Dit wil ik ookSign up now

Stories

Terug naar het overzicht
#Fromtheboardroom

Sport en studie in Amerika vs. Nederland – dit zijn de 7 grootste verschillen!

Je school representeren en trots zijn dat je mag uitkomen voor het sportteam is iets wat we in Nederland alleen vanuit de films en series kennen. Van bruisende sportwedstrijden tot uitdagende academische programma’s; Amerikaanse universiteiten bieden een omgeving waar student-athletes niet alleen hun sportieve ambities kunnen najagen, maar ook een solide basis kunnen leggen voor hun toekomstige carrière. Echter gaat het veel verder dan dat. In deze blog verkennen we de rijke ervaring van het collegeleven in Amerika, waar sport, studie en community samenkomen.

Dit zijn de 7 grootste verschillen tussen sport en studie in Amerika vs. Nederland!

  1. Entourage rondom sportwedstrijden

De sfeer tijdens Amerikaanse college wedstrijden is ongeëvenaard, waarbij de betrokkenheid van medestudenten en de community een cruciale rol speelt. Uiteraard verschilt de grootte hiervan per school en per sport, maar zeker de typische Amerikaanse sporten ‘American Football en Basketball’ creëren bij iedere universiteit een geweldige sfeer.

Fans dragen met trots de kleuren van de school, cheerleaders vermaken het publiek, de schoolband speelt muziek en voorafgaand aan de wedstrijd is het fenomeen ‘tailgaten’ een absolute belevenis.

Iedereen is trots om als student-athlete de school te mogen representeren en deze kleuren te dragen, iets wat een Nederland ondenkbaar is…

 

  1. Studiebeurzen voor atleten (en studenten!)

Studiebeurzen, ofwel scholarships, vormen een cruciaal onderdeel voor studenten die hun academische en sportieve ambities willen naleven in Amerika. Een jaar studeren in Amerika kost gemiddeld gezien tussen de $40.000-$50.000, dus een scholarship is daarom van groot belang. Naast het bieden van financiële ondersteuning, zorgen ze er ook voor dat je als student-athlete optimaal kan presteren. Zowel op het sportveld als in de schoolbanken wordt alles voor jou geregeld om het maximale uit jezelf te halen en iedere dag deze combinatie te maken. Iets wat we in Nederland niet kennen.

Of je nu passie hebt voor voetbal, volleybal, basketbal of een andere sport; er zijn ontzettend veel scholen in Amerika die studiebeurzen aanbieden. Deze beurzen verschillen heel erg.

Zo heb je namelijk sportieve beurzen (voor getalenteerde atleten) en academische beurzen (goede studenten) die door scholen mogen worden uitgegeven. Scholarships in Amerika kunnen volledig zijn, waarmee ze niet alleen jouw schoolgeld, maar ook huisvesting, eten/drinken en verzekering betalen.

In veel gevallen zijn het ook gedeeltelijke beurzen die door scholen worden uitgegeven, afhankelijk van de sportieve en academische kwaliteiten van de student. Wil je meer weten over beurzen? Lees dan dit artikel!

 

  1. Student-athlete combinatie

College sports is intens! Iedere dag trainen, meerdere wedstrijden per week spelen en het hele land doorreizen voor wedstrijden is een fulltime job. Oh ja, tussendoor ben je ook nog student!

Dit wil dan ook zeggen dat het maken van huiswerk vanuit de bus, het vliegtuig of het hotel zeer gebruikelijk is voor student-athletes. Als je niet aan het reizen bent, volg je zoveel mogelijk lessen en spendeer je heel wat uurtjes in de bibliotheek van de school om je cijfers op peil te houden. Dit is namelijk één van de eisen om te mogen sporten voor de school. “Student before athlete” is daarom een slogan die veel Amerikaanse sporters bekend voor zal komen. Echter word je als student-athlete op zeer goede wijze begeleid om, zowel in de schoolbanken als op het sportveld, optimaal te presteren. Coaches, leraren, academic advisors en teamgenoten helpen je bij alles. Los daarvan creëer je na een tijdje een grote dosis discipline en leer je efficiënt je tijd in te delen.

Meer weten over de belangrijke eigenschappen die je leert als student-athlete? Lees hier de blog waarom student-athletes erg waardevol zijn!

 

  1. Dé stap naar het profleven..

Topsport is maar voor een enkeling weggelegd. Zelfs als je al je hele leven bezig bent om dit te bereiken moet je over een bijzondere combinatie van talent, doorzettingsvermogen en een grote dosis geluk beschikken om te slagen als topsporter. Het unieke aspect aan het Amerikaanse College systeem is dat topsport en studie hier goed samen komt, en op elkaar wordt afgestemd. Het is een geweldige kans waarbij je iedere dag bezig bent met je sport, terwijl je een diploma behaalt.

