Dit wil ik ookSign up now

Stories

Terug naar het overzicht
#Fromtheboardroom

Blog #2 Amerika VS Nederland

Voordat je avontuur in Amerika gaat beginnen vertellen wij jou graag wat de opmerkelijkste (cultuur-) verschillen tussen Amerika en Nederland zijn. Met deze opvallende verschillen kan jij je optimaal voorbereiden op jouw avontuur voordat je op het vliegtuig naar Amerika stapt!

 

 1. Begroeten

Wellicht heb je weleens gehoord dat Amerikanen veel vriendelijker, uitbundiger en een tikkeltje overdreven begroeten dan Nederlanders. Oftewel hun manier van communiceren wijkt af van wat wij gewend zijn. Voor Amerikanen komen wij, Nederlanders, soms dan weer (té) direct over. Wat is handig om te weten van begroetingen in Amerika voordat je avontuur begint? Als een Amerikaan je begroet met: “Hi, how are you?” dan is dit eigenlijk gewoon een simpele “hallo” en hoef je dus ook niet gelijk een heel levensverhaal te vertellen. Als je antwoordt met: “Good, how are you?” is dit meer dan voldoende.

 

 1. Hoeveel fooi geef je?

Tijdens je avontuur in Amerika zul je vast en zeker eens lekker een hapje gaan eten buiten je drukke schema’s om. In Nederland ben je hoogstwaarschijnlijk gewend om fooi te geven als de service en het eten goed is. In Amerika is fooi geven eerder een regel dan een uitzondering. Maar waarom is Amerika zo gericht op het geven van fooien? Het bedienend personeel ontvangt nauwelijks een salaris voor de taken die zij uitvoert. Deze bedrijfstak moet het dus vooral hebben van de fooi die ze krijgen. De gegeven fooi bedraagt gemiddeld tussen de 15 en 20%. Sommige restaurants vermelden deze bedragen zelfs al direct op het bonnetje (dit geldt vooral voor grotere groepen).

 

 1. Feestdagen

Amerika kent verschillende feestdagen dan Nederland. Tijdens deze feestdagen zijn mensen vrij van hun werk, banken en andere openbare instellingen zijn dan gesloten. De belangrijkste feestdagen in Amerika die wij in Nederland niet kennen zijn:

 • Martin Luther King Day (3e maandag van januari)
 • Presidents Day (3e maandag van februari)
 • Independence Day (4 juli)
 • Labor Day (1e maandag van september)
 • Colombus Day (2e maandag van oktober)
 • Halloween (31 oktober)
 • Veteran’s Day (11 november)
 • Thanksgiving (4e donderdag van november)

Naast bovengenoemde feestdagen hebben sommige staten in Amerika nog lokaal vastgestelde feestdagen. Daarnaast zijn wij Nederlanders gewend om paas-, pinkster- en kerstdag te vieren, dit zijn weer geen feestdagen in Amerika.

 

 1. Schoolsysteem

Omdat jullie tijdens je avontuur in Amerika sport en studie zullen combineren zullen we inzoomen op de verschillen in de schoolsystemen van Nederland en Amerika.

Op 2-3 jarige leeftijd ga je in Nederland naar de peuterspeelzaal en in Amerika Pre-School. Als je rond de 4 en 5 jaar bent ga je in Nederland naar groep 1 en 2, terwijl dit in Amerika Kindergarten wordt genoemd. In “The States” ga je vervolgens naar Elementary School waar ze werken in grades. Je gaat naar grade 1 als je in Nederland naar groep 3 gaat, het is dus vanzelfsprekend dat als je niet bent blijven zitten je in grade 6 zit als je in Nederland in groep 8 zit.

Na de basisschool komt in Nederland de middelbare school waar je als brugpieper in de brugklas begint. In Amerika begin je dan aan je Junior High School waar je grade 7 en 8 zult doorlopen. Zodra je dit voltooid hebt begin je als Freshman in High School, daarop volgt Sophomore, Junior en zul je als Senior op ongeveer 17-jarige leeftijd slagen. In Nederland is dit afhankelijk van je niveau hetzelfde, met vwo ben je op dezelfde leeftijd klaar met je middelbare school.

In Amerika kun je dan gaan studeren op een College/University waar je opnieuw als Freshman begint, vervolgt door Sophomore, Junior en Senior. In Nederland heb je meerdere opties na de middelbare school om te studeren, namelijk mbo, hbo en wo. Het Nederlandse hbo en wo is qua niveau te vergelijken met studeren op een University in Amerika. Het speciale aan Amerika is dat je je studie kunt combineren wat in Nederland een lastig verhaal is. Na afronding van college kan je nog een tweejarige opleiding (graduates) volgen die in Nederland te vergelijken zijn met Master’s.

 

 1. (Gekke) wetten en regels

Kijk goed naar welke staat je vertrekt in Amerika, want hier zijn wellicht wat (gekke) wetten en regels van toepassing die je nog zullen verbazen.

Alabama: Mannen als het ooit nodig is, je mag je vrouw niet slaan met een stok dikker dan de diameter van zijn duim.

Alabama: Zorg hier dat je je nep snor even thuis laat als je naar de kerk gaat. Die dragen is namelijk ten strengste verboden.

Alaska: Je mag dieren niet achterin een open voertuig plaatsen.

 

Arizona: Voor alle goede maar vooral slechte ‘chauffies’,  in Glendale is het verboden met je auto achteruit te rijden.

Arkansas: Het is verboden koeien op de openbare weg te blinddoeken.

Florida: Als je ooit een verkleedpartij hebt onthoud goed dat het in Miami als man verboden is een strapless jurk te dragen.

Indiana: Ondanks dat knoflook echt super lekker is, is het in Gary verboden het theater te bezoeken na het eten van knoflook (pas na vier uur).

Maryland: Voor alle viezeriken onder ons, één geluk want in Baltimore is het verboden aanrechten te wassen of te schuren, hoe smerig ze ook zijn.

Massachusets: Het is verboden een sikje (een goatee) te dragen zonder vergunning.

Montana: Het is strafbaar voor een vrouw de post van haar man te openen.

Nevada: Het is voor een man in Nyala verboden voor meer dan drie mensen bier te kopen.

New York: In de stad New York mag een man niet “op een bepaalde manier” achterom kijken naar een meisje – voor straf moet hij dan paarden-oogkleppen dragen.

North Carolina: Het is verboden melk te drinken in een trein die door North Carolina rijdt.

Idaho: Het is voetgangers verboden te fronsen, bedreigend of somber te kijken omdat dat de reputatie van de stad zou kunnen schaden. Dus heb je last van een resting bitch face? Kom hier niet.

 

Ohio: Zorg dat je altijd cornflakes in huis hebt want in Columbus mogen winkels op zondag geen cornflakes verkopen.

Tennessee: Ondanks iedereen in Nederland het doet, het is ten strengste verboden om je Netflix wachtwoord te delen met anderen.

Hopelijk kun jij je met deze opvallende verschillen in je achterhoofd optimaal voorbereiden op jouw avontuur in Amerika!

Sign up now
1
Whatsapp-Kingstalent
Kingstalent
Kan ik je ergens mee helpen? Stuur ons een berichtje. Momenteel zijn we gesloten, maar laat gerust een berichtje achter.