Dit wil ik ookSign up now

Stories

Terug naar het overzicht
Interviews

Even voorstellen … Tiuri Schieving (Auburn University at Montgomery)

Even voorstellen … Tiuri Schieving (Auburn University at Montgomery)

KingsTalent houdt de ontwikkelingen en ervaringen van Talenten in de Verenigde Staten van dichtbij in de gaten. Met enige regelmaat plaatsen we blogs, interviews en andere nieuwswaardigheden. Recent zette Tiuri Schieving een handtekening onder zijn contract bij Auburn University uit Montgomery Alabama. Medio augustus pakt hij het vliegtuig naar Amerika. Maar wie is Tiuri Schieving, waar komt hij vandaan en wat wil hij bereiken in Amerika? We kijken met hem vooruit op zijn American Dream.


Tiuri, stel je even voor! Wie ben je, waar kom je vandaan?
Ik ben Tiuri Schieving, 18 jaar oud en geboren en opgegroeid in de stad Groningen. Op dit moment studeer ik aan de Hanzehogeschool en ik doe de opleiding small business & retail management en ik zit in het 2e jaar. Ik heb een broer van 25, een zus van 22 en twee kleine zusjes van 5 en 1 jaar.

 

Waar speel je op dit moment?
Op dit moment speel ik als 2e jaar A-er bij VV Helpman in de A1 in de 4e divisie als buitenspeler. Door een gebroken middenvoetsbeentje in het begin van het seizoen heb ik veel wedstrijden gemist en dit jaar ben ik uiteindelijk op 12 doelpunten uitgekomen. Vorig seizoen werd ik topscorer, ook in de A1 en 2 jaar geleden werd ik topscorer bij ons 1e zaterdag elftal met 18 doelpunten.

In de D-ers ben ik benaderd door BV Veendam om daar te komen spelen, ik heb beide C jaren gespeeld bij FC Groningen, nadat ik daar ben weggegaan ben ik gevraagd voor FC Emmen. Ik besloot hier niet op in te gaan omdat het toen niet bevorderlijk was voor mijn examenjaar op de HAVO.

 

Hoe ben je erbij gekomen om in Amerika te gaan voetballen? En wat is er de afgelopen maanden allemaal in gang gezet?
Ik ben eerst kort benaderd door KingsTalent via Facebook begin 2015, eerst besefte ik niet wat voor kans dit was voor mij. Na een gesprek met een teamgenoot die dit ook van plan was te gaan doen begon bij mij door te dringen hoe tof dit eigenlijk is. Ik contacteerde KingsTalent en werd direct gebeld en een paar dagen later was een telefoongesprek gepland tussen mijn vader, KingsTalent en mijzelf. Toen mijn vader ook enthousiast werd ervan wist ik zeker dat ik dit moest doen. Een week later was de informatieavond van KingsTalent in het Philips stadion en hier zijn mijn vader en ik toen direct heengegaan.

De afgelopen maanden ben ik met van alles bezig geweest, allereerst heb ik geprobeerd z.s.m. te revalideren van mijn gebroken voet. Toen het gips eraf was ben ik direct bezig gegaan om de video’s die gemaakt moesten worden voor mijn persoonlijke pagina van KingsTalent zo snel mogelijk af te krijgen. Na een week uit het gips te zijn stond ik al op het veld om wat beelden te maken. Daarnaast moesten er 2 toetsen gemaakt worden die niet in het noorden gehouden worden. Hiervoor moest ik naar Amsterdam en Arnhem bijvoorbeeld. Ik heb een eigen NCAA pagina, en hiervoor moeten allemaal taken uitgevoerd worden. Hier zit behoorlijk wat tijd in. En verder alle zaken als Visum, paspoort, stufi, ov-vergoeding aanvragen en er uiteraard voor zorgen dat ik zo fit mogelijk aan kom in de US.

 

 

Hoe reageerde je omgeving toen duidelijk werd dat je volgend jaar in Amerika woont?
Iedereen reageert heel enthousiast erop! Mijn vader is wellicht nog enthousiaster dan ik ben, mijn moeder is, zoals alle moeders denk ik, wel wat bezorgd en nerveus door het idee dat ik volgend jaar helemaal ‘alleen’ naar de States ga. Er worden veel vragen gesteld door mensen die erover horen. Niemand weet echt wat voor voordelen het studeren daar heeft. Vooral vragen over hoe het mij gelukt is om zoiets voor elkaar te krijgen is een veel voorkomende vraag. Bij de voetbalclub zijn ze iets minder enthousiast erover. Ze hadden mij graag bij de club gehouden, maar wensen me uiteraard het beste.

