Dit wil ik ookSign up now

Stories

Terug naar het overzicht
Interviews #Fromtheboardroom

Je moet het goed doen, of je moet het niet doen! Interview met Han de Koning

Je moet het goed doen, of je moet het niet doen! Interview met Han de Koning

Al meer dan 5 jaar werkt hij al hard aan de toekomst van 100’en student-athletes. Samen met zijn broer staat Han aan het roer van KingsTalent. We spreken hem oa over waar hij elke dag zijn bed voor uitkomt maar ook over rondleidingen bij UCLA en bijeenkomsten bij de NCAA op het hoofdkantoor. Over de oprichting van the International Alliance en nog veel meer.

“Zou je je even willen voorstellen, zodat de lezer een goed beeld krijgt van jou?”

Mijn naam is Han de Koning ik ben 37 jaar en woon in Beek en Donk (noord-brabant). Ik heb nog geen kinderen maar er is een kleintje op komst (de eerste), goed nieuws voor de toekomst!

 

“Wat voor studie heb je hiervoor gevolgd?”

Ik heb mijn VWO afgerond in 2001 en daarna heb ik Politicologie gestudeerd aan Radboud Universiteit Nijmegen. Echt iets totaal anders dan je misschien verwacht, maar wel iets dat mij heel erg interesseert/interesseerde. Mijn keuze was volledig gebaseerd op mijn interesse en minder wat je er later mee kan doen, maar als ik nu zou mogen kiezen dan zou het meer in de richting zijn van Accountancy of bedrijfsadministratie/ organisatie of Management.

“Wat voor werk heb je gedaan voordat je in 2015 KingsTalent oprichtte met Paul?”

Na afronding studie ben ik de arbeidsbemiddeling ingerold. Eerst heb ik werving en selectie gedaan bij een werving en selectiebureau. Hier was ik terecht gekomen nadat een vriend van mij, die daar werkte, me voor had gesteld. Daarna ben ik bij een uitzendbureau aan de slag gegaan als vestigingsmanager. Uiteindelijk heb ik me gespecialiseerd en heb ik gewerkt als specialist op het gebied van personeelsplanning en personeelsmanagement bij een aantal zeer grote bedrijven.
Vooral van die laatste ervaring neem ik heel veel mee naar mijn werk bij KingsTalent. Dan vooral het managen van documentatie, het plannen van specifieke situaties en het plannen van processen. Dat zijn dingen die ik nu wel mee neem.

“Samen met je broer Paul heb je KingsTalent opgericht. Vertel eens, hoe is dit idee ontstaan en hoe is het uiteindelijk werkelijkheid geworden?”

In de zomervakantie 2014 kwam het voor het eerst ter sprake, toen is de fase van onderzoek en opstart begonnen. Paul heeft in het jaar 2007/ 2008 gevoetbald en gestudeerd aan Long Island University (LIU) in Brooklyn, New York en was altijd al heel enthousiast over zijn tijd in de VS. Ik en mijn vader zijn er destijds ook op bezoek gegaan, in New York. Omdat andere jongens en meiden aan Paul vroegen hoe hij het had geregeld en hoe hij in de VS terecht was gekomen kwam bij ons het idee om dit voor meer jongens en meiden mogelijk te maken.

Het is gewoon fantastisch hoe sport wordt gecombineerd met studie in de VS. De cultuur is anders, de mentaliteit is anders. Ik ben van mening dat de ervaring van deze andere cultuur, een sportgekke cultuur, je een ander (misschien wel beter) persoon maken.
Ik spreek vaak over de academische kant en over de sportieve kant, maar ik denk dat de persoonlijke kant het mooiste is. Je groeit als persoon. In de VS krijg je ook de KANS om te groeien als persoon. Het is allemaal meer gericht op individuele groei en kansen, academisch, sportief én persoonlijk.

