Dit wil ik ookSign up now

Stories

Terug naar het overzicht
#Fromtheboardroom Updates

Wedstrijden tussen deze college rivalen leveren altijd spektakel op

College sports zijn niet alleen een belangrijk onderdeel van de Amerikaanse cultuur, maar ook een broedplaats voor enkele van de meest intense en gepassioneerde rivaliteiten in de sportwereld. De rivaliteit tussen universiteiten gaat vaak veel verder dan alleen sportieve prestaties, het heeft vaak te maken met regionale trots, geschiedenis en identiteit. In dit artikel zullen we enkele van de grootste rivaliteiten in college sports bespreken en de verhalen achter deze legendarische wedstrijden ontdekken.

  1. Michigan vs. Ohio State

De clash tussen de Universiteit van Michigan en de Ohio State University is één van de grootste rivaliteiten in het college American football. Deze rivaliteit begon al in 1897, maar het werd pas echt interessant in de jaren ’50 en ’60, toen beide teams vochten om de top van de Big Ten-conferentie. Het hoogtepunt van deze rivaliteit is de jaarlijkse wedstrijd die wordt gespeeld op de laatste zaterdag van november, die vaak wordt aangeduid als “The Game”. De wedstrijd is zo belangrijk dat het op tv en radio nergens anders over gaat in die week. Het is niet alleen de geschiedenis en de traditie die deze rivaliteit zo groot maakt, maar ook de kwaliteit van het spel. Beide teams hebben vaak veel talent en spelen vaak om de Big Ten-conference titel. De wedstrijd is vaak intens en fysiek, met veel emotie en passie. Ook heeft Michigan een super groot stadion met een capaciteit van maar liefst 107.000.

  1. Alabama vs. Auburn

De Universiteit van Alabama tegen Auburn University staat ook wel bekend als de Iron Bowl. De rivaliteit begon in 1893 en is uitgegroeid tot een gepassioneerde rivaliteit tussen de twee grootste universiteiten in de staat Alabama. Dit gaat verder dan American football. Het is een strijd tussen twee regio’s van Alabama, met fans die vaak hun hele leven zijn toegewijd aan hun universiteit. De Iron Bowl wordt ieder jaar gespeeld op de zaterdag na Thanksgiving en trekt een grote menigte aan. De wedstrijd heeft vaak een grote impact op het college football-seizoen, omdat het vaak bepaalt welk team naar de SEC-kampioenschap gaat en soms zelfs welk team naar de nationale kampioenschappen gaat.

De rivaliteit tussen Alabama en Auburn is zo intens dat het in de loop der jaren heeft geleid tot veel controverses en verhitte momenten. Zo was er in 2010 een incident waarbij een Alabama fan een vergiftigde boom bij de Auburn-campus omhakte, die een historisch symbool van de universiteit was. Doordat er maar liefst meer dan honderdduizend supporters in het stadion kunnen, is de sfeer altijd geweldig. Dat supporters voor deze wedstrijd leven, zie je hier:

  1. Duke vs. North Carolina

Het duel tussen Duke University en de University of North Carolina in Chapel Hill, ook wel bekend als de “Battle of Tobacco Road”, is één van de meest intense en historische rivaliteiten in het college basketball. De rivaliteit begon in 1920 toen de twee teams voor het eerst tegen elkaar speelden, maar het werd pas echt intens in de jaren ’60 toen de teams begonnen te vechten om de top van de Atlantic Coast Conference (ACC). Wedstrijden tussen Duke en North Carolina zijn altijd uitverkocht en trekken een enorme menigte aan. Het is niet ongewoon om beroemdheden en voormalig spelers van beide teams in het publiek te zien. De wedstrijden zijn vaak spannend en intens, en de emoties lopen hoog op tijdens de wedstrijden.

