Dit wil ik ookSign up now

Stories

Terug naar het overzicht
#Fromtheboardroom

Ben ik te oud voor College Sports in de VS?

Als Operations Officer bij KingsTalent houd ik mij samen met mijn collega Kelly bezig met speelgerechtigdheid (‘eligibility’) voor College Sports en met het toelatingsproces (‘admission’) van onze talenten bij Amerikaanse universiteiten. Omdat er verschillende sportbonden en zeer veel verschillende hoger onderwijsinstellingen in de VS zijn, ieder met hun eigen eisen en verplichtingen, is mijn werk zeer veelzijdig, afwisselend en uitdagend. Vandaag zal ik het hebben over de basis van speelgerechtigdheid (‘eligibility’).

Eisen omtrent speelgerechtigheid

Eisen omtrent speelgerechtigdheid voor College Sports in de VS bestaan om ervoor te zorgen dat er een eerlijk speelveld ontstaat tussen universiteiten in de VS en tussen de deelnemende student-sporters. Oftewel: door eisen vast te stellen waar alle student-sporters aan moeten voldoen ontstaat eerlijke competitie tussen scholen. Dat is belangrijk omdat de inzet hoog is. Sport is enorm belangrijk voor universiteiten in de VS. Het is de belangrijkste bron van identiteit. Universiteiten geven honderdduizenden dollars uit aan ‘athletic scholarships’ (sportbeurzen), om zo goed mogelijke spelers te kunnen toevoegen aan hun teams. Dit alles met het doel om kampioenschappen te winnen voor de universiteit. Deze kampioenschappen leveren universiteiten ten slotte naamsbekendheid en eer op. Het is dan ook essentieel voor ons (KingsTalent) om te weten wat de eisen zijn én om in een vroegtijdig stadium te checken of talenten aan deze eisen voldoen, zodat de kans op een mismatch zo klein mogelijk is. Gelukkig komt een mismatch op grond van speelgerechtigdheid zeer weinig voor bij KingsTalent, mede door onze ervaring en kennis van het speelgerechtigheidsproces.

Eisen omtrent leeftijd 

De vraag die ik het meeste krijg is: ‘wat is de minimale en maximale leeftijd voor College Sports in de VS?’ Het antwoord op deze vraag is dat er geen minimale of maximale leeftijd bestaat voor College Sports in de VS, in de zin dat leeftijd zélf geen criterium is. Wel zijn er bepaalde criteria die hiermee samenhangen. Zo moet je bijvoorbeeld voldoen aan de eis om hoger onderwijs te mogen starten, wat betekent dat je een diploma moet hebben van een opleiding die (in Nederland of België) toelating geeft tot hoger onderwijs. In de praktijk zijn talenten die wij bij KingsTalent begeleiden meestal tussen de 16 en 25 jaar oud, maar we hebben ook talenten van 15 en van 30 jaar oud begeleid. Wanneer je middelbaar onderwijs hebt afgerond in Nederland of België en als eerstejaars student in de VS sport met studie gaat combineren ben je een ‘freshman’ (eerstejaars student). Ook wanneer je al bent gestart met een bacheloropleiding in Nederland of België kan je deze opleiding vervolgen in de VS (‘transfer student’). Zelfs na afronding van een bacheloropleiding in Nederland of België zijn er zeer goede mogelijkheden om een master te volgen in de VS in combinatie met sport (‘graduate student’). Afhankelijk van je situatie (‘freshman’, ‘transfer student’ of ‘graduate student’) zijn er specifieke verschillende eisen verbonden aan speelgerechtigdheid (‘eligibility’) en aan toelating tot een universiteit (‘admission’), die ook op hun beurt weer verschillend zijn per sportbond en per universiteit. Zo is het voor KingsTalent altijd belangrijk om een persoonlijk plan te maken voor ieder talent, op basis van kansen, mogelijkheden en onmogelijkheden.

Ontdek jouw mogelijkheden

Wil je weten of jij ‘eligible’ bent om te sporten en te studeren in de VS? Twijfel je over je speelgerechtigdheid? Dan komen we graag met je in contact om dit te bespreken. Er is waarschijnlijk meer mogelijk dan jij op dit moment denkt! Het invullen van het ‘sign up now’ formulier op de website van KingsTalent is altijd kosteloos en vrijblijvend. Hierna neem ik of één van mijn collega’s contact met je op om je bij te praten over sporten en studeren in Amerika en om je te informeren over je kansen en mogelijkheden. Je kan natuurlijk ook deelnemen aan één van de vele KingsTalent evenementen, of zoek ons op op de onderwijsbeurs of de buitenlandbeurs. We komen graag met je in contact en misschien vervolg jij je sportcarrière wel in de VS, in combinatie met studie aan een Amerikaanse universiteit.

Han de Koning
Director of Operations KingsTalent

1
Whatsapp-Kingstalent
Kingstalent
Kan ik je ergens mee helpen? Stuur ons een berichtje. Momenteel zijn we gesloten, maar laat gerust een berichtje achter.