Dit wil ik ookSign up now

Stories

Terug naar het overzicht
#Fromtheboardroom

Van het Nederlandse voetbal naar het Amerikaanse soccer

Na jaren spelen in de jeugd van een mooie BVO ben je als speler altijd bezig geweest met voetbal. Je trainde iedere dag en maakte gebruik van goede faciliteiten zoals die bij een BVO horen. De droom om profvoetballer te worden is er nog altijd maar moet dit per se in Nederland?

In tegenstelling met Nederland, waar je met je 19e al bijna doorgebroken moet zijn, heb je in Amerika wat langer de tijd. Hier is het normaal om te spelen bij een Universiteit waar de faciliteiten minstens net zo goed zijn als bij een Nederlandse BVO en op een latere leeftijd door te breken. Het is in Amerika normaal om als 22-jarige speler gedraft te worden door een Amerikaanse profclub en om dan je profcarrière echt te beginnen. Een andere mogelijkheid is door je in de kijker te spelen tijdens je studenten tijd en zo via try-outs je plek te bemachtigen. Een voorbeeld hiervan is de Nederlandse Marios Lomis die vanuit VV Noordwijk naar Amerika is gegaan. Hij kwam bij een universiteit om te voetballen en te studeren en werd als 23-jarige spits naar North Carolina FC gehaald om te spelen als prof.

Als speler van een BVO is het normaal om altijd met voetbal bezig te zijn, veel te trainen, goed te eten en goed je rust te pakken. Als student-athlete voor een Amerikaanse universiteit is dit niet anders. Je traint iedere dag, maakt gebruik van de beste faciliteiten, er staan altijd fysiotherapeuten klaar om je te behandelen en voedingsspecialisten helpen je met eten. Daarnaast ben je het uithangbord van de school waardoor je lessen om het voetballen worden gepland zodat je optimaal kunt presteren op het veld. Deze faciliteiten zijn goede trainingsvelden, mooie stadions, een lading aan trainingskleding en andere kleding van de universiteit. Maar dat is niet alles: de beste fitness ruimtes, masseurs, bubbelbaden, koudwaterbaden en ga zo maar verder. In het kort gezegd de meeste profclubs zijn jaloers op deze faciliteiten.

Een ander voordeel van dit Amerikaanse systeem is dat de spelers altijd een vangnet hebben. Zo hebben ze gestudeerd aan een mooie universiteit en zijn ze in het bezit van een diploma waardoor ze ook een maatschappelijke carrière tegemoet kunnen zien. Waar veel jongens bij Nederlandse BVO’s op een lager niveau een studie gaan afronden dan ze daadwerkelijk kunnen is de studie in Amerika zeer belangrijk. Zo worden er extra beloningen vergeven aan spelers die academisch goed presteren en is er een deel van de koste van de school mee te verlagen.

Ook in Amerika is er dus de mogelijkheid om door te stromen naar het profvoetbal. De MLS is pas in 1994 opgericht en waar bij de start het niveau bedenkelijk was is het nu een gerespecteerde competitie. De oprichting van de MLS had alles te maken met het WK wat in 1994 in Amerika gespeeld werd. Het mannen voetbal in Amerika lift in tegenstelling tot de rest van de wereld mee op het succes van het dames voetbal. De Amerikaanse dames hebben al verschillende successen geboekt zo zijn ze 3-voudig wereld kampioen en 4-voudig olympisch kampioen. Maar ook de mannen beleven steeds meer successen. Zo zijn ze van 1994 tot 2014 altijd van de partij geweest op de verschillende WK’s en schieten de kijkcijfers omhoog. De afwezigheid op het WK van 2018 heeft volgens de voorzitter van de Amerikaanse bond geen gevolgen gehad op het voetbal in de VS. De sport is nu een gevestigde sport in Amerika en de Amerikanen genieten van het actieve spel en de leden aantallen groeien nog altijd.

Maar niet alleen BVO-spelers maken deze kans, talent komt altijd naar boven drijven dit is wel te zien in het verhaal van Marios Lomis die vanuit de amateurs van VV Noordwijk kwam. Hij ging spelen voor Creighton University, een top universiteit in het college soccer, en maakte hier naam. Goede spelers in Nederland zijn anders opgeleid dan de Amerikaanse spelers en lopen in sommige aspecten voor op de Amerikanen. Een ander voordeel is dat je bij een amateur vereniging soms al in het eerste team speelt waardoor je tegen volwassen mannen speelt. Hier leer je als speler veel van waardoor je fysiek sterker wordt en in ziet welke duels je beter kunt vermijden ook dit zijn ervaringen die je helpen in de VS.

Voor de Nederlandse talentvolle voetballers groeien, door de groei van de sport, de mogelijkheden om het Amerikaanse profvoetbal te halen. Er komen nog altijd teams bij in de Amerikaanse professionele competities en door de route via de universiteiten is je plek te door goed spel simpel weg te verdienen. Deze spelers zijn al gewend om met veel druk om te gaan en weten hoe belangrijk presteren is waardoor ze met deze ervaring kunnen spelen. Het voetbal in Amerika is daarentegen wel anders dan in Nederland. Het spel is meer gericht op snelheid kracht en conditie waar in Nederland techniek en tactiek de boventoon voeren. Waar snelheid, kracht en conditie ook op latere leeftijd te trainen is, is techniek en tactiek iets wat je jong leert en ervaring in op doet. Hierdoor lopen deze jongens op tactisch gebied voor en kunnen ze door training ook het fysieke spel eigen maken. De stap maken naar Amerika vanuit de jeugdopleiding van BVO is een mooie kans om jezelf zowel academisch als sportief te verbeteren en daarnaast het oog te houden op een profcarrière. Zie jij dit als je kans om een stap te maken en ga je met ons het Amerikaans avontuur aan? Schrijf je in!

Door: Guus Manders stagiair Social Media Manager KingsTalent, SPECO Sportcommunicatie leerjaar 3

1
Whatsapp-Kingstalent
Kingstalent
Kan ik je ergens mee helpen? Stuur ons een berichtje. Momenteel zijn we gesloten, maar laat gerust een berichtje achter.