Paul en ik vullen elkaar echt heel goed aan. Hij ziet nieuwe kansen, spreekt graag nieuwe mensen, ontdekt graag nieuwe dingen, vliegt er vol in. Ik ben meer structuur gericht. Administratie, documentatie, kennis van het admissions en eligibility proces. Dat is denk ik het succes van KingsTalent.

We zijn in januari 2015 gestart. We maken het mogelijk voor student/sporters om de mooiste ervaring van hun leven te starten. Het is niet moeilijk om jongens en meiden te overtuigen omdat het gewoon zo gaaf is.
Goed warm contact opbouwen met coaches en contactpersonen in de VS, dat is waar ook heel veel tijd in gaat zitten. Coaches doen aanbiedingen aan Nederlandse student-sporters omdat ze ONS als organisatie vertrouwen. En dat vertrouwen moet je opbouwen en waarmaken, elke keer weer. En als je dit niet goed doet, dan kun je het beter niet doen!

“Hoe is het om elke dag met je broer samen een bedrijf te leiden / te werken? Heeft dit voor- / nadelen?”

Voordeel is natuurlijk dat we elkaar goed kennen, dus we weten wat we aan elkaar hebben. Paul heeft net als ik ervaring in het bedrijfsleven, dus het is niet zo dat wij twee studenten zijn die dit als mooie snelle oplossing zien voor de toekomst. We zijn KingsTalent niet op goed geluk gestart, beiden brengen we waardevolle werkervaring uit het bedrijfsleven mee, en Paul neemt natuurlijk zijn persoonlijke ervaring in de VS mee. Die ervaring heeft er niet persé voor gezorgd dat ik warm liep voor de Amerikaanse sport wereld, want ik denk dat als je ooit in de VS bent geweest dat je daar niet meer warm voor gemaakt hoeft te worden. Zijn ervaring is dan wel wat het voor ons interessant maakte en zijn ervaring is dus ook waar onze organisatie op rust. Ik ben wel op bezoek geweest tijdens zijn tijd in de VS en ik ken zijn oude coach ook heel erg goed. Dat zijn allemaal aspecten die wel een rol hebben gespeeld.

Zoals ik al eerder genoemd heb zijn Paul en ik twee hele verschillende persoonlijkheden met verschillende interesses, sterke punten maar ook verschillende meningen en invalshoeken.
Dat botst wel eens, omdat onze meningen over verschillende (strategische) zaken vaak verschillen, maar we weten ook dat deze onderlinge verschillen essentieel zijn voor het succes van KingsTalent. Het leidt daarom ook nooit tot aanvaringen of grote problemen. We weten wat we aan elkaar hebben en weten wat ieders sterke punt is. Ik zou het niet zonder Paul kunnen, en hij ook niet zonder mij. Juist het feit dat we zo verschillend zijn leidt tot een succesvolle match en een succesvolle organisatie.

 

 

“Wat vind jij zo leuk aan KingsTalent?”

Dat is een hele goede vraag. De ervaring in de VS is zo speciaal, dat vind je echt nergens anders. Het onderdeel mogen uitmaken van deze ‘life changing experience’ van zoveel student-sporters is heel speciaal en dat is waar we het uiteindelijk allemaal voor doen.  Als je iemand voor één en soms wel twee jaar begeleidt naar een uiteindelijke transfer naar de VS en die persoon zit er uiteindelijk en die heeft het naar zijn/haar zin, ontmoet nieuwe vrienden, doet het goed op het veld dan zie je dat iemand daar helemaal tot bloei komt. Dat is het mooiste wat er is!

Maar wat het voor mij leuk maakt is om dat ook GOED te doen. Het proces van eerste contact tot academic acceptance aan een universiteit in de VS en het speelgerechtigdheidsproces is extreem complex en uitgebreid, er kan heel veel mis. Dat ik met mijn expertise een doorslaggevende rol kan spelen en het voor talenten en ouders makkelijker en beter inzichtelijk te maken geeft mij persoonlijk de meeste voldoening. We begeleiden talenten echt van eerste gesprek tot het vliegtuig én zelfs tijdens hun tijd in de VS.

