineer je inderdaad je baan bij KingsTalent met topsport bij Bloemendaal! Kortom een en al sport! Een mooie combinatie lijkt me zo! Hoe is het om topsport te combineren met werk bij KingsTalent?

Topsport combineren met werk is nooit makkelijk, het vergt veel planning en discipline op twee fronten. De flexibiliteit is voor mij erg belangrijk en dit gaat goed samen met de manier van werken binnen KingsTalent. Het is namelijk niet zo dat je op vaste en afgesproken tijden contact hebt met coaches of talenten. Dit verschilt heel erg en soms ben je ook ’s avonds bezig. Bovendien gaat het werk allemaal best wel vanzelf, als je je werk zo leuk vindt. Tijdens mijn eerste gesprekken met Han en Paul heb ik ook aangegeven dat flexibiliteit voor mij belangrijk is. Vanwege de vele uren die ik in mijn sport steek is het noodzakelijke dat ik flexibel om kan gaan met de uren die ik in mijn werk wil en kan steken bij KingsTalent. Vroeger als student dacht ik nog wel eens “Je zult maar een verplichting hebben om elke dag te moeten werken.”, maar een verplichting is het zeker niet en dat maakt het super fijn. Gelukkig is mijn baan bij KingsTalent uitstekend te combineren met mijn leven als topsporter. Ik kan grotendeels mijn dagen zelf indelen. Ik ben daarom ook erg blij dat Paul en Han mij de kans hebben gegeven om bij KingsTalent te kunnen werken, omdat ik dit goed kan combineren met mijn topsportleven.

Wat voor studie heb je gevolgd?

Het is toch al best lang geleden dat ik begonnen ben met studeren haha. Ik ben na mijn havo diploma begonnen op de SPECO in Tilburg waar ik sport en economie heb gestudeerd. Na 1 jaar en het behalen van mijn Propedeuse heb ik voor een andere richting gekozen die mij beter lag. Ik heb toen gekozen om te beginnen aan de opleiding Toegepast Psychologie in Eindhoven. Na het behalen van mijn bachelor diploma wilde ik graag doorstuderen in heb ik de Premaster en Master Sociologie aan de Universiteit in Tilburg gevolgd. Deze heb ik na 2.5 jaar mogen afronden met een Master diploma op zak. Daarna ben ik eigenlijk naar Amsterdam verhuisd, maar dat meer voor het hockeyen. Hier heb ik voordat ik naar Eindhoven kwam gewerkt bij Scribbr. Dit bedrijf heeft mijn broer ongeveer 8 jaar geleden opgericht in Tilburg en daar ben ik toen ook begonnen met werken. Scribbr is een bedrijf dat zich specialiseert in het nakijken van scripties.

Je hebt zelf ook geproefd van de Amerikaanse cultuur. Je hebt in Amerika gestudeerd! Hoe heb je deze tijd ervaren?

Mijn tijd in Amerika was een ongelofelijk mooie tijd. Ik heb uiteindelijk een half jaar in Amerika mogen studeren, maar ik ben er daarna nog wel vaak terug geweest. In mijn tijd (2011) was zo’n buitenland ervaring best wel uniek en dat is nu natuurlijk heel anders. Uiteindelijk was het alles wat ik ervan hoopte. Ik heb van alles mogen proeven, de Amerikaanse cultuur, de sportcultuur, de natuur enzovoorts. Ik heb er ontzettend veel geleerd op jonge leeftijd, veel mee mogen maken en uiteindelijk de gehele Amerikaanse ervaring mee mogen maken. De cultuur op een Universiteit in Amerika is echt uniek. Ik denk nog vaak terug aan de tijd die ik daar heb gehad en heb ook nog steeds contact met vrienden uit Amerika.

 

Heb je nog een leuke anekdote over je tijd in Amerika?

Een leuke anekdote, dat zijn er eigenlijk genoeg haha. Genoeg verhalen over dingen die zijn gebeurd. Zo heb ik samen met een Nederlandse student geprobeerd om mee te kunnen trainen met het eerste voetbalteam van Bowling Green State University, uiteindelijk is het gelukt om een aantal keer te mogen meetrainen. Dat terwijl ik zelf nooit heb gevoetbald, best wel uniek.

Ook super mooi om mee te maken was dat ik Thanksgiving bij een echt Amerikaans gezin heb mogen vieren. Via een vriendin die ik in Amerika heb leren kennen mocht ik bij haar familie zijn met Thanksgiving, wat een hele mooie kans was om de echte Amerikaanse cultuur van dichtbij te zien.

Andere verhalen zijn bijvoorbeeld erg gerelateerd aan het studentleven in Amerika, zoals het uitgaan in Amerika wat echt een ervaring op zich is. Zeker omdat ik toen ik in Amerika zat ‘’underage’’ was en dus officieel geen alcohol mocht drinken. Dat leverde wel leuke manieren op om toch te kunnen drinken haha.