Enkele van de beste sporters ter wereld begonnen hun carrière aan een Amerikaanse universiteit.

Denk hierbij aan Michael Jordan (UNC), Tiger Woods (Stanford), Alex Morgan (Cal Berkeley), Steph Curry (Davidson) en nog veel meer legendes die college gebruikten als opstap naar het profleven. De deur voor een topsportcarrière sluit nooit, en daarom bieden college sports in Amerika een unieke kans.

 

  1. Leven op de campus van de school

Als student (athlete) ga je wonen en leven op de campus van de school. Hier is letterlijk alles te vinden! Van klaslokalen tot aan de bibliotheek, sportfaciliteiten, eetgelegenheden en de typische Amerikaanse ‘dorms’. Een campus in Amerika wordt ook wel eens

vergeleken met een dorp waar alleen maar studenten wonen en leven. Vertrekken naar college is ook voor Amerikanen nog erg
traditioneel het begin van zelfstandigheid, waarbij studenten slechts een aantal keer per semester terug naar huis te gaan.

Oudere studenten hebben meestal ook een optie om buiten de campus te wonen. Dit is meer te vergelijken met het wonen op kamers in Nederland. Echter zijn off-campus huizen vaak ook op loopafstand van de school of gaat er ‘shuttle bus’ naar de campus. Het leven op (of net buiten) de campus is daarom een ervaring die je eigenlijk alleen maar vanuit de Amerikaanse films ziet. Verder kom je als sporter ook niets te kort, want de sportfaciliteiten zijn op een Amerikaans school echt ‘state-of-the-art’.

 

  1. Training en Faciliteiten

Sportseizoenen in Amerika zijn vaak kort, maar super intens. Zo speel je als student-athlete meestal een bepaald gedeelte (semester) alle officiële competitiewedstrijden, en focust men zich de rest van het jaar op trainingen. Zo worden sporten als voetbal, volleybal en
hockey in de periode Fall (Aug-Dec) afgewerkt, terwijl er in de winter vooral basketbal wordt gespeeld en in Spring (Jan-Mei) honkbal en lacrosse groot zijn. In de periode waarin een student-athlete “in-season” zit, worden er vaak meerdere wedstrijden per week afgewerkt en reist men wekelijks door heel het land om verschillende wedstrijden/toernooien te spelen.
Om fit aan iedere wedstrijd te beginnen wordt er natuurlijk dagelijks getraind, en hiervoor maken Amerikaanse universiteiten gebruik van de meest indrukwekkende trainingsfaciliteiten. Deze faciliteiten zijn kenmerkend voor de Amerikaanse college sportcultuur, waar er voor student-atleten zowel op het veld als daarbuiten alles wordt gedaan om het maximale uit zichzelf te halen. Football stadions, moderne locker rooms, basketbalarena’s, golfbanen, zwembaden, in- en outdoor atletiekbanen etc. Je kunt het zo gek niet bedenken of het is aanwezig.

 

  1. Opleidingen en divisies

In Nederland is het vaak gebruikelijk voor studenten om een specifiek vakgebied te kiezen en daarbinnen een vastgesteld curriculum te volgen. Als je dit vergelijkt met de Amerikaanse structuur, zie je een groot contrast. Hierbij bieden universiteiten in de VS namelijk een breder scala aan opleidingen, inclusief liberal arts programma’s die studenten de vrijheid geven om verschillende vakken te verkennen voordat ze zich specialiseren. Dit stelt studenten in staat om een grote hoeveelheid aan kennis op te doen voordat ze zich committeren aan een specifieke carrière. Mocht je dus nog niet helemaal weten wat je met een vervolgopleiding wilt doen, of meerdere opties lijken je interessant? Dan bieden Amerikaanse scholen een fantastische oplossing!

Amerikaanse scholen zijn sportief gezien ook allemaal onderdeel van een bepaalde divisie. In 95% van de gevallen komt elk sportteam van de school dan ook uit in dezelfde divisie. Het verschilt per sport welke divisies er zijn, maar simpel gezien zijn er in totaal 5 verschillende divisies (D1, D2, D3, NAIA en JUCO). Een school bepaalt zelf in welke divisie ze spelen en ze kunnen daarbij ook niet degraderen of promoveren zoals we dat in Nederland met veel sporten kennen.

 

Teun Jacobs

Managing Sports Consultant

Sign up now
1
Whatsapp-Kingstalent
Kingstalent
Kan ik je ergens mee helpen? Stuur ons een berichtje. Momenteel zijn we gesloten, maar laat gerust een berichtje achter.