En uiteindelijk, als je ziet hoe iedereen het naar zijn zin heeft in de VS, dan besef je pas echt wat voor rol je mag spelen in iemands leven. Sport en studie in de VS is een ervaring die je hele leven bijblijft en waar heel veel voordelen aan zitten waar een talent de rest van zijn/haar leven profijt van heeft.

Bij KingsTalent krijgt een talent (en ouders) een eerlijk advies. Als het om wat voor reden dan ook niet past, dan past het niet. Persoonlijke, academische en sportieve achtergrond moeten allemaal aansluiten. Sport met studie combineren in de VS is zeker niet voor iedereen weggelegd!

 

“Als jij KingsTalent in één zin zou moeten omschrijven, hoe zou jij dit dan doen?”

Ojee! Even denken… Even de tien minuten van mijn vorige antwoord in één zin samenvatten? ‘Professionele expertise en de beste begeleiding voor én tijdens de belangrijkste en leukste ervaring van je leven!’

 

“Kun je ons meenemen in je rol binnen KingsTalent? Wat doe je elke dag?”

Mijn takenpakket is behoorlijk uitgebreid. Aan de ene kant het financiële gedeelte, dus alles met betrekking tot boekhouding, facturatie, debiteurenbeheer en financiële administratie dat is allemaal mijn ding. Daarnaast testen en documentbeheer, dus ik heb van ieder talent informatie over de testen die ze moeten maken en gemaakt hebben. Ook verstrek ik hen informatie over hoe ze zich in moeten schrijven voor testen en hoe ze zich hierop kunnen voorbereiden. Documentbeheer daar valt onder: academische documentatie van studenten, GPA (grade point average, gemiddeld cijfer), wat voor soort student diegene is (transfer of grad), zijn studieniveau in Nederland en wat zijn volledige academische achtergrond is. Dit soort informatie is erg belangrijk voor mij om te gebruiken.

Ook maken we uitgebreide profielpagina’s van ieder talent en daar staat in: academische achtergrond, GPA (Amerikaans cijfergemiddelde), testscore(s), persoonlijke achtergrond, positie op het veld, sportieve achtergrond en statistieken. Op deze manier krijgen de coaches op basis van de profielpagina een goed beeld van het talent.

KingsTalent heeft een inhouse vertaalservice voor academische documenten, dus wij vertalen middelbare school documentatie en  hoger onderwijs documentatie. Hier gaat ook erg veel tijd in zitten. Mijn taak is alle academische documenten van alle talenten te checken, vertalingen te controleren en GPA (grade point average) uit te rekenen. Dit komt nauw, want academische toelating tot een college/university in de VS is zeer afhankelijk van academische achtergrond, testresultaten en cijfers van het talent in kwestie. In Nederland kan je bijvoorbeeld met een HAVO diploma een HBO studie starten, in Amerika is toelating bij elke school verschillend. elke school heeft zijn eigen eisen voor wat betreft testscores en GPA (grade point average, gemiddeld cijfer) waaraan een student moet voldoen om te kunnen worden toegelaten tot die bepaalde school.

Ik ben de admissions expert binnen KingsTalent en dat houdt in dat ik dien te weten wat welke school eist en of de match die sportief gemaakt is, ook academisch aansluit. Bijvoorbeeld: iemand die studeert op HAVO en haalt allemaal zessen en uiteindelijk is hij in gesprek met een school als Harvard of Princeton, dan is dat academisch gezien geen match. In dit geval hoef je daar geen expert voor te zijn, maar er zijn heel veel scholen in de VS met ieder hun eigen academische toelatingseisen. Ook begeleiding bij visumaanvraag is uiteindelijk mijn verantwoordelijkheid.

Bovendien ben ik binnen KingsTalent de eligibility expert, dat betekent dat ik de kennis heb van speelgerechtigdheid.  Elke sportbond en elke sportdivisie in de VS heeft zijn eigen eisen voor wat betreft speelgerechtigdheid. Dit komt heel erg nauw en er zijn heel veel regels. Ik begeleid alle talenten in hun speelgerechtigdheidstraject. In deze hoedanigheid ben ik ook veel in overleg met mijn collega eligibility experts van International Alliance en natuurlijk periodiek overleg met NCAA.