 

Wat lijkt je zo leuk om te studeren en voetballen in Amerika?
Ja, eigenlijk echt alles. Vooral het voetballen op de mooiste velden met de beste faciliteiten vind ik erg vet. Iedere dag op het veld kunnen staan om te trainen en mooie reizen maken voor wedstrijden. Bij uitwedstrijden zullen we een dag eerder vertrekken en in een hotel slapen. Uiteraard is alles dan weer goed verzorgd met eten en drinken. Je leeft in principe als een prof daar.

De studie zelf lijkt me ook een enorme ervaring, geheel op zijn Amerikaans een studie volgen op een prachtige campus met sporthallen, zwembaden en luxe kamers. Het lijkt me een hele mooie ervaring te wonen op een campus met een paar duizend andere studenten van allerlei nationaliteiten.

 

Kan je iets vertellen over de school, opleiding, campus en stad waar je terecht gaat komen?
De school is gelegen in de hoofdstad van Alabama, dat klinkt groots, maar in werkelijkheid heeft de stad slechts 200.000 tot 300.000 inwoners. Wel is de omgeving geweldig, je hebt enorme steden in de regio en ik ga bijvoorbeeld zeker een keer naar Miami. De school ziet er fantastisch uit, net zoals andere scholen die ik gezien heb trouwens. Maar deze lijkt wel gloednieuw, de faciliteiten zijn allemaal net gebouwd en ik zag recentelijk dat er weer nieuwe woningen worden gebouwd op het complex. Ik kom te wonen in ‘The Commons’, dit zijn woningen voor 4 personen, maar je hebt ieder wel een eigen kamer en er zijn 2 badkamers. Ik blijf voor 3 jaar op deze school en daarom wil ik niet met een ander in één ‘kamer’ wonen en hierom woon ik in zo’n appartement in plaats van in een kamer, dit is wel gebruikelijk voor sporters met een scholarship en ik betaal zelf iets bij om hier te kunnen verblijven de komende jaren. De school heeft iets meer dan 5000 studenten en aardig wat verschillende opleiding. Ik ga hier marketing studeren en deze opleiding is onderdeel van de ‘school of business’, deze blijkt een van de beste te zijn en heeft ook meerdere awards gewonnen. Het wordt dus behoorlijk pittig.

 

Wat hoop je te bereiken? Heb je jezelf enkele doelen opgelegd?
Wat voor mij het belangrijkste wordt is het voetbal. Het voetbal is uiteindelijk de voornaamste reden dat ik dit doe. Ik wil echt iets meemaken waar weinigen de kans voor krijgen. Een geweldige ervaring hebben. Verder wil ik hier terugkomen met minstens een bachelor en terugkomen met vloeiend Engels. Verder laat ik de toekomst op mij af komen. Hier bedoel ik mee dat ik niet weet of ik na mijn studie daar zal blijven, of dat ik terugkeer naar Nederland.

 

Weet je al wanneer je exact naar Amerika vertrekt?
Ik word rond 8 augustus verwacht op de school, maar wil er minstens een dag eerder zijn om even te wennen. Even te bekomen van de reis, want ik moet op de 9e al mijn kleding halen, op de foto en kennismaken met het team. De 10e beginnen we al met trainen (om 6 uur ’s ochtends).

 

Het is nog ongeveer 4 maanden tot je overgang. Hoe bereid je je nu voor op deze overgang?
Op dit moment heb ik het nog erg druk, ik ga naar school, ik werk en ik voetbal minstens drie keer per week. Tussendoor probeer ik naar de sportschool te gaan, ik ben erg bezig met het verbeteren van mijn voeding en ik ga naarmate ik meer vrije tijd heb steeds vaker een balletje trappen. Voor de zomervakantie heb ik een mooie planning gecreëerd om fit naar de States te gaan!

 

1
Whatsapp-Kingstalent
Kingstalent
Kan ik je ergens mee helpen? Stuur ons een berichtje. Momenteel zijn we gesloten, maar laat gerust een berichtje achter.