De rivaliteit gaat echter verder dan alleen de sportarena. Duke en North Carolina zijn twee van de meest prestigieuze universiteiten in het zuiden van de Verenigde Staten en hun geschiedenis gaat terug tot de 18e eeuw. Beide universiteiten zijn trots op hun academische excellentie en veel alumni van beide scholen zijn actief in de zakenwereld of politiek. Bekijk in dit filmpje hoe deze derby leeft bij beide teams:

  1. USC vs. UCLA

De rivaliteit tussen de Universiteit van Zuid-Californië (USC) en de Universiteit van Californië, Los Angeles (UCLA), ook wel bekend als de “Battle for Los Angeles”, is een grote rivalitieit in het college American football en college basketball. Dit begon in 1929 toen UCLA het footballprogramma lanceerde en de eerste wedstrijd tegen USC speelde. Sindsdien zijn de twee teams elk jaar tegen elkaar uitgekomen, wat heeft geleid tot een van de langste en meest gepassioneerde rivaliteiten in het college football. De rivaliteit gaat verder dan alleen American football. De twee universiteiten zijn gevestigd in Los Angeles, een stad die bekend staat om zijn entertainmentindustrie en als thuisbasis van veel beroemdheden. Dit heeft ertoe geleid dat de rivaliteit tussen USC en UCLA zeer aantrekkelijk, met fans die beroemdheden uit Los Angeles aantrekken. Niet alleen de American Football wedstrijden tussen deze scholen zijn populair, ook het vrouwenvoetbal is goed bezocht:

  1. Army vs. Navy

De rivaliteit tussen het United States Military Academy (Army) en het United States Naval Academy (Navy) is een grote rivaliteit in het Amerikaanse college football. Sinds 1890 zijn de Universiteiten rivalen op het gebied van sport en de wedstrijd is uitgegroeid tot een jaarlijkse traditie die bekend staat als de “Army-Navy Game”. Het duel is altijd op een neutraal terrein en wordt vaak gezien als een van de hoogtepunten van het college football-seizoen. Een uniek aspect van deze rivaliteit is dat het niet alleen gaat om sport, maar ook om de militaire geschiedenis en de rivaliteit tussen de Army en Navy. Beide scholen zijn militaire academies en het Army en de Navy zijn historische rivalen in de Verenigde Staten.

Tijdens de wedstrijd worden de uniforms van de cadetten en midshipmen vaak aangepast om de rivaliteit en het militaire karakter van de wedstrijd te benadrukken. Het evenement omvat ook vaak militaire parades en andere ceremoniële gebeurtenissen, zoals het tonen van de Amerikaanse vlag die door parachutisten wordt gebracht. De rivaliteit tussen Army en Navy is niet alleen beperkt tot football, maar omvat ook andere sporten zoals basketbal en lacrosse. Het gaat echter verder dan sport en speelt een belangrijke rol in de geschiedenis en cultuur van de Verenigde Staten en het Amerikaanse leger en marine.

  1. Harvard vs. Yale

De wedstrijd tussen rivalen Harvard en Yale staat ook wel bekend als “The Game”.  De rivaliteit begon in 1875 toen de twee teams elkaar voor het eerst ontmoetten op het American footballveld. Sindsdien zijn ze elk jaar tegen elkaar uitgekomen, wat resulteerde in één van de meest gepassioneerde rivaliteiten in de Amerikaanse sportwereld.

De rivaliteit tussen Harvard en Yale gaat echter verder dan alleen football. De twee universiteiten zijn beide Ivy League-scholen en hebben een lange en rijke geschiedenis in het Amerikaanse onderwijssysteem. “The Game” trekt veel aandacht en trekt een groot aantal toeschouwers, zo’n 80.000. Het evenement is ook bekend om zijn tradities, zoals de parade van de Harvard- en Yale-bands en de “Harvard-Yale” cheer. De rivaliteit tussen Harvard en Yale gaat verder dan sport en speelt een belangrijke rol in de cultuur en geschiedenis van de Verenigde Staten. Beide universiteiten zijn de thuisbasis geweest van veel bekende leiders, wetenschappers en andere belangrijke personen in de Amerikaanse geschiedenis. Een impressie van de wedstrijd:

 

  1. Oklahoma vs. Texas

Twee andere grote rivalen van elkaar zijn de universiteiten van Oklahoma (OU) en Texas (UT) is . De twee scholen ontmoeten elkaar jaarlijks in de “Red River Showdown” op de Cotton Bowl in Dallas, Texas. De rivaliteit tussen OU en UT begon in 1900 toen de twee teams elkaar voor het eerst ontmoetten op het footballveld. Sindsdien is het een van de meest gepassioneerde rivaliteiten in het college football geworden, met een geschiedenis van legendarische spelers, iconische momenten en controversiële beslissingen. Twee van deze bijzondere momenten vonden plaats in 2008 en 2018. In 2008 won Texas de wedstrijd met een score van 45-35 na een sensationele comeback in de tweede helft, geleid door quarterback Colt McCoy. Dit moment staat bekend als “The Shootout in the Cotton Bowl” In 2018 won Texas de wedstrijd met een score van 48-45 na een beslissende field goal in de laatste seconden van de wedstrijd. Dit moment staat bekend als “The Walk-Off in the Cotton Bowl”.