 

 

“Kun je iets meer inzoomen op eligibility en waarom dit zo belangrijk is in het proces voor student-sporters naar Amerika?”

Eligibility betekent speelgerechtigdheid. Er zijn grote belangen gekoppeld aan college sports en er is veel geld en prestige mee gemoeid. Om een ‘level playing field’ te creëren (een eerlijk speelveld voor iedereen) is er een kader opgesteld door de verschillende sportbonden. Iedere (toekomstige) student-sporter moet voldoen aan de eisen omtrent speelgerechtigdheid in de betreffende sportbond en divisie van hun toekomstige Amerikaanse school. Het kan daarbij bijvoorbeeld voorkomen dat iemand van 24 jaar ‘gewoon’ speelgerechtigd is voor college sports in de VS en iemand van 18 niet. Leeftijd is hierbij geen criterium,  maar academische en sportieve achtergrond, academische tijdslijn, testscores, niveau van gevolgd onderwijs etc zijn dat wel. Zelfs het gevolgde vakkenpakket op middelbare school in Nederland speelt in sommige gevallen een belangrijke rol voor speelgerechtigdheid op college in de VS.

Vooral onze expertise en ervaring op het gebied van speelgerechtigdheid is doorslaggevend voor het slagen van een transfer naar een Amerikaanse school. Dit wordt heel vaak onderschat maar ik denk dat hier onze belangrijkste waarde ligt, samen met ons uitgebreide netwerk van coaches in de VS.

 

“Jij bent verantwoordelijk ook voor al het papierwerk. Was het een stressvolle periode afgelopen zomer? Hoe heb je dit beleefd? En het is ons toch maar weer gelukt! Hoe kijk je terug op afgelopen zomer?”

Afgelopen zomer was een situatie waar je met KingsTalent nooit in terecht hoopt te komen. Het was verschrikkelijk, maar hoe erg het voor ons was is niks vergeleken met hoe het was voor ‘onze’ talenten. Allemaal speelgerechtigd, allemaal toegelaten tot hun toekomstige school in de VS, maar de ‘travel restrictions’ waren echt zenuwslopend. Uiteindelijk hebben we veel intensief contact gehad met het Amerikaanse consulaat in Amsterdam. Daardoor konden we heel vlug schakelen op het moment dat het weer mogelijk was om visumafspraken te plannen. Ook hebben we onze talenten in deze hectische tijden goed op de hoogte gehouden van veranderende omstandigheden waardoor iedereen precies wist wat de situatie was. Ook de media in Nederland hadden het regelmatig mis in deze tijden. Dat was ook behoorlijk frustrerend.

 

“Wat motiveert jou om dit werk elke dag te doen?”

Ik heb wel eens tegen mijn collega’s gezegd: ‘Elk traject is als een grote legpuzzel’. Met elke stap komt er een stukje op de juiste plaats te liggen. Dat maakt het elke dag weer een grote uitdaging.

Sommige trajecten zijn eenvoudiger en bij sommigen zijn er tegenslagen. Het oplossen van problemen maakt het uitdagend. Het is geen puzzel die je in een week af maakt, of in één dag. Het is een puzzel die een jaar of soms wel een anderhalf jaar duurt en de voldoening is dan heel erg groot als alles op zijn plek valt. Als je ziet hoe jongens en meiden het naar hun zin hebben in de VS, en het verschil maken op het veld en in hun academische carrière, en als je ziet dat je het verschil kan maken in iemands leven, waar iemand de rest van zijn leven profijt van heeft en op terugkijkt als ‘het grote avontuur van hun leven’ dan is dat de echte voldoening.