Als topschutter van de Nederlandse hoofdklasse begeleid je topsporters naar Amerika. Deel je je eigen ervaringen met de talenten die je dagelijks begeleid?

Ja die deel ik zeker, misschien enigszins onbewust. Ik weet immers als geen ander wat het is om topsport te combineren met een studie. Daarnaast weet ik natuurlijk ook hoe het is om fanatiek met je sport bezig te zijn en dit heel erg belangrijk te vinden. Dit probeer ik zo goed mogelijk over te brengen over de talenten die ik richting Amerika mag begeleiden. Dat gecombineerd met mijn eigen ervaring in Amerika maakt denk ik dat ik talenten goed kan voorbereiden op een stap richting het sporten en studeren aan een Universiteit in Amerika.

 

Wat vind je het allerleukste aan je werk?

Het allerleukste aan mijn werk is dat ik mijn passies, sport, en Amerika, mag delen met enthousiaste jongeren die aan het begin staan van hun leven. De Amerika ervaring ga je de rest van je leven bij je dragen, om daar onderdeel van uit te mogen maken is ontzettend mooi.

Ik kan in de goede zin van het woord vaak jaloers worden als een talent bij ons in begeleiding een super mooie kans krijgt om bij een geweldige Universiteit in Amerika te mogen studeren. Ik weet hoe het is en krijg dan zelf alweer de kriebels als ik erover nadenk, dat ze daar mogen studeren en sporten is echt geweldig. Vaak zoek ik dan mooie beelden op van de Universiteit om echt een beeld te krijgen hoe het er bij die specifieke Universiteit aan toegaat. Het is echt een geweldige ervaring die ik iedereen aan kan raden.

 

Als jij KingsTalent in één zin zou moeten omschrijven, hoe zou jij dit dan doen?

Haha dat vind ik super lastig! Han die omschreef dat erg goed. We hebben namelijk de slogan “life chaging experience” en dat is het wel echt. Maar als ik het in één zin zou moeten omschrijven dan zou ik dat als volgt doen: KingsTalent biedt jongeren de kans om een ‘’life changing experience’’ aan te gaan in een geweldig sportland. Dat is waar wij voor staan.

Waar ben je het meest trots op als het gaat om je werk bij KingsTalent?

Dat is dat je een verschil kan maken in iemands leven. Het onderdeel uitmaken van een kans die echt iemands leven kan veranderen, dat je iemand mag begeleiden naar een ervaring in een ander land waar ze de rest van hun leven aan zullen denken is ontzettend mooi om te doen. Ik hoor namelijk vaak van talenten die wat huiverig zijn dat ze niet langer dan een jaar daar willen wonen, maar dan zeg ik altijd: “Je kunt je hele leven nog in Nederland wonen”. De kans om in Amerika terecht te komen en onderdeel uit te mogen maken van een sportteam op een universiteit (wat echt een privilege is) dat is wel wat mij heel trots maakt. Als wij iemand kunnen plaatsen op een hele mooie universiteit, dan is dat het mooiste wat er is.

Je schuurt al enige tijd tegen het Nederlands team aan. Als topscorer van de hoofdklasse vinden wij dat de tijd rijp is dat de bondscoach je belt. Heeft hij je nummer niet?

Hahaha, hij heeft mijn nummer zeker! Laten we hopen dat hij snel de telefoon oppakt en belt. Ik zou ontzettend graag voor het Nederlands team uitkomen en heb dat echt als doel voor ogen. Op dit moment doe ik er alles aan om daar kans op te maken.

Als je aan Amerika denkt dan denk ik aan…

Knettergek sportland! Het land ademt sport en de cultuur die erbij hoort. Amerika is van nature een heel trots land. Iedereen is trots dat hij/zij Amerikaans is en dit zie je ook terug in de sport. Dit heb ik zelf ook mogen ervaren, want ik heb inmiddels elke sport wel een keer live in het stadion gezien. American football in Indianapolis,  de Cleveland Cavaliers tegen de Detroit Pistons met basketbal, honkbal bij de LA Dodgers en in Miami bij de Miami Marlins, het stadion van de Boston Red Sox heb ik gezien en het Chicago Cubs stadion heb ik ook nog gezien. Kortom, bijna elke sport heb ik wel gezien op de momenten dat ik in Amerika was. Als sporter of sportliefhebber is dit het land waar je wil zijn. Verder heeft het land zoveel te bieden qua cultuur en ook natuur. Het land is zo immens groot dat je nooit uitgekeken raakt, zo kan een Amerika ervaring echt verschillen op basis van de staat waarin men zich bevindt. Dat maakt het denk ik ook super mooi!

 

Wat is je favoriete sportmoment (ever)?

Dit is een hele lastige vraag, er zijn heel veel sportmomenten die ik kan opnoemen.