Het evenement trekt ieder jaar tienduizenden fans van beide scholen, waardoor het een van de meest bezochte en intens beleefde rivaliteiten in het college football is. Het is een echte neutral-site-wedstrijd, waarbij de helft van het stadion is toegewezen aan OU-fans en de andere helft aan UT-fans. De rivaliteit tussen OU en UT is niet alleen beperkt tot football, maar strekt zich ook uit tot andere sporten en de academische wereld. Beide universiteiten zijn belangrijke instellingen in de regio en spelen een belangrijke rol in de economie en cultuur van de staten Oklahoma en Texas.

  1. Notre Dame vs. USC

Ook de rivaliteit tussen de University of Notre Dame en de University of Southern California (USC) is het benoemen waard. De twee teams spelen elk jaar tegen elkaar in de “Jeweled Shillelagh” -wedstrijd, die vaak als een van de belangrijkste wedstrijden van het seizoen wordt beschouwd.

De rivaliteit tussen Notre Dame en USC begon in 1926 en staat sindsdien bekend om zijn intense sfeer en historische betekenis. Het is een wedstrijd waarbij alles op het spel staat, en de winnaar krijgt niet alleen de “Jeweled Shillelagh” trofee, maar kan ook rekenen op een betere positie in de ranglijsten en eventueel een kampioenschap. Hoewel de rivaliteit voornamelijk gebaseerd is op American football, strekt deze zich ook uit tot andere sporten en academische disciplines. Beide universiteiten zijn belangrijke instellingen in de Verenigde Staten en hebben een rijke geschiedenis en tradities.

  1. Oregon vs. Oregon State

De rivaliteit tussen de Universiteit van Oregon en de Oregon State University, beter bekend als de “Civil War”, is de grootste rivaliteit in de staat Oregon en een van de langstlopende rivaliteiten in het college American football. De twee teams spelen elk jaar tegen elkaar in een wedstrijd die bekend staat om zijn intense sfeer en fanatieke rivaliteit. De rivaliteit tussen Oregon en Oregon State begon in 1894, en sindsdien hebben de twee teams elkaar meer dan honderd keer ontmoet op het footballveld. De wedstrijd staat bekend om zijn spannende momenten en onvergetelijke games.

De Civil War-wedstrijd heeft niet alleen betrekking op football, maar strekt zich ook uit tot andere sporten en de academische wereld. De twee universiteiten zijn rivalen in vele disciplines en competities, en de rivaliteit is een belangrijk onderdeel van de culturele identiteit van de staat Oregon. De Civil War-wedstrijd wordt elk jaar gehouden op Thanksgiving-weekend, wat het evenement extra speciaal maakt voor de fans en de gemeenschap. De wedstrijd is niet alleen belangrijk voor de sportieve prestaties, maar ook voor de trots en tradities van beide universiteiten. In 2015 streden ze tegen elkaar om het kampioenschap. Bekijk de beelden hier:

 

  1. Florida vs. Florida State

De wedstrijd tussen de University of Florida (Florida Gators) en Florida State University (FSU Seminoles) is ook een intense rivaliteit in de college sport. Deze rivaliteit begon in 1958 en wordt jaarlijks gespeeld, meestal in november. De wedstrijd wordt ook wel de “Sunshine Showdown” genoemd vanwege de nabijheid van de twee teams in Florida. De wedstrijd heeft in de loop der jaren verschillende iconische momenten en legendarische spelers voortgebracht. Een opvallende editie was die van 1997. Toen speelden beide teams tegen elkaar met een ongeslagen record. Florida State won de wedstrijd met een score van 32-29 na een dramatisch einde waarbij Florida een potentiële game-winning field goal miste. Het duel tussen Florida en Florida State is niet alleen belangrijk voor de teams en de universiteiten, maar ook voor de fans en de gemeenschap. De wedstrijd brengt mensen samen en creëert een gevoel van verbondenheid in Florida. Als je zelf hier gaat sporten, kan je dit verwachten:

Sign up now
1
Whatsapp-Kingstalent
Kingstalent
Kan ik je ergens mee helpen? Stuur ons een berichtje. Momenteel zijn we gesloten, maar laat gerust een berichtje achter.