Dit wil ik ookSign up now

Stories

Terug naar het overzicht
#Fromtheboardroom

Van student-athlete naar business succes

In de competitieve wereld van topsport is er een unieke groep individuen die niet alleen uitblinkt op het veld, maar ook buiten de sportarena hun stempel drukt. Zij kwamen ooit uit als student-athlete voor een school, maar zijn er hierna in geslaagd om een ondernemersavontuur aan te gaan, waarbij ze hun sportieve successen hebben omgezet in zakelijk succes. Wist je bijvoorbeeld dat de oprichter van Nike vroeger uitkwam als student-athlete? Ook de beste basketballer ooit zetten grote stappen als basketballer voor zijn school.

Magic Johnson

Earvin Johnson Junior speelde als student-athlete basketbal aan de Michigan State University van 1977 tot 1979. Hier won hij het NCAA-kampioenschap in 1979 en twee Big Ten Conference-kampioenschappen achter elkaar. Verder werd hij ook nog eens uitgeroepen tot speler van het jaar in 1979. Na zijn universitaire carrière werd Magic Johnson geselecteerd als de eerste keuze in de NBA Draft van 1979 door de Los Angeles Lakers. Hij bracht het grootste deel van zijn carrière door bij de Lakers en won hier vijf NBA-kampioenschappen en talloze individuele onderscheidingen.

Na zijn carrière als professioneel basketballer in 1996 besloot Magic Johnson zijn ondernemersreis te beginnen. Hij richtte Magic Johnson Enterprises op, een bedrijf dat investeert in verschillende sectoren, waaronder vastgoed, bioscopen, restaurants, sportteams en media. Ook was zijn bedrijf erg veel bezig met achtergestelde gebieden en heeft Magic Johnson Enterprises hier meerdere winkelcentra geopend. Bovendien heeft Magic Johnson ook geïnvesteerd in sportfranchises. Hij was mede-eigenaar van de Los Angeles Lakers en is momenteel mede-eigenaar van de Los Angeles Dodgers, een Major League Baseball-team. Dankzij zijn ondernemingen wordt het financiële vermogen van Johnson op dit moment geschat op zo’n 600 miljoen dollar, zijn bedrijf meer dan 700 miljoen dollar.

Phil Knight 

Het grootste sportmerk van de wereld werd opgericht door een student-athlete. Met een vermogen van zo’n 47 miljard dollar kan je wel zeggen dat dat een groot succes was. Phil Knight is een voormalig student-atleet die later een iconisch bedrijf heeft opgericht in de sportkledingindustrie. Hij speelde atletiek als student aan de Universiteit van Oregon in de jaren 1950. Hier liep hij met name de lange afstanden, maar zette hij geen uitzonderlijke prestaties neer, dat deed hij in het businessleven wel. Na zijn afstuderen aan de universiteit vervolgde Knight zijn studie aan de Stanford Graduate School of Business, waar hij een thesis schreef over de marketing van sportschoenen. Het was tijdens zijn tijd op Stanford dat hij het idee kreeg om een bedrijf op te richten dat hoogwaardige sportschoenen zou produceren.

In 1964, samen met zijn voormalige coach van de Universiteit van Oregon, Bill Bowerman, richtte Phil Knight het bedrijf Blue Ribbon Sports (BRS) op. In 1971 veranderde het bedrijf van naam en werd het Nike, Inc. genoemd, vernoemd naar de Griekse godin van de overwinning. Onder leiding van Knight groeide Nike uit tot een van ’s werelds grootste en meest herkenbare sportkleding- en schoenenmerken. Hij schreef het boek Shoe Dog dat gaat over de oprichting en het bedrijf Nike. Knight diende als CEO van Nike van 1968 tot 2004 en bleef betrokken bij het bedrijf als voorzitter van de raad van bestuur tot 2016. Onder zijn leiding heeft Nike voortdurend geïnnoveerd, nieuwe technologieën ontwikkeld en wereldberoemde sponsorships afgesloten met atleten zoals Michael Jordan, Serena Williams en Cristiano Ronaldo.

Zo’n groot succes levert natuurlijk de nodige centen op. Op dit moment is het geschatte vermogen van Phil Knight zo’n 47 miljard dollar. Het bedrijf Nike 187,85 miljard dollar waard. Het is daarmee het meest waardevolle sportmerk van de hele wereld.

Kevin Plank 

Kevin Plank is een voormalig student-atleet die later bekend werd als ondernemer en de oprichter van Under Armour, een prominent sportkledingmerk. Plank speelde als student voetbal aan de Universiteit van Maryland, waar hij ook zijn eerste ervaringen had met het ondernemerschap. In 1996, terwijl hij nog steeds studeerde, richtte Plank Under Armour op. Hij begon met het ontwerpen en verkopen van vochtabsorberende compressieshirts voor sporters, die beter presteerden dan traditionele shirts. Zijn product werd al snel populair bij atleten en sporters van verschillende disciplines.

