Dit wil ik ookSign up now

Stories

Terug naar het overzicht
Interviews

“MLS of CEO worden dat is mijn doel!” Quinten Helmer van AZ naar Indiana

Aan ambitie geen gebrek. Zijn latere droombaan is CEO van een beursgenoteerd bedrijf óf doorbreken tot de MLS! AZ u19 speler Quinten Helmer is een slimme jongen en een uitstekende voetballer. Deze zomer vertrekt hij naar powerhouse Indiana. Hier gaat hij strijden voor het kampioenschap in de BIG10 en vervolgens het landskampioenschap. Wij kunnen niet wachten op het seizoen. Daarom kijken we even met Quinten vooruit (en terug) op zijn grote avontuur. 

 

 

 

Quinten! Hoe is het met je? Vertel eens, wie is Quinten Helmer?
Mijn naam is Quinten Helmer en ik ga vanaf volgend seizoen spelen voor Indiana University. Ik ben 18 jaar oud en ik ben opgegroeid in Diemen. Ik heb de afgelopen acht seizoenen gespeeld voor AZ Alkmaar en dit gecombineerd met het halen van mijn Vwo-diploma. Het belangrijkste in mijn leven is zonder twijfel mijn familie en ik ben dus iemand die alles doet om mijn familie trots te maken. Ik ben iemand die vertrouwen heeft in zichzelf en ik ben ervan overtuigd dat de stap naar de Verenigde Staten de juiste is.

 

En inzoomend op je voetbalkwaliteiten, met welke profvoetballer mogen we je vergelijken?
Ik vind het lastig om mezelf te vergelijken met een voetballer, maar er zijn zeker een aantal spelers die mijn speelstijl beïnvloeden. Ik denk dat ik een complete middenvelder kan zijn die op meerdere posities op het middenveld uit de voeten kan. Mijn sterke punten zijn mijn traptechniek en spelinzicht. Ik creëer graag kansen voor mijn medespelers en ben in staat om een doelpunt te maken als ik vanuit het middenveld speel. Saùl, David Silva, Bernardo Silva en Rabiot zijn linkspoten waar ik mezelf in terug wil zien.

 

 

Afgelopen zomer rondde je je VWO opleiding af. Dit jaar heb je volledig gefocust op voetbal. Hoe is dat bevallen?
In het begin beviel het erg goed. Het perspectief bij AZ was nog goed en ik vond de rust na jarenlang het hoogste niveau school en voetbal combineren ook een keer goed. Door het seizoen zijn er een aantal dingen gebeurd waardoor mijn perspectief bij AZ steeds minder werd en mijn speelminuten verdwenen. Voetbal had mijn focus, maar wanneer je niet meer toewerkt naar een belangrijke wedstrijd iedere zaterdag heeft dat invloed op je gemoedstoestand. Ik besefte toen goed dat ik iets nodig had in de toekomst wat het succes in mijn leven niet teveel afhankelijk laat zijn van mijn succes in de voetbalwereld.

 

Afgelopen seizoen speelde je in de U19 van AZ. Waarom heb je besloten om je aan te melden bij KingsTalent?
Ik denk al jaren na over de optie om te gaan studeren en sporten in de Verenigde Staten en gedurende het afgelopen seizoen werd het mij duidelijk dat dit het juiste moment was om dat te gaan regelen. Ik wilde alleen overstappen naar een goede universiteit op zowel academisch als sportief gebied, zodat het halen van een diploma op hoog niveau niet ten koste gaat van mijn kansen om de MLS te halen en andersom. KingsTalent overtuigde mij dat dit door hun netwerk gerealiseerd kon worden en dit gaf de doorslag om de samenwerking aan te gaan.

 

 

 

Wat vond je ervan dat (diverse teams) speciaal voor je zijn komen overvliegen uit Amerika om je (een training) te komen bekijken?
Dat geeft natuurlijk een goed gevoel, omdat het laat zien dat de universiteit oprecht geïnterresseerd is in jou als speler. Het waren grote universiteiten die een hoog aanzien genieten, dus ik was alleen maar dankbaar voor de luxe positie waarin ik terecht kwam waar ik de keuze kon maken voor mezelf en niet andersom. Ik ben de universiteiten die uiteindelijk niet mijn keuze werden oprecht dankbaar voor hun moeite.