Wanneer iemand naar de VS vertrekt is natuurlijk van tevoren niet bekend wat het gaat brengen. De één wordt profsporter in de VS, de andere krijgt een vriendje/vriendinnetje, sommigen hebben het zo erg naar hun zin dat ze blijven studeren, of werken, in de VS. Sommigen emigreren uiteindelijk naar de VS en sommigen komen snel terug naar huis. Iedereen heeft een verschillend pad, verschillende verwachtingen en de uitkomst is altijd per persoon verschillend. Dat maakt het ook weer zo uitdagend en dat motiveert mij om elke dag mijn best te doen om onze talenten zo goed mogelijk te begeleiden en onderdeel uit te maken van hun “life changing experience”.

 

“Vanaf de oprichting in 2015 zijn jij en Paul vaker naar de VS geweest, hoe was dit? Wat is het leukste/ gekste dat je je hiervan kunt herinneren?”

We zijn in Chigago geweest, in Philadelphia, in Baltimore, in New York, in Washington DC, in Florida, Los Angeles… leuke dingen gedaan. Heel veel coaches gesproken, met coaches de kroeg in geweest en dan krijg je de leukste verhalen. Wat ook leuk is, je spreekt coaches zakelijk overdag en dan vertel je wie wij zijn en wat wij doen voor onze talenten enz. Maar ’s avonds is dat heel anders. Coaches vragen vaak: “Hey ga je vanavond mee wat drinken in die en die kroeg?”. Dit zorgt ervoor dat het wel allemaal leuk blijft en dat je coaches ook persoonlijk leert kennen. Doormiddel van die persoonlijke klik is er meer mogelijk in de toekomst.

 

Wat wel opvallend is, is dat de oude coaches of teamgenoten van Paul nooit ver weg zijn. Tijdens een gemiddelde trip naar de VS verdwijnt Paul meestal 1 of 2 avonden om met oude team maten en coaching staff op stap te gaan. Soms heeft hij die jongens jaren niet gesproken, maar als ze elkaar weer zien dan is het gewoon weer als vanouds. Zo sterk is die band die je opbouwt met teamgenoten/coaches/studiegenoten in de VS. Zelfs jaren later heb je nog contact.

In Philadelphia, op de United Soccer Coaches Convention, kregen we een berichtje van Kim Krohn van College Scholarships USA, directeur van één van de grootste Europese recruitment agencies. Paul en ik dachten echt, ojee, wat nu. Maar ze hadden van ons gehoord als het toonaangevende college recruitment agency in Nederland en wilden ons uitnodigen voor een meeting met andere afgevaardigden van toonaangevende recruitment agencies van andere Europese landen.

Die meeting was het begin van The International Alliance, waar we ‘founding member’ van zijn en vanaf de eerste bijeenkomst bij zijn aangesloten. Ook bijeenkomsten van The International Alliance zijn altijd leuk en gezellig, zowel in de VS als in de jaarlijkse European Summit (Madrid’18 en Parijs’19). Het is zakelijk en we hebben altijd veel te bespreken maar er is altijd ruimte voor ontspanning en we kunnen verrassend goed met elkaar overweg. Grotendeels omdat we dezelfde interesse hebben: het op de juiste manier begeleiden van talentvolle student-sporters met colleges/universities in de VS, omdat er ook heel veel organisaties zijn die het niet nauw nemen met de regels en die de belangen van de jongens en meiden niet voorop hebben staan. Wij hebben dat absoluut wel.

Met een afvaardiging van The International Alliance zijn we in januari 2019 op bezoek geweest in het National Office van NCAA in Indianapolis om te spreken met de senior amateurism staff, senior outreach staff en senior international staff. Onder meer handen geschud met de director van de NCAA. Dit soort samenwerking en commitment is wat ons betreft onmisbaar in onze dienstverlening.

 

 

“Waar ben je het meest trots op als het gaat om KingsTalent?”