Under Armour groeide gestaag en breidde zijn assortiment uit met andere sportkleding en accessoires, waaronder schoenen, broeken, jassen en accessoires voor zowel mannen als vrouwen. Plank diende als CEO van Under Armour tot begin 2020, toen hij de rol overdroeg aan een nieuwe CEO. Kevin Plank’s verhaal toont aan hoe een voormalige student-atleet met een ondernemende visie en een focus op het oplossen van specifieke behoeften in de sportwereld een succesvol bedrijf kan opbouwen en de industrie kan veranderen. Ook Plank heeft het dankzij deze onderneming prima voor elkaar met een geschat vermogen van één miljard dollar. Zijn Under Armour is ruim drie miljard dollar waard.

John Elway 

Elway speelde college football aan de Stanford University van 1979 tot 1982. Hij had een opmerkelijke carrière als quarterback en werd beschouwd als één van de beste spelers in het college football. Hij leidde Stanford naar een Rose Bowl-overwinning in 1982 en ontving verschillende individuele onderscheidingen, waaronder de Pac-10 Conference Offensive Player of the Year. Na zijn universitaire carrière werd Elway geselecteerd als de eerste keuze in de NFL Draft van 1983 door de Baltimore Colts. Hij werd echter ontevreden over het spelen voor de Colts en werd uiteindelijk geruild naar de Denver Broncos, waar hij zijn hele professionele carrière doorbracht.

Nadat hij stopte als speler maakte Elway de succesvolle overgang naar de zakenwereld. Hij richtte John Elway Dealerships op, een keten van autohandels in de regio Denver. Hier plukt hij nog steeds de vruchten van, hij heeft nu een geschat vermogen van 145 miljard doller. Daarnaast keerde Elway in 2011 terug naar de Denver Broncos als vice-president. Hij speelde een cruciale rol in het winnen van de Super Bowl in 2016, door het bouwen van een ijzersterk team. Al met al geniet John Elway op 62-jarige leeftijd een salaris van drie miljoen dollar per jaar en speelt hij nog steeds een mooie rol binnen de sport.

Roger Staubach

Staubach speelde college football aan de United States Naval Academy van 1962 tot 1964. Hij werd erkend als een getalenteerde quarterback en leidde Navy naar verschillende succesvolle seizoenen. Na zijn afstuderen vervulde Staubach zijn dienst in de Amerikaanse marine, waar hij de rang van luitenant bereikte. Hierna speelde Staubach zijn gehele professionele carrière van 1969 tot 1979 bij de Dallas Cowboys. Hij leidde de Cowboys naar twee Super Bowl-overwinningen in 1972 en 1978.

Na zijn sportcarrière richtte Staubach The Staubach Company op, een commercieel vastgoedbedrijf dat gespecialiseerd is in adviesdiensten, projectontwikkeling en andere vastgoedgerelateerde activiteiten. Het bedrijf groeide snel en werd een belangrijke speler in de commerciële vastgoedsector. Op dit moment kunnen we bij Roger Staubach spreken van een waarde van rond de 600 miljoen dollar. Met zijn 78 jaar is hij inmiddels met pensioen.

Michael Jordan

Misschien wel de meest bekende naam van student-athletes die het ver hebben geschopt in de zakenwereld is Michael Jordan. Michael Jordan is een legendarische basketbalspeler. Hij won zes NBA-kampioenschappen en behaalde vijf keer de titel van Most Valuable Player (MVP). Hij wordt algemeen beschouwd als de beste basketballer aller tijden en heeft een blijvende impact achtergelaten op de sport.

In 1997 richtte Michael Jordan samen met Nike het Jordan Brand op. Dit merk is een tak van Nike met bekende sportkleding en schoenen. Het merk staat bekend om de innovatieve ontwerpen en de hoge kwaliteit. Met deze business zal het merk Michael Jordan altijd in de sportwereld actief blijven. Hij was als sporter al veel waard als merk, maar na de samenwerking met Nike is dit al helemaal door het dak geschoten. Het ‘merk’ Michael Jordan is op dit moment ruim twee miljard dollar waard. In 2022 maakte Nike dankzij het merk Jordan, ruim 5 miljard wist meer. Hij is de rijkste gepensioneerde oud-sporter die er is op dit moment.

Sign up now
1
Whatsapp-Kingstalent
Kingstalent
Kan ik je ergens mee helpen? Stuur ons een berichtje. Momenteel zijn we gesloten, maar laat gerust een berichtje achter.