Als ik puur naar mijn eigen prestaties kijk is dat het worden van Nederlands en Europees kampioen met HC Bloemendaal. Dat was gewoon bizar! Daar heb ik super lang voor getraind en zal ik de rest van mijn leven onthouden.

Ik volg toch het meest de Amerikaanse sporten. Het Nederlandse voetbal ook wel een beetje. Ik woon praktisch naast het Phillips Stadion en ben ook PSV-fan, maar het echt volgen is wel een beetje klaar. De reden hiervan is dat het mij niet genoeg excitement biedt. Ik kan naar een wedstrijd van Barcelona of Liverpool kijken en dan ben ik nog enigszins geamuseerd, maar met het Nederlandse voetbal is dat toch minder. In Amerika is dit echter anders, daar is sport ook entertainment.

Als ik sportmomenten moet noemen dan ga ik vaak terug naar sport in Amerika. Zo zijn de NBA Finals uit 2016 tussen de Golden State Warriors en Cleveland Cavaliers een te gek sportmoment voor mij. Ik ben groot Lebron James fan, en hem midden in de nacht vanuit Nederland zijn eerste kampioenschap voor Cleveland zien winnen was geweldig.

Daarnaast geniet ik elke keer opnieuw als Tom Brady succes heeft en een Super Bowl wint, wat hij presteert dag in dag uit is echt ongelofelijk. Zeker op zijn huidige leeftijd.

Wat is je favoriete college team en waarom?

Favoriete college team, zijn de Ohio State Buckeyes. Dit komt vanuit mijn periode in Amerika, ik studeerde in Ohio en daarbij is Ohio State de grootste Universiteit in de omgeving. Je ziet iedereen in de staat met kleding aan van Ohio State bijvoorbeeld. Wekelijks zitten er rond de 80.000 man in een stadion te kijken naar jongens tussen 18-24 jaar oud, ongelofelijk. Ik ben zelf meerdere keren op de campus van OSU geweest, ook voorafgaand aan de grootste wedstrijd van het jaar tegen rivaal Michigan. De dag voor deze wedstrijd was het traditie om met z’n alle in het meer (Mirror Lake) op de campus te springen, om te vieren dat de dag erna de wedstrijd is. Eigenlijk slaat het nergens op, maar dat is wel typisch Amerikaans en super grappig. Die sfeer op de campus vergeet ik nooit meer.

Ik ben op meerdere Universiteiten geweest en elke Universiteit in Amerika heeft iets moois, de mooiste waar ik ben geweest is Duke University, de campus die daar is gebouwd lijkt echt op een sprookje.

 

Hoe ziet je ideale zaterdagavond eruit?

Mijn ideale zaterdagavond? Normaal speel ik op zondag een wedstrijd dus dat betekend een rustige avond op de bank met mijn vriendin, of afspreken met vrienden bijvoorbeeld.

Als we niet in het seizoen zitten, dan ben ik zeker een voor een mooie avond met vrienden onder het genot van een koud biertje. Een sportwedstrijd daarbij kijken dat gaat er wel in bij mij.

Meerkeuzevragen

Stad of platteland: Stad, dat komt omdat ik nog jong ben en op dit moment de bedrijvigheid in de stad leuk vindt. Platteland misschien voor op latere leeftijd.

NY of LA: NY, ik ben in beide steden geweest, maar ga toch voor New York. In ben in beide steden geweest. LA is echt super groot en heeft niet echt een stadscentrum en New York heeft eigenlijk alles. Bovendien de omgeving en de steden rondom New York zorgen ervoor dat ik New York toch wel mooier vindt.

Pizza of friet: Beide eet ik zelden en friet misschien 3 á 4 keer per jaar en dat komt dan meer door mijn vriendin die zegt dat het weer eens tijd wordt dan dat ik zelf zin heb in een frietje. Pizza vind ik toch wel een stuk lekkerder.

Nike of Adidas: overduidelijk Nike

Topschutter van de hoofdklasse (en geen kampioen) of kampioen met Bloemendaal: Kampioen met Bloemendaal. Het gaat uiteindelijk om prijzen pakken. Je speelt een teamsport en dan is zo’n individuele prijs erg leuk, maar dat is eigenlijk bijzaak.

Olympische Spelen of een vakantie in subtropisch oord: Dat is natuurlijk heel erg makkelijk. Olympische spelen, geen twijfel!

Maak de zin af: ik ben pas echt tevreden als,  …?

Zowel sport als werk gerelateerd is dat als ik er voor mijn gevoel alles uit heb gehaald. Je kunt voor je gevoel pas tevreden zijn als je voor je gevoel er alles aan gedaan hebt om iets voor elkaar te krijgen.

 

Tim, hartstikke bedankt voor het leuke interview en we blijven duimen voor je ultieme droom, de olympische spelen.

Sign up now
1
Whatsapp-Kingstalent
Kingstalent
Kan ik je ergens mee helpen? Stuur ons een berichtje. Momenteel zijn we gesloten, maar laat gerust een berichtje achter.