Dit wil ik ookSign up now

Stories

Terug naar het overzicht
Updates

Steven Moerkens – Eerste maanden

Steven Moerkens stapte afgelopen zomer in het vliegtuig naar San Antonio, Texas. Daar is hij momenteel student-athlete namens de UIW Cardinals. In een uitgebreide blog over zijn eerste maand in de States neemt hij ons mee in zijn leven aan University of the Incarnate Word.

 

 

De eerste maand zit er inmiddels op, wat dus een mooi moment is voor een eerste terugblik!

Eind juli vertrok ik samen met mijn ouders richting Texas. Na een paar nachten in een hotel te hebben geslapen, kon ik het appartement in. Mijn appartement (zie foto’s) deel ik met twee huisgenoten, een Amerikaan en een Oostenrijker. Ondanks dat we elkaar alleen gesproken hadden via WhatsApp en Skype, bevalt het samenwonen erg goed! Het appartement is deel van een groot appartementencomplex gelegen aan een drukke straat met allerlei winkels en restaurants. Zo zit de Walmart op 1 minuut afstand. Ook de universiteit is op nog geen 10 minuten rijden.

 

 

Studeren doe ik aan de University of the Incarnate Word waarbij ik deel uitmaak van het UIW Men’s Soccer team. De universiteit is privaat waardoor het relatief gezien niet al te groot is. De campus bestaat uit twee gedeeltes: het school- en het sportgedeelte (zie foto’s). Onze universiteit is een Division I school, wat wil zeggen dat de school op basis van financiën, faciliteiten en niveau op het hoogste level zit. Hierdoor zijn er dus faciliteiten zoals een zwembad en een gym aanwezig, maar ook kan er gebruik worden gemaakt van fysiotherapeuten en doktoren. Dit is gelijk het grootste verschil met een universiteit zoals we die in Nederland kennen, de sportfaciliteiten zijn enorm! In mijn eerste maand heb ik vooral ‘geleefd’ op dit gedeelte van de campus.

 

 

Want na een aantal dagen wennen aan onder andere het klimaat (met dagelijks zo’n 38 graden), begon pre-season op 31 juli met de Captain’s Practice. Dit zijn trainingen onder leiding van onze vier aanvoerders. Deze week stond in het teken van teambuilding en fit worden. Een gemiddelde dag bestond uit een ochtendtraining met een warming-up, gevolgd door een 3-mile run door de heuvels en een grote partij. Daarna wat eten en veel rusten met ’s avonds nog een technische training. De trainingen in de twee weken daarop werden geleid door de coaching staf die bestaat uit 4 man. Met een team van 33 man werd er vaak in twee groepen (aanvallers en verdedigers) getraind. Mijn eerste vraag was waarom het team zo groot is. Dit heeft een aantal redenen. Het fall-season duurt 3 maanden met daarin wekelijks 2 wedstrijden waardoor de kans op blessures dus groter is. Daarnaast zorgt dit voor meer concurrentie en dus een hoger niveau. Ook zijn er een hoop ‘Freshmen’ (eerstejaars), die als het ware worden klaargestoomd voor de volgende jaren. Tijdens het pre-season werd er dagelijks een lunch en diner verzorgd na de trainingen. Om onze fitheid te testen, waren er twee testen gepland: de Coopers-test (2 mijl binnen 12 minuten) en piepjestest (13 trappen). Je bent pas speelgerechtigd wanneer je deze tests haalt, gelukkig was dit bij mij het geval.

 

 

Het niveau is moeilijk te vergelijken met wat ik gewend ben in Nederland. Ik had een fysiek team verwacht, maar dit valt reuze mee. Er zitten namelijk vrij veel hispanics in mijn team (vanwege de ligging van Texas) en veel van deze jongens zijn heel technisch. Daarnaast bestaat het team uit een aantal fysiek sterke Amerikanen en redelijk wat Europeanen. Voor elke wedstrijd wordt er een travelsquad gekozen die bestaat uit de beoogde basiself met daarbij 7 tot 8 wisselspelers. De spelers in de travelsquad zijn vooral Graduates (Master studenten), Seniors en Juniors (4e- en 3e-jaars studenten). De andere teamleden volgen tijdens het wedstrijdweekend een ander programma.

 

 

Wat betreft colleges kan ik nog niet veel vertellen. Een schooljaar bestaat hier uit twee semesters (van september tot half december en van half januari tot mei). Omdat ik een Graduate ben zijn mijn semesters opgesplitst in vier mini-semesters van ieder ongeveer 8 weken. Per mini-semester volg ik 1 of 2 vakken waarbij ik per vak 1 college per week heb.   De studielast lijkt me dus een stuk minder dan wat ik gewend ben vanuit Nederland. De komende 8 weken heb ik namelijk maar 1 vak, dat wordt dus lekker veel voetballen, aan het zwembad liggen en de stad verkennen!

 

 

De stad San Antonio heeft meer dan 1,5 miljoen inwoners, dus er is meer dan genoeg te doen. Door het centrum van de stad loopt de San Antonio River met daaromheen allerlei restaurantjes en barretjes. Dit wordt de Riverwalk genoemd en is een van meest bekende plekken van San Antonio. Daarnaast heb je een NBA-club: de San Antonio Spurs en zijn er baseball- en voetbalclubs uitkomend op een lager niveau. Om eerlijk te zijn heb ik nog niet veel van de stad gezien, doordat ik vooral bezig ben geweest met trainen. Hurricane Harvey is hier ook schuldig aan. In San Antonio is de overlast hiervan gelukkig niet zo groot als aan de kuststeden, maar het regent en waait al een paar dagen flink en dat zal het de komende dagen nog wel blijven doen.

 

 

Dit was mijn eerste maand, met veel nieuwe en vooral leuke ervaringen. Bedankt voor het lezen en see you next time!

1
Whatsapp-Kingstalent
Kingstalent
Kan ik je ergens mee helpen? Stuur ons een berichtje. Momenteel zijn we gesloten, maar laat gerust een berichtje achter.