Dat we het bedrijf hebben opgebouwd vanuit het niets naar het toonaangevende college recruitment agency in de Benelux. Dit hebben we gedaan door betrouwbaar te zijn, te doen wat we nakomen dus geen valse beloftes doen. Het is heel makkelijk om snel succesvol te worden en de regels aan je laars te lappen, maar het is veel moeilijker om alles volgens regels en op de juiste manier te doen om vervolgens aan de top te komen. Altijd eerlijk te zijn en ten alle tijden de belangen van onze talenten voorop te stellen. Maar zeker ook door heel erg veel tijd en moeite te stoppen in het opbouwen en onderhouden van ons netwerk in de VS. Dit gaat niet over één nacht ijs, maar kost jaren. Het vertrouwen van coaches moet je echt winnen door afspraken na te komen en de juiste kandidaat voor te stellen. Het is echt maatwerk. Je moet het goed doen, of je moet het niet doen. Dat mag wat mij betreft wel boven op het interview.

Toen wij begonnen begin 2015 was sporten en studeren in Amerika totaal niet bekend in Nederland. Je merkt nu dat iedereen bijna wel iemand kent die dit gedaan heeft of gaat doen in de toekomst.
We zijn met niets begonnen en werken nu in totaal met 11 personen binnen KingsTalent, dat is toch wel iets om trots op te zijn. En het einde van de groei is nog niet in zicht.

 

“Maak de zin af: ik ben pas echt tevreden als…?”

Ik ben pas echt tevreden als iedereen veilig en wel is gesettled op hun nieuwe school in de VS, dat alles rond is.

Voor mij draait het hele jaar om het toewerken naar het moment dat alle student-athletes kunnen vertrekken naar de VS. Kleine stukjes van de puzzel op de juiste plaats leggen zodat uiteindelijk de hele puzzel klaar is en iedereen kan gaan. Op het moment dat iedereen veilig en wel is gesettled op hun nieuwe school in de VS, dat alles rond is. Dan ben ik tevreden… En dan staat direct het volgende seizoen weer voor de deur…

 

“Heb je misschien nog een leuke/ gekke anekdote van iets dat sinds de oprichting binnen KingsTalent is voorgevallen?”

Mag dit ook een minder leuke anekdote zijn? Het raarste, gekste en minst leuke wat we ooit hebben meegemaakt is toch wel de tweede KingsTalent men’s soccer showcase in januari 2017. Paul had al de hele maand december naar de weersverwachtingen gekeken en hij was behoorlijk nerveus. De week voor de showcase was er nog weinig aan de hand maar op de dag van de showcase werd ik om 04.00u wakker gebeld. Het had super hard gesneeuwd en het hele veld was bedekt met een dikke laag sneeuw. Alle hens aan dek. Met een groep vrijwilligers hebben we uren gewerkt om het veld sneeuwvrij te maken. Die dag was het weer rampzalig. Er was bewolking waardoor de zon de hele dag niet doorkwam en waardoor de sneeuw niet smolt.

De showcase is doorgegaan en was succesvol, dankzij de inzet van KingsTalent vrijwilligers en vrijwilligers van VV Gemert. Dit was waarschijnlijk de zwaarste en langste dag die we tot nu toe hebben beleefd. Achteraf zijn dit juist de dagen die je bijblijven.

Een andere leuke anekdote is dat we tijdens de National Soccer Coaches Convention in 2017 de UCLA men’s soccer coach spraken die ons een rondleiding op zijn universiteit aanbood. Dit werd een super indrukwekkende ervaring. UCLA heeft echt fantastische academische en sportieve faciliteiten en wordt wereldwijd gezien als één van de beste universiteiten. Als je rondloopt op zo’n universiteit dan realiseer je je pas echt hoe mooi het is om talentvolle jongens en meiden te mogen begeleiden naar de VS.

 

Wij willen Han graag bedanken voor dit interview en heel veel succes wensen in de toekomst!

Ben jij nu benieuwd naar de verhalen van de andere KingsTalent members? Houdt onze social media kanalen dan goed in de gaten, stay tuned!

1
Whatsapp-Kingstalent
Kingstalent
Kan ik je ergens mee helpen? Stuur ons een berichtje. Momenteel zijn we gesloten, maar laat gerust een berichtje achter.