Dit wil ik ookSign up now

Stories

Terug naar het overzicht
#Fromtheboardroom

Ontwikkelingen in het vrouwenvoetbal

Ontwikkelingen in het vrouwenvoetbal

De afgelopen jaren is het vrouwenvoetbal enorm gegroeid. De populariteit stijgt en steeds meer meiden gaan voetballen. Belangrijke pioniers in zowel Nederland als Amerika spelen hier een grote rol in.
In Amerika is deze sport verder ontwikkelt aan de vrouwenkant dan bij de mannen. Hieronder lees je meer over het vrouwenvoetbal in Nederland én Amerika!

Sinds de eerste geregistreerde vrouwenvoetbal wedstrijd in 1892 is er natuurlijk ontzettend veel veranderd. Waar vrouwen eerst niet serieus werden genomen en bijvoorbeeld niet op dezelfde velden als de mannen mochten voetballen, is er nu geen wereld te bedenken zonder vrouwenvoetbal. Integendeel zelfs! Om een beter beeld te krijgen bij de ontwikkelingen in het vrouwenvoetbal, gaan we inzoomen op meerdere factoren die hier een rol in spelen.

  • Groeiende media aandacht voor vrouwenvoetbal.
  • Invloed van speelsters en rolmodellen.
  • Verbeteringen in faciliteiten.
  • Internationale populariteit.
Media aandacht

De ontwikkelingen binnen het vrouwen voetbal gaat ook niet voorbij aan de (inter)nationale media. Steeds meer sites zoals vrouwenvoetbalnieuws.nl nemen het vrouwen voetbal onder de loep en posten dagelijks meerdere interessante artikelen online omtrent alle ontwikkelingen in het binnenlandse en buitenlandse vrouwen voetbal.
Ook de wedstrijden van de vrouwenteams worden steeds vaker uitgezonden. Neem als voorbeeld de UEFA Women’s Champions League waar Ajax is doorgedrongen tot de kwartfinales. Dan heb ik het nog niet eens gehad over het WK, EK, Olympische Spelen…
Op College niveau in Amerika worden de wedstrijden op het hoogste niveau al jaren uitgezonden via ESPN met typisch Amerikaans commentaar.

Invloed van speelsters

Bekende namen als Megan Rapinoe en Alex Morgan zijn bij de nieuwe generatie dé Amerikaanse rolmodellen als het gaat om speelsters in het vrouwenvoetbal. Rapinoe spreekt zich sinds 2016 uit over de gelijkheid tussen mannen en vrouwen binnen het voetbal wat veel teweeg heeft gebracht wereldwijd. Rapinoe heeft zelf ook de combinatie sporten en studeren bewandeld. Zij speelde tijdens haar College carrière voor University of Portland.
Morgan maakte in binnen- en buitenland furore bij onder andere Olympique Lyon waarmee ze de UEFA Women’s Champions League won. Momenteel speelt Morgan bij San Diego Wave in de NWSL (National Women’s Soccer League). University of California – Berkeley is de universiteit waar Morgan aan studeerde en haar wedstrijden voor speelde.
Ook in Nederland zijn er meerdere, inmiddels bekende, speelsters in het verleden naar Amerika vertrokken om daar voor een periode op College niveau te spelen. Denk bijvoorbeeld aan Merel van Dongen die bij University of Alabama waar ze meerdere jaren voor speelde. Ook oud-bondscoach Sarina Wiegman heeft in Amerika op College gespeeld. Zij speelde een jaar lang haar wedstrijden voor University of North Carolina – Chapel Hill. In het hedendaagse voetbal zijn deze personen zeer betrokken bij het internationale voetbal.

Faciliteiten

Afgelopen tijd zijn de faciliteiten binnen het vrouwenvoetbal flink verbeterd. Niet alleen dat er steeds meer wedstrijden in de stadions worden gespeeld, maar ook de trainingsfaciliteiten gaan er op vooruit. Denk ook aan ontwikkelingen in blessurepreventie en analyses van prestaties.
Amerika is hierin een voorloper. Op College zijn binnen de schoolteams meerdere mensen die verantwoordelijk zijn voor verschillende functies. Zo heeft elk team meerdere coaches, maar ook zijn er fysio’s, athletic trainers, strength and conditioning coaches en ga zo maar door. In Amerika laten ze niks aan het toeval over en begeleiden de jongens en meiden op de best mogelijke manier.

Internationale populariteit

Wereldwijd wordt vrouwenvoetbal steeds populairder. Zeker na de winst van onze Oranjeleeuwinnen tijdens het EK van 2017 zijn de cijfers in het vrouwenvoetbal geëxplodeerd! Wanneer we naar Amerika kijken, weten steeds meer internationale meiden de weg naar Amerika te vinden om voetbal en studie te combineren aan een universiteit of college. Fun fact: tijdens aankomend WK in Australië en Nieuw-Zeeland zullen er meer dan 100 speelsters meedoen die ervaring hebben op het hoogste college niveau in Amerika (NCAA D1). Ook steeds meer Nederlandse meiden maken de overstap naar Amerika. Zo begeleidt KingsTalent jaarlijks tientallen meiden die op verschillende niveau’s in Nederland spelen richting Amerika om sport en studie te combineren + een onvergetelijke ervaring op te doen! Net als in Nederland zijn er in Amerika verschillende niveau’s waardoor het voor heel veel sporters mogelijk is om een stap richting Amerika te maken.

Heb jij na het lezen van deze blog interesse gekregen in sporten en studeren in Amerika? Doe mee aan de nieuwe KingsTalent Women’s Soccer Try-Out bij SV MEC’07 in Maurik en laat je volledig informeren over jouw kansen en mogelijkheden in Amerika. Dat niet alleen – je kan je skills laten zien tijdens de trainingssessie en wedstrijd onder toeziend oog van onze KingsTalent scouts!
Mocht je verhinderd zijn deze dag kan je ook vrijblijvend contact met ons opnemen om een persoonlijk gesprek aan te gaan met een van onze Women’s Soccer Consultants.

Become King!

Sign up now
1
Whatsapp-Kingstalent
Kingstalent
Kan ik je ergens mee helpen? Stuur ons een berichtje. Momenteel zijn we gesloten, maar laat gerust een berichtje achter.