 

Er hebben diverse teams zich gemeld met prima aanbiedingen. Waarom heb je gekozen voor Indiana University?
De persoonlijke manier van benaderen en gesprekken voeren gaf mij vanaf het begin een goed gevoel bij IU en zij wisten dit goede gevoel vast te houden gedurende het hele proces. Het speelt natuurlijk ook mee dat het op voetbalgebied misschien wel het succesvolste programma is van het land en dat de economische studies op IU wereldwijd hoog aangeschreven staan. Desalniettemin heeft het intensieve contact met de staf de doorslag gegeven.

 

 

 

Wat vond je familie van deze overstap?
Mijn familie weet dat ik dit al jaren in mijn hoofd heb en steunden mij daarom heel erg in het maken van deze keuze. Ze vinden het net als ik lastig om ver van elkaar verwijderd te zijn als het zover is, maar ik weet zeker dat geen afstand groot genoeg is om de band met mijn familie te beperken!

 

Indiana University staat academisch erg goed aangeschreven. Welke opleiding heb je gekozen? En kun je me vertellen hoe je dit gaat combineren met topsport?
Ik wil gedurende mijn tijd op IU het voor elkaar krijgen om toegelaten te worden tot de Kelley School of Business. Ik wil de economische kant op, maar kan op dit moment niet zeggen welke specifieke opleiding het gaat worden. Daar moet ik gedurende mijn eerste jaar achter komen. Ik hoop in ieder geval uiteindelijk mijn major te halen in Finance of Financial Consulting.

 

 

 

Indiana is een van de powerhouses van het Amerikaanse college soccer. Vorig jaar hebben zij zich op het hoogste niveau in de top 4 gespeeld en vlogen ze met een privé jet naar de “final four” in Californië. Wat zijn je verwachtingen van het aankomende jaar?
Ondanks dat veel sterkhouders vertrokken zijn richting de MLS of USL vind ik dat we altijd voor het hoogst haalbare moeten gaan en dat is een National Championship. De jongens die nieuw komen in combinatie met de overgebleven jongens van vorig jaar zijn in mijn ogen in staat om mee te spelen voor een National Championship.

 

Je weet extreem veel over Amerikaanse (college) sports. Volgens mij heb ik nooit iemand ontmoet die tijdens de kennismaking met coaches van Indiana meer wist van college sports dan de coaches uit de VS zelf hahaha.
Daarom denk ik dat je helemaal op je plek zit in Amerika. Daar zijn we van overtuigd. Wat is je favoriete team en sportman in de VS?
De New York Knicks zijn mijn favoriete team in Amerikaanse sporten. Mijn favoriete sportmannen in de VS zijn Derrick Rose en Carmelo Anthony.

 

 

Waar heb je een bloedhekel aan?
Verliezen.

 

Wat is je latere droombaan?
MLS-speler of CEO bij een beursgenoteerd bedrijf of financiële dienstverlener.

 

 

 

We sluiten hiermee een behoorlijk intensieve periode af. Het contract is getekend. Je bent geaccepteerd door de school. De testen zijn afgerond. Hoe heb je het afgelopen (half) jaar ervaren en wat vond je van de dienstverlening van KingsTalent?
Ik heb het afgelopen half jaar als intensief ervaren door de vele eisen die gesteld worden aan een internationale student die in aanmerking wil komen voor een Scholarship. Er moet veel papierwerk geregeld worden, maar de dienstverlening van KingsTalent en hun stappenplan hebben dit erg overzichtelijk gemaakt!

 

Om je nog beter te leren kennen geven we je enkele opties hieronder:
AZ Alkmaar of AJAX – AJAX
Nike of Adidas – Neutraal
Middenveld of verdediging – Middenveld
Op stap of avond bankhangen – Op stap
Conditietraining of vrije dag – Vrije dag
Afruimen of Afwassen – Afruimen

 

 

1
Whatsapp-Kingstalent
Kingstalent
Kan ik je ergens mee helpen? Stuur ons een berichtje. Momenteel zijn we gesloten, maar laat gerust een berichtje achter.